Geçtiğimiz hafta meydana gelen olay şöyle gelişti: Kore uyruklu bir yolcu, yurt dışından İstanbul aktarmalı başka bir ülkeye gitmek için Atatürk Havalimanı’na geldi. Dış Hatlar Terminali’nde uçak kalkış saatini bekleyen Koreli yolcunun valizlerin "şut altı" olarak adlandırılan bagajların uçaklara yüklenmesi için toplandığı noktada görevliler tarafından diğer uçağa yüklenmesi amacıyla ayrıldı. Bu sırada yer hizmetleri görevlileri bir valizde kemirmenin neden olabileceği yırtık fark etti. Bunun üzerine yapılan incelemede valizin içinden kobay faresi çıkınca görevliler şaşırdı. Fareli seyahati İstanbul’da son bulan yolcu görevliler tarafından uyarıldı. Kobay faresinin ise incelenmek üzere bir laboratuVara gönderildiği öğrenildi.
FARE UÇAÐA ZARAR VERİR MİYDİ?
Uzmanlar farenin kemirgen bir canlı olmasından dolayı valizden çıkıp uçak içinde kabloları kemirebileceğinin ve zarara yol açabileceğinin altını çizerek uçağın seferden bile çekilmesine bile neden olabileceğini belirttiler.
DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI
Daha önce de uçakta benzer örnekler yaşanmıştı. THY’nin 2008 yılında Moskova-İstanbul seferini yapan Airbus 320 tipi uçağın dış camı ile gövdeyi saran dekoratif panel arasına giren kurbağa, bir yolcu tarafından görüntülenmişti. Uçak İstanbul’a indikten sonra seferden çekilmiş ve panelde kurbağanın ölüsüyle karşılaşılmıştı. Yapılan araştırmada uçağın Moskova öncesinde Adana-İstanbul seferi yaptığı, kargosunda canlı kurbağa taşıdığı ve kurbağalardan birinin kutusundan çıkarak kabine kadar girdiği tespit edilmişti. Başka kurbağalar da olabileceği düşüncesiyle, uçaktaki kablolara zarar verecek kemirgen sınıfta bir hayvan olmamasına rağmen uçak karantina altına alınmıştı. Yine THY’de daha önce Pekin’den yüklenen sincap yüklü kafes İstanbul’daki kontroller sırasında kırılınca sincaplar uçağın içine dağılmıştı. THY’nin A340 tipi uçağı seferden çekilmiş sincapların uçağa zarar vermemesi için karbondioksit gazı sıkılması gibi çalışmalar yapılmıştı.