Eski Bakan Ersan Saner dün Meclis kürsüsünden CAS’ın batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gündeme taşıyarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif’ten yanıt isteyince Kâşif, CAS’ın hizmet verdiği son hava yolu şirketinin de hizmet alımını Temmuz ayı sonunda durduracağının altını çizerek, CAS’ın durumunu “içler acısı” olarak niteledi.
170 çalışanıyla hizmet veren CAS’ın faaliyetlerini devam ettirmesi için gayret gösterdiklerini belirten Bakan Kâşif’in “Bu şirketin ayakta kalması ve çalışanların da zarar görmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. 170 çalışan, 170 aile demektir. Bunların ekonomik şartların zor olduğu bir dönemde işsiz kalmasını istemeyiz” ifadeleri dikkat çekti.
Öte yandan Kıbrıs Postası’na konuşan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ise “Havaş çekildiği anda bu iş biter. Görüntü bu… THY ve Pegasus’un bu şirketten hizmet alması artık olanaklı görünmüyor. Sözleşmelerini yenilemiyorlar. CAS’ın çekilmesiyle tekelleşme gelecek” dedi.
Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) batmasından kısa bir süre önce yüzde 50 artı hissesi devlete, geriye kalan hissesi de Havaş’a ait olarak kurulan şirketin sıkıntıları ve 170 çalışanın akıbeti dün Meclis Genel Kurulu’nun gündemine getirildi.
KTHY’nin son döneminde KTHY ile Havaş ortaklığında Ercan Havalimanı’nda yer hizmetleri vermeye başlayan ve yüzde 50 artı hissesi devlete, geriye kalan hissesi de Havaş’a ait olan Cyprus Airport Services’de (CAS)çalışanlar Toplu İş Sözleşmesi beklerken, şirketin faaliyetlerini sürdüremez noktaya gelebileceği gündeme geldi.
Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersan Saner dün Meclis kürsüsünden CAS’ın batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gündeme taşıyarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif’ten yanıt istedi.
“CAS’IN DURUMU İÇLER ACISI”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif de, “HakkatenCAS’ın durumu içler acısı. Sade THY değil Pegasus da gidiyor” diyerek, CAS’ın Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti verebileceği bir şirket kalmayacağını, bu nedenle de sorunu bu ay sonuna kadar çözebilmek için çalıştıklarını kaydetti.
“DURUMUN NETLEŞMESİ LAZIM”
“Kurulmuş bir şirket var. Faal durumda ve işlevleri az. Hizmet ve gelir az. Artık gelir gider dengesini karşılayamıyor. Ekside olduklarını öğrendim” diyen Bakan Kâşif,CAS’taki durumla ilgili olarak gerek Yönetim Kurulu gerek de Türkiye’deki ortak nezdinde girişimlerde bulunduğunu ifade ederek, “Eğer ortak devam edecekse hangi şartlarda devam edecek, ayrılacaksa hangi şartlarda ayrılacak, artık durumun netleşmesi lazım” şeklinde konuştu.
KİLİT GENEL KURUL
Yapılan girişimler sonucunda 24 Haziran Salı günü CAS’ın Genel Kurul toplantısının gerçekleştirileceğini belirten Bakan Kâşif, “Eğer Genel Kurul’a hazırlıksız giderseniz karar üretemezsiniz ve ay sonu itibariyle de ne yapacağız diye birbirimize bakarız.Salı günü yapılacak genel kurul çok önemlidir” dedi.
“170 AİLE, 170 GENÇ İNSAN DEMEKTİR”
Bakan Kâşif, şirketin çalışmalarını devam ettirmesi için çalıştıklarını vurguladı ve 170 çalışanın zarar görmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.
Kâşif şöyle konuştu:
“Bu şirketi yüzdürmek için ne yapmamız gerektiği üzerinde çalışmalarımızı devam ediyoruz. Temmuz sonuna kadar bir süreçleri var ama biz haziran sonu gelmeden önce şirketin devam eder hale gelmesini istiyoruz. Bu şirket kapandığı anda tek hâkimiyet kalacak. Tek şirket orada yer hizmetleri vermek durumunda bırakılırsa, oradaki işlerin çok güzel olmayacağı da aşikârdır.
170 çalışan 170 aile, 170 genç insan demektir. Bunların ekonomik şartların zor olduğu bir dönemde işsiz kalmasını istemeyiz. Bu şirketin ayakta kalması ve çalışanların da zarar görmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız.”
ATAKAN: “GÖRÜNEN ODUR Kİ HAVAŞ ORTAKLIKTAN ÇEKİLME DÜŞÜNCESİNDE”
CAS’taki gelişmeler konusunda Kıbrıs Postası’na açıklama yapan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan daHavaş’ın ortaklıktan çekileceğinin ve şirketin kapatılabileceğinin sinyallerini verdi.
Atakan, “Görünen odur ki Havaş şirketi, bu şirketle ilgili ekonomik beklentilerine cevap bulamadığından, bu ortaklıktan çekilme düşüncesi olduğundan dolayı orada adım atmak dahi istemiyor” şeklinde konuştu.
“HİZMET ALACAK HAVAYOLU KALMAYACAK”
Atakan, Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus Havayolları’nın CAS’tan hizmet alımını durdurma kararı aldığını da ifade ederek, “THY ve Pegasus’un bu şirketten hizmet alması artık olanaklı görünmüyor. Hizmet alımı sözleşmelerini yenilemiyorlar” dedi.
Atakan, Pegasus’un temmuz ayı sonundan itibaren sözleşmeyi uzatmayacağı bildiriminde bulunduğunu, THY’nin de önümüzdeki birkaç gün içerisinde hizmet alımını durduracağını kaydetti.
“PERSONEL AZALTMADAN ZİYADE ŞİRKETİ KAPATMAYA GİDİYORLAR”
Atakan, gelişmeler ışığında personelin durumunun sorulması üzerine ise, “Bu oradaki çalışanların ne olacağı sorusunu beraberinde getiriyor.Maaşla ilgili bir ödeme sıkıntısı olmadı ama önümüzdeki süreçte bu sıkıntılar olacak. Olay daha da ileriye gidiyor. Personel azaltmadan ziyade şirketi kapatmaya gidiyorlar. Havaş çekildiği anda bu iş biter. Şu andaki görüntü bu” dedi.
“HÜKÜMETTEN 170 KİŞİNİN NE OLACAĞININ CEVABINI BEKLİYORUZ”
Atakan, CAS’taki gelişmelerin önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındığı bilgisini de aktararak, “Bakanlar Kurulu’nda konu görüşülmüş. Birkaç gün içerisinde bize bu konuyla ilgili döneceklerini bildirdiler. Hükümetten 170 kişinin ne olacağının cevabını bekliyoruz. Turizm ülkesi olan bir ülkenin ciddi bir yolcu patlaması olacak. Bu şirketi elimizden çıkarmayalım diyoruz. Çözüm arayışlarının sürdüğünü biliyoruz” şeklinde konuştu.
“TEKELLEŞMEYE GİDECEK”
Atakan, CAS’ın Ercan Havalimanı’nda yer hizmetlerinden çekilmesinin, beraberinde tekelleşmeyi getireceğinin de altını çizerek, “Bu da Ercan’da tekelleşmeye gidecek. İstanbul Handling şirketi şu anda sadece Ercan’da handling hizmeti yapıyor. Bu nasıl ki bir zamanlar hava yolu şirketleri 49 TL’ye uçacağız derlerdi. KTHY kalkınca ondan sonra kaça uçtuklarını görüyoruz.Bu şirket Pegasus ve THY’yeCAS’ın verdiği ücretin çok altında bir ücret verdi. CAS ortadan kalkınca bu ücret yükselecek ve otomatik olarak yolcuya yansıyacak” görüşünü ifade etti.