spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Uçan arabaları 2018’de yollarda görebiliriz

Seçtiklerimiz

Bilim-kurgu aleminin en belirgin simgesi hiç şüphesiz ki uçan arabalar. Haliyle bir çoğumuzun da gelecek hayali ya da gelecekte olmasını beklediği yenilik uçan arabalar. 
 
ilk olarak Dünya havacılık sektörünün en büyük şirketlerinden biri olan Airbus şirketi, kendi uçak taksisini gelecek yılın sonuna kadar uçurmayı hedeflediğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak Airbus’ın helikopter birimi baş mühendisi olan Marius Bebesel yaptığı açıklamada çalışmalara son hız devam ettiklerini ve git gide montajlama sürecinde testleri olgunlaştırmaya ve hazır hale getireceklerini belirtti.
 
CityAirbus uçan takside dikey olarak kalkış ve elektrikle çalışan bir hava aracı olarak tasarlanıyor. Bu araçların yaklaşık 4 yolcuya kadar taşıma yapabilmesi ve dar bölgelere iniş yapabilmesi planlanıyor.Bunun yanında yaklaşık olarak 120 km hız yapabilecek şekilde tasarlanacak Airbus’ın bir pilotu olması planlanıyor. Ancak bu geçici olarak düşünülen bir durum, nesnelerin internet alanındaki gelişmeyle özellikle 5G teknolojisiyle aracın kendi özerkliğini kazanmasının da yolunu açacak.

Boeing’ten uçan araba atağı
 
Karada giden araçların üreticilerinin arasında köklü dev firmalar varsa, havacılık sektöründe de durum böyle. Airbus’ın yanında bu alanda ilerleme kaydeden bir diğer şirket ise Boeing şirketi.
 
Boeing bugün yaptığı açıklamada Uber ile uçan taksi projesinde ortalık kuran iki hava şirketi Aurora Flight Sciences’ı satın alacağını duyurdu. İnsansız hava araçları konusunda uzmanlaşan Auro şirketi, Pentagon ile helikopterlere kıyasla iki kat daha hızlı bir şekilde iki kat daha hızlı dikey iniş ve kalkış sistemiyle (VTOL) X-Plane’i geliştirmek için 89 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.
 
X-Plane dikey olarak iniş ve kalkış yapabildiği için herhangi bir piste gerek duymuyor. İşte Uber ile Auro ortaklığıyla ortaya çıkarılmaya çalışılan uçan araba konsepti de X-Plane’den temel alınarak oluşturuluyor. Hybrid bir motora sahip olacak bu araç, havada kalmak için elektrik motorlu 24 kanallı pervanelerle desteklenmekte. Auro’dan yapılan bir açıklamayla Boeing’i satın almaları durumunda şuan mevcut olan ortaklarla çalışmalarının devam edebileceğini duyurdu.
 
Bu iki haber bize filmlerde izlediklerimizin artık gerçekleşme boyutuna ne kadar yakın olduğumuzu göstermekte ve bilim kurguların gerçekleşmeye yüz tutması sinema ile teknolojinin iç içe olduklarının açık bir kanıtı. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika