spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

AEA Genel Sekreteri: Ulrich Schulte-Strathaus

Seçtiklerimiz

Haber Merkezi @ Air News Times

S: 2010 Nisan ayındaki volkan krizi hakkındaki düşünceniz nedir?
AEA: Komisyon’un yaptığı şey iyiydi, kriz yönetimi emin olmadığımız bir şey çünkü dahil olmamız gereken 27 üye eyaleti var, ayrıca dahil olmak istediğimiz hissedarlar var, yani eğer yeni bir volkanik patlama olursa, iyi işleyen bir kriz yönetimine sahip olmamız gerekiyor. Komisyon bunun için binalar inşa etti, şimdi bunun çalışıp çalışmadığını görmemiz gerekiyor. Daha fazla Avrupa liderliği istemekle ve bunun için ısrar etmekle doğru şeyi yaptılar, özellikle kriz zamanlarında karar verme sürecini kolaylaştırmaya büyük ölçüde yardım edecek bir ağ yöneticisi belirliyorlar. Ve tabi ki, aynı şekilde önemli ölçüde yardım edecek daha geniş bir Tek Avrupa Gökyüzü için uğraşıyorlar. Yani sorunuza cevap olarak, doğru eyleri yapıyorlar ama tüm problemleri henüz çözmedik.
S: Tek Avrupa Gökyüzü’nü uygulamak ne kadar önemli?
AEA: SES (Tek Avrupa Gökyüzü)’in birçok unsur var. Bunlardan biri, şu anki parçalanmayı 9 birime kadar azaltan fonksiyonel hava boşluğu engellemesi. Bu organizasyon birleşimi önemlidir. Çok önemli olan merkezi bir performans hedefi ayarlama mekanizmamız var: Bunun anlamı; tüm hava trafik kontrol yönetimleri, performans hedeflerine ve uygun maliyete bağlı. Uçak işletimcileri, hava trafik kontrolcülerinin sayısını azaltma konusuyla ilgilenmiyorlar, onlar maliyet faktörü değil. Maliyet faktörü, hava trafiğinin yönetildiği yöntemin güçlüğü, böylece havayolları halka halka uçmaya zorlanıyorlar. Eğer SES’e sahip olsaydık, bu artık olmazdı. Etkinlik, çevre anlamında %12 daha az CO2 emilimi kazandırıyor ve gecikmelerde büyük azalımlar olacak. Yani, hepsi önemli olan birkaç SES destekçimiz var: bir tanesi parçalanmayı azaltacak hava boşluğu engellemesi, sonra, merkezi bir performans hedef ayarlama mekanizmamız var ve üçüncü olarak CESAR’a sahibiz. Bunların hepsi Avrupa Komisyonu tarafından yürütülecek.
S: SES’in havayolu ücretlerini düşüreceğini düşünüyor musunuz?
AEA: Evet, bir yılda 3 milyar Avro kadar fiyat düşüşü umuyoruz.
S: Çevre konusunda ne gibi etkileri olacak?
AEA: Dört destekli bir strateji takip ediyoruz. Biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmak için yapılan iniş için farklı yaklaşım gibi işlemsel teknikler geliştirmek. Tüm işletimleri nasıl değiştirebileceğimizi görmek amacıyla inceliyoruz, böylece yakıt tüketimi azalacak. İkinci olarak, SES’le beraber geliştirilen altyapıyla, %12 CO2 azalımı olacak. Üçüncü olarak, daha fazla ve daha iyi bir teknoloji düşünüyoruz, bununla da demek istediğimiz daha modern uçaklar. Bu, aynı uçuş için, yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltabilir. Ve son olarak, piyasaya dayalı aletler olarak adlandırılan aletler: Avrupa’da, ne yazık ki çok karışık olan, Salım Ticareti Planımız var. Ama, küresel olarak uygulanırsa, daha çok yayılım azaltmasına sebep olacak çünkü yetkimizin büyümesi için bunları satın alıyor olacağız. Bu dört ölçünün,havayollarının takip edeceği şeyler olduklarına inanıyoruz. Şu anda, küresel anlamda, havacılık sektörü 2020 yılına kadar yayılımı %1.5 azaltmayı, ayrıca, 2020’den itibaren sadece karbon nötrlüğüne yönelmeyi ve son olarak da,2050’ye kadar hiç karbon yayılımı yaratmamayı onayladı.
S: Her zaman havayolları ve havaalanları arasında fiyatlarla ilgili bir tartışma var. Avrupa Havayolları Birliği havayollarını temsil ediyor ve ACI Avrupa Avrupa’daki havaalanlarını temsil ediyor, iki kuruluş da Brüksel’de bulunuyor. İşbirliği için ortak bir düşünceniz var mı?
AEA: Benim kişisel olarak meslektaşım ACI’dan Olvier Jankovec ile çok iyi bir işbirliğimiz var, volkanik kül bulutu krizi sırasında beraber Eurocontrol’deydik ve Birlik’e ve Eurocontrol’e yardım etmekeye çalıştık. Havayolların, havaalanlarının ve uzmanların beraber çalıştıkları yerlerde güvenlik konusunda işbirliği yaptık. Havacılık Güvenliği’ndeki Avrupa Stratejik Ortaklığını destekleyen ESPAS’ı yarattık. Burası havaalanlarının ve havayollarının güvenlik ölçülerini bağdaştırmak için stratejik olarak düşündükleri yer. Yani, çok iyi anlaşıyoruz, ama tabi ki havaalanlarının ve havayollarının farklı görevleri var. Fiyatlara ilişkin olarak tamamen haklısınız, gelip daha fazla fiyat şndirimi ya da fiyat etkinlik gelişimi konusunda ısrar ettiğimiz zaman daha az mutlu oluyorlar.
S: Yeni eleme makinelerinin gelecek yıllarda uygulanacağı duyuruldu. Yolcuların uçakta tekrar içecek alabilmesinin havayolları için herhangi bir faydası var mı?
AEA: Bu oldukça önemli çünkü bunun anlamı yolcular artık plastik içecek çantaları taşımak zorunda kalmayacaklar, içecek olsun ya da olmasın, her metaryeli tanıyabilen güvenlik ekranlarından yürüyecekler. Yani, eğer yolcuların yer hizmetleri geliştirilebilirse, yolcular için de havayolları için de bu çok iyi bir şey. Diğer bir deyişle, eğer bunun anlamı makineler önünde daha uzun kuyruklar ve daha uzun bekleme süreleriyse, bu olumlu olmaz.
S: Zaten piyasada birçok birleşme görüyoruz, geleceğin nasıl görüneceğini düşünüyorsunuz?
AEA: Avrupa birleşmesini üç grupta göreceğiz, bu birleşme büyük ölçüde etkili olan ağla yolcular için faydalı olacak ve gruplar birbirleriyle rekabet edecekler. Ama ayrıca düşük ücretli, bir noktadan bir noktaya yerel olarak seyahat sunan havayollarının birleşmesine de sahip olacağız, ayrıca üç önemli oyuncu kalacak. Bu rekabet yolcular için iyi olacak. Dürüst olmak gerekirse, çok karışık bir konu haline gelecek ama kesinlikle gerçekleşecek çünkü şu anda dahil olan çok fazla havayoluna sahibiz.
S: Açık Semalar anlaşmasının uygulanmasından sonra AB ve Avrupa arasındaki trafikte herhangi bir etkisini görebildiniz mi?
AEA: Açık Semalar anlaşması iki şey sağladı: birincisi, planlama sürekliliği sağladı: havayolları oyunun kurallarını biliyor ve bu geniş anlaşmanın iptal olması gibi bir risk yok. İkinci olarak, AB ve Avrupa’nın çevre standartları ya da güvenlik gibi tüm konuları tartışabildiği çalışma grupları yarattı. Bu, havayolları ücretlerini düşürebilir.
S: Avrupa alanındaki Düşük Ücretli Havayollarının rolü ne olacak?
AEA: Düşük Ücretli Havayolları şu anda Avrupa pazarının %36’sına sahip. Onların, yolcuların tepkileri ve tabi ki network havayolları üzerinde büyük etkileri var. Her havayolu büyük ölçüde ücretlere odaklanmış durumda. Düşük Ücretli Havayolları’nın geleneksel havayollarının çalışma şekli üzerinde büyük etkisi olacağını düşünüyorum ve bu da gene yolcular için iyi haber.

Air News Times / Seçil Dumanoğlu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika