Mısır ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, bazı ülkelerin radyasyon tehdidi altında olması Türkiye’ye turistin ilgisini artırdı. Bazı otelciler acentelere, çifte rezervasyon yaşamamak için yüksek sezonda kendilerini satmamalarını istedi.
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner yaptığı açıklamada, bu yıl Türkiye’deki otellere her zamankinden daha fazla ilgi olduğunu ve turist sayısı açısından yeni bir rekorun kırılacağını söyledi.
Mısır’da yaşanan olaylar, İtalya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin radyasyon tehdidi altında bulunması nedeniyle bu bölgelere giden, özellikle İskandinav ülkeleri ve Çek Cumhuriyeti’nden turistlerin bu yıl tereddütsüz Türkiye’ye yöneldiğini vurgulayan Güner, bunun rezervasyonlara yansıdığını belirtti. Bu nedenle bazı otellerin acentelere yüksek sezonda "kendilerini satmamaları" için "stop çekmeye" başladığını bildiren Güner, şunları söyledi:
"(Stop) çekme işlemi genellikle yüksek sezon dediğimiz üç aylık dönemin başlangıcı olan haziran ayında, ya da yüksek sezonun ortalarında gerçekleşirdi ancak bu yıl durum farklı. Gelen yoğun rezervasyonlar nedeniyle hemen hemen tüm tesislerin yüksek sezon doluluğu kesinleşti. Kültür ve Turizm Bakanı’nın yaptığı uyarıların da etkisiyle bazı oteller, yüksek sezonda çifte rezervasyon sıkıntısı yaşamamak için bu aylara ait satışlarını durdurdu. Bu nedenle, yüksek sezonda yer bulamayan turist, nisan ve mayıs aylarına yöneldi.
Haziran, temmuz, ağustos aylarında, geçen yıl da doluluk yüzde yüze yakın oldu. Bu aylarda sıkıntımız yok. Taleplerin bu aylara gelmesi halinde doluluk oranını artırmamız mümkün olmaz. Bu aylarda ancak yatak sayısının artmasıyla turist sayısı artar. Eğer bu mümkün olsaydı bu yıl, turist sayısında geçen yıla oranla en az yüzde 30’luk artış olurdu. Bu olamadığı için nisan ve mayıs aylarındaki artış, genel artışa yüzde 10, 15 oranında yansıyacak. Belki önümüzdeki günlerde gelecek yeni taleplerle bu bu oran yüzde 20’yi de bulabilir."
Nisan ayı doluluk oranının geçen yıla göre önemli ölçüde artacağına da işaret eden Güner, geçen yıl nisan ayında açık olan tesis sayısının 40 civarında olduğunu ve bu tesislerdeki doluluk oranının yüzde 28 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Güner, bu yıl nisan ayındaki açık tesis sayısının 110, bu tesislerdeki doluluk oranının ise en az yüzde 40 olacağını, yüzde 50 veya 60’a çıkabileceğini de kaydetti. Güner, mayıs ayı doluluk oranının geçen yıla oranla yüzde 50 artışla geçeceğine inandıklarını dile getirdi.
Satışların erken gerçekleşmesinden dolayı, bu yılki olumlu gelişmelerin otel fiyatlarına yansımayacağını da ifade eden Güner, aynı talebin devam etmesi halinde, önümüzdeki sezon için otel fiyatlarının yükselebileceğine de değindi. Güner, bu talebin devam etmesi için herkese çok önemli görevler düştüğünü söyledi.
Turizm sezonundan beklentilerin yükselmesinin otelcilerden çok esnafı ümitlendirdiğini vurgulayan Güner, esnafın son derece sağduyulu ve iyi niyetli davranmasını beklediklerini ancak bu beklentilerin yanı sıra ilgili kurumların esnaf üzerindeki denetimlerini artırması gerektiğini dile getirdi. Güner, şöyle konuştu:
"Turizmdeki en önemli unsurlardan biri güven ve huzurdur. Bu noktada, sezondan büyük beklenti içerisinde olan esnafımıza önemli görevler düşüyor. Sezon iyi geçeceği için büyük paralar kazanma düşüncesi taşıyan esnaf bu durumu fırsat bilerek turistlere yüksek fiyatla satış yapmaya ya da onları taciz etmeye kalkışırsa bu durum önümüzdeki sezon için olan ilgiyi azaltacaktır. Bu da sadece otelcinin değil, esnafın da zarar görmesi anlamına gelir. Ben esnafın genellikle iyi niyetli olacağına, kaliteli hizmet vereceğine ve bindiği dalı kesmeyeceğine inanıyorum ancak yine de iyi niyetli olmayan insanlar çıkabileceği gözönüne alınarak belediye, kaymakamlık ve emniyet birimlerinin, kendi alanlarında denetimleri artırması gerektiği kanaatindeyim."