spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Arıduru : Türk Sivil Havacılığı Başarıya Kanat Açtı

Seçtiklerimiz

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü, sivil havacılık sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla WOW Otel’de düzenlenen gala gecesi ile kutlandı.

       

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yurtdışında olduğu için katılamadığı gecede konuşan Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık’ı "Dünya Sivil Havacılık Günü" olarak ilan ettiğini hatırlatarak "ICAO üyesi 190 ülkede olduğu gibi ülkemizde bu önemli günü çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Türk sivil havacılığımızın geçmiş yıllardaki mazisini ve bugün geldiğimiz noktayı düşündüğümüzde, Dünya Sivil Havacılık Günü, ülkemiz için çok daha büyük anlam taşıyor" dedi.

       

Arıduru, sivil havacılığın serbestleşmesiyle, havayolunun lüks olmaktan çıkıp herkesin kullanabileceği bir ulaşım modu haline geldiğini belirterek, bundan hem sektörün hem de vatandaşın kazançlı çıktığını ifade etti.

       

Türk sivil havacılık sektöründeki gelişmelere ve sektörün ilerlemesinin ülke ekonomisine katkılarına dikkat çeken Dr. Arıduru, "Bugün Türkiye’nin 46 noktasına uçuyoruz. Avrupa’da iç hatlarda en hızlı büyüyen ülke konumundayız. Dış hatlarda yaşanan artışla birlikte yıl sonunda 100 milyona yaklaşan bir yolcuya ulaşacağız. Yurt dışı uçuş noktalarımız 8 yılda 60’dan 130’a yükseldi. İkili anlaşmalarla uçuş ağımıza 70 yeni nokta ekledik. 2002 yılında 110 uçağa sahip olan sivil havacılığımız, bugün 350’e ulaştı. Sahip olduğumuz uçak sayısını 8 yılda üçe katladık. 2002 yılında hava taşıma işletmesinin cirosu 2.2 milyar Dolar iken, aradan geçen zamanda sadece havayolu işletmelerimizin cirosu 5 kattan fazla artarak 12 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.

       

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil de yaptığı konuşmada, uluslararası havacılık toplantılarında Türkiye’nin havacılıkta kaydettiği gelişmelerden övgüyle bahsedildiğini belirtti. Kotil, "Türkiye uçak yapacak. Yalnızca 2 milyar Dolar gerekiyor. Uçak mühendisi olduğum için biliyorum. Yalnızca 8 yıl gerekiyor ve on binlerce mühendis çalışacak. Yaptığınız zaman 2 milyar dolara mal oluyor. Ama ondan sonra sizin bir kredi kartınız oluyor. Uçak yapımında ilgili firma Boeing Airbus. Yüzde 20 çaba gösteriyor. Yani, kırk milyon dolarlık uçağın yalnızca yüzde yirmisini Boeing ya da Airbus kendi çabasıyla oluşturuyor" dedi. Kotil, THY’nin dış hat yolcularının yüzde 38’ini transit yolcuların oluşturduğunu belirterek, hedeflerinin bunun yüzde 80’e ulaşması olduğunu dile getirdi. Türkiye’de havacılığın sadece THY ile değil tüm havayolu şirketleri, yer, ikram ve bakım hizmetleri ve otoriteleriyle anıldığını kaydeden Kotil, "Türkiye, dünya havacılığının yüzde 1,6’sını gerçekleştiriyor. Bu yüzde 2,5’e ulaştığı zaman dünya havacılığının ilk 10’una giriyoruz" diye konuştu.

       

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ise, yüz beş milyon yolcuya hizmet verdiklerini belirterek "Pastayın bir kişi yiyeceğine, büyüyen bir pastayı paylaşıyoruz. Bu pasta daha da büyümeye devam edecek dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika