spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Milletinin Gururu Türk Hava Kuvvetleri-2

Seçtiklerimiz

GEÇMİŞTEN GELEN GÜCÜMÜZ, GELECEĞİMİZİN TEMİNATIDIR..MİLLETİNİN GURURU TÜRK HAVA KUVVETLERİ

Sahip olduğu yüksek teknoloji ürünü hava ve yer vasıtaları sayesinde öne çıkan Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı kendi kullandığı sistemleri bir “Ağ” haline getirip uyumlu olmalarını sağlarken, diğer taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki kuvvetlerin sistemleri ile koordineli olarak çalışmasını sağlamakta- dır.

21nci yüzyılın küresel güvenlik ortamında tehdit algılamaları belirsizleşirken, teknolojik gelişmelerin paralelinde askeri harekatlar daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Tehdidden en süratli bir şekilde haberdar olabilmek ve bertaraf etmek için “Ağ Merkezli Harp Konsepti” üzerinde inşa edilen yeni bir tanım yapıl- maya başlanmıştır.

Bulunduğu coğrafyanın en güçlü ordulardan biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Türk Hava Kuvvetleri, hayata geçirilen Ağ Merkezli Harp Konsepti sayesinde komuta unsurları ve kuvvetler arasındaki muhabere ağı ile bilgi paylaşımını yaparak, muharebe ortamının değerlendirilmesi, tehditlere müdaha- le ve kaynak kullanımı konularında esneklik, hız ve etkinlik kazanmıştır. Bu sayede, ortaya çıkan tehdit süratli bir şekilde tespit edilerek en uygun silah en kısa sürede harekete geçirilebilmektedir.

Tüm Hava Kuvvetleri birliklerini içine alan bir ağ oluşturulmak sureti ile, birçok işlemin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Barış Kartalı Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı, Türk Hava Kuvvetleri ‘nin Hava ve Uzay Gücü olma hedefindeki ilk adımını teşkil eden ve uzay konuşlu görüntü istihbaratı-nın ilk basamağını oluşturan Göktürk-I, HvKK’na her türlü hava şartlarında, gece ve gündüz hassas taarruz imkan ve kabiliyeti kazandıracaktır.

Türk Hava Kuvvetleri, yeni sorumluluk sahası olarak gördüğü ” UZAY ” vizyonu çerçevesinde, ihtiyaç duyulan istihbarat ve haberleşmeyi uydu sistemleriaracılığı ile yapmayı amaçlamıştır. Türkiye, İtalyan TeleSpazio firması ortaklığı bünyesinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılan Göktürk-I ve Tübitak, Uzay-TAI İş Ortaklığı Ana Yükleniciliğinde devam eden Göktürk-II uyduları ile milli bir alt yapının tesisini hedeflemistir. HvKK sorumluluğunda olacak projede milli bir kripto cihazı görev yapacaktır. Proje kapsamında uydudan indirilecek görüntülerin kıymetlendirilmesinde, uydunun komuta kontrolünde ve görevlendirilme- sinde Ankara çevresinde konuşlandırılacak bir sabit yer istasyonu ile bir haraketli yer istasyonu faaliyete geçirilecektir.

Günümüzde bir milli Havadan İhbar Kontrol sistemine sahip olmayan Türkiye, bu alandaki ihtiyaçlarını NATO’ya bağlı E-3A AWACS uçakları ile karşılamayoluna gitmiştir. Uçaklardan en az bir adedi, AWACS İleri Harekat Üssü olarak kullanılan Konya’da 3ncü AJÜ Komutanlığı’nda konuşlandırılmaktadır.

Söz konusu ihtiyacın milli bir sistemle karşılanmasına yönelik çalışmalar sonucunda “Barış Kartalı Projesi” adı altında Amerikan Boeing’e 4 Adet (+2 opsiyon)Boeing 737-700 Havadan Ihbar Kontrol uçağı ve yer destek sistemleri sipariş edilmiştir. Boeing 737-700 IGW tipi uçak, 118 kN güc üreten CFM56-7 motor- ları ve 77.110 kg. kalkış ağırlığı ile 30 ile 41.000 ft irtifada görev yapacaktır. Uçakta, Northrop Grumman ürünü L-Bandında çalışacak ve elektronik taramalı MESA radarı, Pulse ve Doppler özellikleri sayesinde 3.000’in üzerinde hava ve satıh hedeflerini aynı anda takip edecektir.

B-737 Havadan İhbar ve Kontrol uçağı yakıt ikmali yapmadan, üsten 100nm uzaklıktaki bir uçuş yörüngesinde yaklaşık 10 Saat havada kalabilmektedir. HİK Uçakları, düşman uçak ve seyir füzelerinin alçak irtifalardan sızmalarını önleyecek, harekat ortamının gerçek zamanlı hava ve deniz resmini harekat merkezine ve dost güçlere aktararak tüm sistemlerin birbirleri ile entegresine imkan verecektir.

Bir sonraki yazımızda tekrar birlikte olmak dileği ile Hoş ve Esen kalınız.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika