spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Ünlü Milyarder Jared Isaacman, SpaceX ile Yine Uzaya Gidecek

Seçtiklerimiz

Geçen yıl Inspiration4 görevinde SpaceX Crew Dragon ile uzaya giden ünlü milyarder Jared Isaacman, SpaceX’ten yeni uzay uçuşları aldığını duyurdu!

Geçtiğimiz yıl SpaceX’in Crew Dragon kapsülüyle Dünya yörüngesinde tur atan milyarder Jared Isaacman, SpaceX ile uçmaya devam etmeyi planlıyor. Bugün Isaacman, SpaceX ile kendisini uzayda daha derine götürecek olan, “Polaris” adlı bir dizi görev olan üç ek uçuş satın aldığını duyurdu.

Servetini ödeme işleme şirketi Shift4Payments aracılığıyla kazanan Isaacman, geçtiğimiz yıl Inspiration4 adlı SpaceX Crew Dragon yolcu görevinin tamamını finanse ettiğinde manşetlere çıkmıştı. Araçta kalan üç koltuğu, kanserden kurtulan bir çocuk, bir mühendis ve bir profesör de dahil olmak üzere diğer sivil astronotlarla doldurdu. Dörtlünün tamamı eğitimlerini aldı ve sonunda üç günlük bir yolculukta birlikte yörüngeye çıkarken, St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi için de yardım topladılar.

Şimdi ise Isaacman, Inspiration4 görevini, giderek daha büyük ölçeklerde olmak üzere yeniden yaşamayı planlıyor gibi görünüyor. Satın aldığı üç uçuş, SpaceX’in Crew Dragon’ı ile Dünya çevresinde süper yüksek yörüngelere uçacak iki görevi içeriyor. Polaris Dawn adlı ilk Crew Dragon gezisinde Isaacman tekrar uçmayı planlıyor. Kalan koltukları iki SpaceX çalışanı Sarah Gillis ve Anna Menon ile Inspiration4’ün görev direktörü olan eski bir Hava Kuvvetleri pilotu Scott “Kidd” Poteet ile dolduruyor. Ayrıca uçuş aynı zamanda başka bir St. Jude bağış toplama fırsatı olacak.

Uçuş başarılı olursa, SpaceX’in Crew Dragon kapsülünün şimdiye kadar gittiği en yüksek irtifaya ulaşacak. Isaacman, Today Show’da yaptığı konuşmada, Polaris Dawn uçuşunun “Ay’da son yürüdüğümüzden beri insanların uzaya gittiği en uzak noktadan daha uzağa” gideceğini söyledi. Şimdiye kadar, Crew Dragon yalnızca alçak Dünya yörüngesinde gezdi. SpaceX’in Crew Dragon kapsülünün birincil amacı, NASA için Uluslararası Uzay İstasyonuna astronot ve kargo taşımak olarak belirlenmiş durumda. SpaceX, NASA astronotlarından oluşan ilk ekibini Mayıs 2020’de Crew Dragon ile uçuşa gönderdikten sonraki birkaç yılda başka uçuşlar da yapıldı. Ancak şirket, Inspiration4 ile ilk tamamen özel görevini uçurarak seçeneklerini genişletmeye başladı ve Axiom şirketi için Uluslararası Uzay İstasyonuna bir dizi özel görev başlatmayı planlıyor.

Bu Crew Dragon uçuşları, bazı yeni yetenekleri denerken SpaceX’in ilerleyen zamanlarda hedeflediği derin uzay insan yolculuğunu test etmek için öncü görevler olarak hizmet etmeyi amaçlıyor. Polaris Dawn, şimdiye kadar gerçekleştirilen ilk ticari uzay yürüyüşü olacak olan bir uzay yürüyüşünü de içerecek. Uçuş ayrıca, şirketin küresel geniş bant kapsama alanı sağlamak için inşa ettiği devasa uydu ağından yararlanarak SpaceX’in Starlink “uzayda lazer tabanlı iletişimini” test edecek. Şu an itibariyle Polaris Dawn, 2022’nin dördüncü çeyreğinde fırlatılmayı hedefliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika