spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

ALRIGH2T Projesi: Havacılık Sektöründe Yeşil Dönüşüm için Yeni Adımlar

Avrupa'nın havacılık sektöründe çığır açacak ALRIGH2T projesi, çevresel etkileri azaltmak için sıvı hidrojen tabanlı çözümler üzerinde odaklanıyor

Seçtiklerimiz

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İsrail’den 21 ortağın katılımıyla gerçekleşen ALRIGH2T projesi, havacılık sektöründeki çevresel etkileri azaltmayı hedefliyor. 48 aylık bir süre boyunca yürütülecek proje için toplamda yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir fon ayrıldı. Havacılık sektörü, toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 2.5 ila 3’ünden sorumlu.

Proje, sıvı hidrojen (LH2) tabanlı uçak motorları için havaalanı altyapısına odaklanıyor. LH2’nin uçak motorlarında yakılması veya yakıt hücresi ile elektriğe dönüştürülmesi, araştırmanın merkezinde yer alıyor. Bunun yanı sıra, doğrudan yakıt ikmali ve hidrojen tanklarının değiştirilmesi gibi çözümler de inceleniyor. LH2, -253 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda sıvı hale gelir.

Avrupa’nın havacılık sektöründe çığır açacak ALRIGH2T projesi,

Bu proje, Avrupa’daki havalimanlarında LH2 tabanlı çözümlerin ilk uygulaması olmayacak. Daha önce Hamburg’da, LH2 tahriklerinin havalimanı yer hizmetlerine etkisi incelenmişti.

Salzburg Alüminyum Grubu’nun basın açıklamasında, “ALRIGH2T’nin yakıt ikmal sistemlerinin kullanımı, havacılıkta hidrojenin kullanımından kaynaklanan zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır” denildi.

Proje kapsamında, gerçek yaşam testleri Milano-Malpensa Uluslararası Havalimanı’nda ve Paris’teki bir “referans havalimanında” gerçekleştirilecek. Paris’teki havaalanının hangisi olduğu belirtilmemiş olsa da, farklı tipte havalimanlarını içereceği ifade edilmiştir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika