spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

AB, havacılık sektöründen daha fazla emisyon bedeli alacak

Seçtiklerimiz

Avrupa Birliği (AB), ticari havacılık sektörünün emisyon ödemelerini yükseltmeye hazırlanıyor.

AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında havacılık sektörüne uygulanan AB emisyon ticaret sistemi (ETS) kurallarının revize edilmesi hususunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

AB havacılık sektörünün Paris İklim Anlaşması kapsamındaki emisyon düşürme hedefine katkıda bulunmasının hedeflendiğine değinilen açıklamada, anlaşmanın uçuş emisyonlarını azaltacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Anlaşmaya göre, AB emisyon ticaret sistemi, Birleşik Krallık ve İsviçre de dahil olmak üzere Avrupa içi uçuşlar için uygulanacak.” denildi.

Uluslararası havacılığa yönelik Karbon Denkleştirme ve Azaltma Şeması’nın (CORSIA) 2022’den 2027’ye kadar Avrupa dışı uçuşlarda geçerli olacağına değinilen açıklamada, dış ülkelerden Avrupa’ya gelen veya giden uçuşlardan kaynaklanan emisyonların 2019 yılı seviyelerinin yüzde 85 üzerine çıkması durumunda, bunun CORSIA’ya katılan ülkelerde karbon kredileri ile dengelenmesi gerekeceği belirtildi.

Açıklamada, CORSIA’yı geliştiren Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) 2025 yılındaki toplantısı sonrasında AB Komisyonu’nun CORSIA’nın uygulanmasını ve emisyonları azaltmakta yeterli olup olmadığını değerlendireceği belirtilerek, CORSIA’nın yeterli olmaması halinde, komisyonun ETS kapsamını Avrupa’dan kalkan bütün uçuşları kapsayacak şekilde genişletmeyi içeren bir teklifte bulunacağı ifade edildi.

Üye ülkeler ve AP’nin, havacılık sektörü için ücretsiz emisyon tahsisatlarını kademeli olarak kaldırmakta da anlaştıklarına değinilen açıklamada, ücretsiz emisyon tahsisatlarının 2024’te yüzde 25, 2025’te yüzde 50 ve 2026’da yüzde 100 kaldırılacağı belirtildi.

Açıklamada, AB’deki emisyon tahsisatının tamamının 2026 senesinden itibaren ihaleye çıkarılacağının altı çizildi.

Havacılığı karbonsuzlaştıracak yakıtların teşvik edileceği ifade edilen açıklamada, bunun için 20 milyon ücretsiz emisyon tahsisatı ayrılacağı belirtildi.

Avrupa içinde faaliyet gösteren hava yolu şirketlerinin, uçuşlarının karbondioksit emisyonlarını karşılamak adına AB karbon piyasasından izin almaları gerekiyor. Mevcut durumda bu izinlerin çoğu hava yolu firmalarına ücretsiz bir şekilde sağlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika