spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Pazartesi, 29 Nisan 2024

TUSAŞ ve Airtificial, HÜRJET İçin Önemli Bir Sözleşmeye İmza Attı

Seçtiklerimiz

TUSAŞ ve Airtificial, HÜRJET İçin Önemli Bir Sözleşmeye İmza Attı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), İspanya merkezli Airtificial şirketi ile HÜRJET projesi için 4.8 milyon avro değerinde bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme kapsamında Airtificial, TUSAŞ için pasif ve aktif olmak üzere iki farklı uçuş kumanda çubuğunun tasarımını ve üretimini gerçekleştirecek.

Söz konusu anlaşma, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı için yapılan bir anlaşmanın üzerine yapılandırıldı. Airtificial, yeni sözleşme kapsamında iki yeni versiyonun geliştirilmesi ve üretilmesi için iki aşamalı bir süreci başlatacak.

İlk aşama, yaklaşık 1.3 milyon avro değerinde ve pasif versiyon için artırılmış teknolojik ve mekanik yetenekleri içeriyor. İkinci aşama ise, savaş uçağı versiyonu için farklı mekanik, elektronik ve kontrol özelliklerine sahip aktif kumanda çubuklarının üretimini içeriyor ve yaklaşık 3.5 milyon avro değerinde.

HÜRJET projesi, TUSAŞ’ın eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımındaki bilgi ve tecrübesini kullanarak başlattığı bir projedir. Bu proje, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ve akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerini alacak yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerini içeriyor.

HÜRJET’in teknik özellikleri arasında kanat açıklığı 9.5 metre, uzunluk 13.6 metre, yükseklik 5.1 metre, kanat alanı 35 m², itki 17.600 lb, azami hız 1.4 Mach, servis tavanı 45.000 feet, G limiti +8 G/-3 G, menzil 2222 kilometre ve yük kapasitesi 2721 kilogram olarak belirtiliyor. Proje kapsamında, iki adet prototip uçabilir uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor ve ilk prototip için çok sayıda test uçuşu gerçekleştirildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika