AURA AERO, X-VOLT’u Yeniden Gökyüzüyle Buluşturdu
Fransız uçak üreticisi AURA AERO, VoltAero’nun varlıklarını devralmasının ardından hibrit-elektrikli Cassio S demonstratörünü X-VOLT adıyla yeniden uçurdu. Rochefort Havalimanı’nda gerçekleştirilen uçuşla birlikte X-VOLT, şirketin 19 koltuklu hibrit-elektrikli bölgesel uçağı ERA’nın geliştirilmesinde kullanılacak uçan test platformuna dönüştü.
VoltAero’dan AURA AERO’ya Geçiş
AURA AERO, VoltAero’nun varlıklarını satın almasından yaklaşık iki ay sonra Cassio S hibrit-elektrikli demonstratörü yeniden uçuş programına dahil etti. X-VOLT olarak yeniden adlandırılan uçak, yıllar boyunca gerçekleştirilen test uçuşlarından elde edilen verileri ve geliştirilen teknolojileri AURA AERO’nun elektrikli ve hibrit-elektrikli uçak çalışmalarına taşıyacak.
Şirket, X-VOLT’tan elde edilen operasyonel deneyimi mevcut INTEGRAL E programı ve geliştirme aşamasındaki ERA projesiyle birlikte değerlendirmeyi planlıyor.
ERA İçin Uçan Test Laboratuvarı
X-VOLT’un bundan sonraki en önemli görevi, AURA AERO’nun 19 koltuklu hibrit-elektrikli bölgesel uçağı ERA için geliştirilen tahrik teknolojilerinin gerçek uçuş koşullarında denenmesi olacak.
ERA’nın ilk uçuşunun 2027 yılının sonlarına doğru gerçekleştirilmesi planlanıyor. X-VOLT sayesinde bazı kritik teknolojilerin ERA prototipine entegre edilmeden önce havada test edilmesi hedefleniyor.
Safran ENGINeUS Motorlarıyla Testler Yapılacak
X-VOLT, Safran tarafından geliştirilen ENGINeUS elektrik motorlarıyla donatılmış durumda. Aynı motor teknolojisinin ERA programında da kullanılması planlanıyor.
Bu ortak altyapı, gelecekte ERA’nın tahrik sisteminde kullanılacak bazı teknolojik bileşenlerin X-VOLT üzerinde gerçek uçuş şartlarında denenmesine imkân sağlayacak. Böylece prototip aşamasına geçilmeden önce sistemlerin uçuş ortamındaki performansına ilişkin veri elde edilebilecek.
X-VOLT yalnızca AURA AERO’nun kendi teknolojileri için kullanılmayacak. Platformun, havacılık sektöründeki diğer şirketler tarafından geliştirilen ileri sistemlerin uçuş testlerinin gerçekleştirilmesine de imkân verecek şekilde değerlendirilmesi öngörülüyor.
Hibrit ve Elektrikli Uçuşlarda 350 Uçuşluk Deneyim
AURA AERO’nun açıkladığı verilere göre X-VOLT ve INTEGRAL E programları bugüne kadar toplam 350’den fazla hibrit veya tamamen elektrikli uçuş gerçekleştirdi.
Şirket, iki farklı programdan elde ettiği uçuş tecrübesini yeni nesil elektrikli ve hibrit-elektrikli uçakların geliştirilme sürecini hızlandırmak amacıyla kullanmayı hedefliyor.
X-VOLT’un yeniden uçuşa başlaması, bu açıdan yalnızca mevcut bir demonstratörün tekrar havalanması değil; ERA programının tahrik teknolojilerinin uçuş ortamında geliştirilmesi ve doğrulanması için yeni bir test altyapısının devreye alınması anlamına geliyor.




