spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Bengaluru Ulusl. Havaalanı Bşk: Marcel Hungerbuehler

Seçtiklerimiz

S: Hangi tip trafiğe odaklanıyorsunuz: iç hatlara mı dış hatlara mı?

MH: Tabi ki ikisine de eşit olarak odaklanıyoruz, ama 10 milyon yolcumuzdan %80’i iç hatlarda %20’si ise dış hatlarda seyahat ediyor.

S: Bengaluru Havaalanı düşük ücretli bir terminal olmadığına göre, bazı özel teklifler sunmayı düşünüyor musunuz?

MH: Temel olarak bir havaalanına gerçekten ihtiyacı olan şeyi sunmaya çalışıyoruz. Örneğin, eğer bir havayolu ihtiyacı olmayan hava köprüsünü kullanmak istemiyorsa, bu servis için onları sorumlu tutmuyoruz; ama bu fiyat ödenebilir bir fiyat, hatta belki bir havayolunun faaliyet gösterebilmesi için en ucuz fiyat, çünkü biz elektrik sunmaktayız.

Devir sırasında APU’yu çalıştırmak yerine, prizi kullanmak daha ucuz. Ama sıklıkla havayolu hızlı devir zamanına ulaşmak için hava köprüsünde olmak istemiyor. Bence tüm havayolları bizim sunduklarımızdan memnunlar.

Bizim bakış açımıza göre, ayrı bir terminale sahip olmaktansa, tesisleri maksimum derecede kullanmak hala daha ucuz. Uluslar arası yoğun olan saatlerin iç hatlardan farklı olduğu bir durumdayız. İç hatlar yoğunluk saatleri, iç hatların hepsinin genellikle 6 a.m’den 8 a.m’e kadar havaalanından hareket ettiği sabah saatleridir.

İç hat yoğunlukları ilk uçak geldiğinde ve gittiğinde10 a.m’e kadar uzanıyor. Ayrıca bizim 2 uluslar arası yoğunluk ayraçlarımız var, bunlar 11 pm ve 2 am’de olmakta.

Bu da şu anlama geliyor: Saat 11’deki uçuşlar Uzak Doğu’dan olan uçuşlardır; Singapur’dan Tiger Airways, Hong Kong’dan Malaysian Airlines ve Dragonair, ve saat ikide ise, çoğunlukla Air France ve Lufthansa. Bu yüzden, havayollarını ayırmak ve sahip olduğumuz tesisleri kullanmak bizim açımızdan daha iyi.

S: Yolcu profiliniz nedir?

MH: Genellikle iş için seyahat eden yolcularımız var çünkü Bangalore ileri teknolojiye sahip bir şehir, orada kurulmuş birçok bilişim (IT) şirketi bulunmakta. Bangalore, Hindistan’daki her büyük şehir için ortalama en yüksek gelire sahip. Bu da özellikle, uluslar arası havayolları için, çoğunlukla, yüksek gelirli trafiğe sahip olacağımız anlamına geliyor.

 

S: İş için ve tatil için seyahat eden yolcularınız için tam bir sayınız var mı?

MH: Yaklaşık olarak trafiğimizin %70’i iş için seyahat eden yolcularımız. Yolcularımızın diğer büyük yüzdesi önce Hindistan’daki akrabalarını ziyaret eden ya da yurt dışına seyahat eden Hindistan halkı, geri kalanı ise genellikle ziyaretçiler. Tatil yapan yolcular, güzel turistik yerler olan Kerala ya da Tamil Nadu’ya ulaşmak için Bangalore’yi bir başlangıç noktası olarak kullanırlar. Biz ülkenin tam ortasındayız.

S: Servis sağladığınız büyük iş alanı sebebiyle kargo trafiği önemli olmalı. Kargo trafiğiniz ne kadar büyüklükte?

MH: Şu anda bir yılda 170,000 tonu faaliyete geçiriyoruz. İki kargo işletimcimiz var, bir tanesi yaklaşık olarak 150,000 tonu kaldırabiliyor, yani şu an kapasitemizin yarısındayız, hala gelişme için yerimiz var. Hindistan’ın kargo trafiğini daha iyi hale getirmesini isterdik, ama prosedürlerin daha etkili ve daha hızlı olması gerekiyor.

S: Hindistan’daki diğer havayollarının rekabetini hissediyor musunuz?

MH: En büyük rakibimiz Hyderabad ve Chennai olurdu ve ikisi de Hindistan’a açılan kapılardır. Chennai yolcu sayısında belki biraz ileri olabilir. Hyderabad’ın yaklaşık olarak 6.6 milyon yolcusu var, bizim ise 10 milyon.

Hyderabad’ın Orta Doğu’dan ve Orta Doğu’ya çok trafiği var, bizim için bu iyi kötü tüm dünyaya yayılmış durumda.

S: Gelecekte havaalanınız tarafından sahip olmak istediğiniz belli bir güzergah var mı?

MH: Neyse ki açıldığımızdan beri birçok havayolunun dikkatini çektik. Hong Kong’a hiç duraksız uçuşumuz yoktu, ama sonra Dragonair günlük uçuşlar başlattı. Bizim için, düşük ücretli havayollarının Asya’ya uçuş gerçekleştirmesi iyi bir şey. Ayrıca Singapur’a uçuş sunan Tiger Airlines’a sahibiz. Singapore Airlines B777 ile günlük uçuş gerçekleştiriyor. Air Asia ve Air Arabia’ya da sahibiz. Emirates, günlük üç uçuş gerçekleştirerek en büyük artışı yaptı, ayrıca, Qatar Airways faaliyete başladı böylece birçok havayolu seçimimiz bulunuyor. Bir sonraki ise Etihad olacak.

Şangay’dan Chengdu yolu ile Bangalore’ye uçan Air China’ya sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Şu anda çok iyi bir güzergah kapsama alanımız var.

 

S: Gelecek için planlarınız nelerdir?

MH: Aslında, iç hatlarda uçan havayolları çok sayıda uçak –Spice Jet gibi – sipariş etti. Uçaklarının havaalanına alışmalarını, büyümelerinde yer almayı, kısa devirlerde onlara yardımcı olmayı isteriz.

S: Havaalanı şehri olarak bilinen havaalanının etrafında büyük bir alanı kaplıyorsunuz.

MH: Temel olarak asıl planımız hava sahası endüstri şirketlerinin dikkatini çekmekti. Bu planı çoktan onaylattık. Hava sahası endüstri şirketleri Bangalore’deki bilişim bölümlerine bağlı, ama yakında üretim bölümleri de açmayı düşünüyoruz.

Bu şirketlerin, Hindistan’da yatırım yapmak için büyük bir denge sorumlulukları var. Havaalanı Şehri’nin diğer bölümleri IT parkı ve yüksek ofis binaları olacak. Şimdi, Mumbai Havaalanı’nın sahibi olarak bilinen GVK adında yeni bir yatırımcımız var. Bir gelişimci olarak hareket ediyorlar. Bizim planlarımızı gözden geçirmek istiyorlar ve umarız ki daha fazla yatırımla daha da ileriye gideceğiz.

 

S: Havaalanınız çevre konusunda hangi girişimlerde bulunuyor?

MH: En başta, çok fonksiyonel ve çevre dostu bir terminale sahibiz. İçeriye bol miktarda gün ışığı giriyor, bu yüzden gün sırasında yapay ışıklandırmaya gerek kalmıyor. ISO 12001:2004 Çevresel Yönetim belgesine sahibiz.

Bu yüzden, henüz Hindistan’da büyük bir sorun olmamasına rağmen gerçekten çevreye duyarlı bir şekilde düşünmeye başladık. Ama çevreyi nasıl destekleyeceğimiz konusunda en başından etkili olmak istiyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz.

 

Air News Times / Seçil Dumanoğlu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika