Airbus: Orta Doğu Havacılığı Savaş Sonrası Yeniden Büyüyecek

0

Airbus’ın Orta Doğu Tahmini: Havacılık Trafiği İkiye Katlanacak

Airbus: Orta Doğu 2045’e Kadar 3.830 Yeni Uçağa İhtiyaç Duyacak

İran savaşı, hava sahası kısıtlamaları ve yükselen yakıt maliyetleri Orta Doğu havacılığında 2026 yılının dengelerini değiştirirken Airbus, bölgenin uzun vadeli büyüme potansiyeline yönelik beklentilerini koruyor.

Avrupalı uçak üreticisinin son Global Market Forecast çalışmasına göre Orta Doğu havayollarının önümüzdeki 20 yıl içinde 3.830 yeni yolcu uçağına ihtiyacı olacak. Bunun 2.160’ının tek koridorlu, 1.670’inin ise geniş gövdeli uçaklardan oluşması bekleniyor.

Savaş Havayollarının Finansal Görünümünü Değiştirdi

Bölgenin havacılık sektörü 2026’ya güçlü büyüme beklentileriyle girmiş olsa da İran merkezli savaşın ardından artan yakıt maliyetleri, hava sahası kapanmaları, uçuş iptalleri ve transfer trafiğindeki kayıplar havayolları üzerinde önemli bir finansal baskı oluşturdu.

IATA’nın Haziran 2026’da güncellediği tahminlere göre Orta Doğu havayolları 2025’te yaklaşık 7,2 milyar dolar net kâr elde ederken, 2026’nın 4,3 milyar dolar net zararla tamamlanması bekleniyor.

Bölgedeki yolcu talebinin 2026’da RPK bazında %11,4 gerileyeceği, kapasitenin ise %4,4 azalacağı öngörülüyor. IATA, yüksek yakıt fiyatları ve operasyonel kesintilerin maliyetleri artırırken transfer yolcusundaki kaybın doluluk oranları üzerinde de baskı oluşturduğunu belirtiyor.

Airbus 2045’e Kadar Güçlü Büyüme Bekliyor

Kısa vadeli olumsuz tabloya rağmen Airbus’ın uzun vadeli tahminleri farklı bir görünüm ortaya koyuyor.

Üreticiye göre Orta Doğu’ya, Orta Doğu’dan ve bölge içinde gerçekleştirilen yolcu trafiği önümüzdeki 20 yılda yıllık ortalama %4,7 büyüyecek. Böylece bölgenin hava yolculuğu hacmi 2045’e kadar mevcut seviyesinin iki katından fazlasına ulaşacak.

Bu oran, Airbus’ın aynı dönem için öngördüğü yaklaşık %3,9’luk küresel yolcu trafiği büyümesinin üzerinde bulunuyor.

Airbus ayrıca Orta Doğu havayollarının mevcut büyük tek koridorlu uçak siparişlerinin, bölgenin önümüzdeki 20 yıllık tahmini ihtiyacının şimdiden yaklaşık %45’ine karşılık geldiğine dikkat çekiyor.

Airbus: Savaş Başladığından Bu Yana Sipariş İptali Yok

Airbus’ın bölgeye yönelik güvenini destekleyen göstergelerden biri de mevcut uçak siparişleri.

Şirketin Dubai’deki pazar görünümü toplantısında Arab News’e verdiği bilgilere göre, İran savaşının başlamasından bu yana bölgedeki müşterilerden Airbus uçaklarına yönelik herhangi bir sipariş iptali gerçekleşmedi. Airbus yönetimi bunu havayollarının kısa vadeli belirsizliklere rağmen uzun vadeli filo planlarını sürdürdüğünün bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Eylül’de Kapasite Kaybı %3,7’ye Geriledi

OAG’nin Eylül 2026 verileri de bölgedeki kapasitenin halen geçen yılın altında olduğunu, ancak pazarlar arasında önemli farklılıklar bulunduğunu gösteriyor.

Orta Doğu havayollarının Eylül ayındaki toplam kapasitesi 36 milyon koltuk seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam Eylül 2025’e kıyasla %3,7 düşüş anlamına geliyor.

Uluslararası kapasite %5 azalırken iç hat kapasitesi %6,9 arttı. Bölgenin en büyük havacılık pazarı konumundaki Suudi Arabistan’ın kapasitesi ise aynı dönemde %4 büyüyerek 7,34 milyon koltuğa ulaştı.

Suudi Arabistan Yeni Büyüme Merkezi

Airbus’ın bölgesel görünümünde özellikle Suudi Arabistan öne çıkıyor.

Şirket, Riyadh Air’in pazara girişinin ve Suudi Arabistan’ın turizm ile havacılığa yaptığı yatırımların ülkenin hava ulaşım pazarını önemli ölçüde büyüteceğini öngörüyor.

Airbus tahminlerine göre Suudi Arabistan’da kişi başına yıllık hava yolculuğu sayısının 2025’te 1,6’dan 2045’te 4’e yükselmesi bekleniyor. Airbus Africa & Middle East Başkanı Gabriel Semelas, Riyadh Air’in Riyad’ı küresel destinasyonlara bağlama stratejisinin önümüzdeki yıllarda yeni hatların gelişmesini destekleyeceğini belirtiyor.

Orta Sınıf Nüfus 620 Milyona Ulaşacak

Airbus’a göre büyümeyi yalnızca uluslararası transfer trafiği desteklemeyecek. Bölgenin kendi içindeki demografik değişim de havacılık talebinin önemli kaynaklarından biri olacak.

Orta Doğu’daki orta sınıf nüfusun önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 240 milyon kişi artarak 620 milyona ulaşması bekleniyor. Artan gelir düzeyi, kentleşme, havalimanı yatırımları ve yeni havayolu kapasitesiyle birlikte bu değişimin hava yolculuğu talebini desteklemesi öngörülüyor.

Airbus’ın tahminleri, 2026’daki savaş ve operasyonel kesintilerin bölge havacılığı üzerinde ciddi bir kısa vadeli baskı oluşturduğunu, ancak üreticinin Orta Doğu’yu önümüzdeki 20 yılın küresel havacılık büyüme merkezlerinden biri olarak görmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.