spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Türkiye Uçuyor Buluşmaları Konya’da gerçekleştirildi

Seçtiklerimiz

Etkinlik kapsamında düzenlenen panele yenilenebilir enerji kaynakları konusu damga vurdu.
 
Halkın havayolu AnadoluJet’in, Anadolu’daki KOBİ ve aile şirketlerine 2023 hedefleri doğrultusunda vizyon sağlamak amacıyla düzenlediği Türkiye Uçuyor Buluşmaları’nın dördüncüsü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Konya’da gerçekleştirildi.
 
14 Kasım 2013’te Konya Rixos Otel’de gerçekleşen ‘‘Türkiye Uçuyor Buluşmaları’’na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ekonomist Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, Solitem CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu, genç girişimci Ömer Ekinci, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal ve Mevlana Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver katıldı. Etkinlik açılış konuşmasını yapan AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, Türkiye’nin artık hedefler belirleyerek ilerlediğini, Anadolu’nun 2023 vizyonuna ulaşmak için çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ve Konya’nın da bu vizyon doğrultusunda çok önemli bir merkez olduğunu belirtti.
 
2023’te 2 trilyon Dolar’lık bir ekonomi olacak

Türkiye Uçuyor Buluşmaları Konya etkinliğine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada Kalkınma Ajansları ve Türkiye’nin 2023 vizyonuna dikkat çekti. Tüm Türkiye’ye mal olan bir 2023 vizyonu oluşturduklarını belirten Bakan Yılmaz, 2023’te kişi başı gelir olarak 25 bin Doların hedeflendiğini, toplamda da 2 trilyon Dolar’lık bir ekonomiye ulaşmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda 5. Kalkınma Planı’nı devreye aldıklarını belirtti.
 
Konya enerji sektörünün kalbi olabilir

Bakan Yılmaz, Türkiye’deki değişimi kimsenin küçümseyemeyeceğini belirterek, “AnadoluJet ve Turkish Cargo’nun son yıllardaki başarısı ortada. Bizler de 2023 vizyonu doğrultusunda Anadolu’ya yatırımın, güçlü kurumların varlığıyla daha da artacağına inanıyoruz. Hayal ettiğimiz ekonomik gelişmeyi ise 2053, 2071 gibi daha uzun vadeli hedefler belirleyerek gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz” dedi. Kalkınma ajanslarından da bahseden Bakan Yılmaz, 26 bölgede bu ajansları kurduklarının altını çizerek, Kalkınma ajanslarının gelişen Türkiye’yi ve iş adamlarını yatırıma teşvik ettiğini belirterek 908 projeye 42 trilyon yatırım yapıldığını vurguladı.
 
Panele Almanya’dan katılan Solitem CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu, Konya’nın ihracatı ve enerji üretim potansiyeli hakkında verdiği çarpıcı örnekle dikkat çekti. Lokurlu, Hollanda’nın 1997 yılında Konya’nın dış satımından 3 bin 456 kat fazla dış satım yaptığını vurguladı. 2012 yılında aradaki farkın 555 kata düştüğünü kaydetti. Hollanda’nın yüzde 5 artışta kalırken, Konya’nın yüzde 27 gibi bir rakamı yakaladığını vurgulayan Lokurlu, Konya’nın bu hızla giderse 2023 yılında kişi başına düşen dış satımda Hollanda’yı yakalayacağını belitti. Ülkemizin enerji zengini bir ülke olduğunu ve özellikle güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarının çok değerli olduğuna değinen Lokurlu, Konya topraklarının tamamının kapatılıp güneşten enerji üretilse, Konya’da tüketilen enerjinin 14 bin 325 katı enerji elde edileceğini; tüm Türkiye’nin ise halihazırda Konya’da tüketilen enerjinin 28,5 katı kadar enerji tükettiği düşünülürse portansiyelin ne olduğunun anlaşılacağına değindi. Enerji kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması halinde Türkiye ekonomisinin uçacağını ve 5 yıllık bir plan ile bile dışarıya enerji ihracatı yapan bir ülke olunabileceğini vurguladı.
 
Genç girişimci, gençlerin Ömer Abisi Ömer Ekinci ise, ülkemizin 2023 vizyonunda gençlerin ülke ekonomisine katılımının önemini dile getirdi.. Ekinci, girişimciliğin 2023 hedefleri doğrultusunda nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında örnekler verdi.
TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal ise Türkiye’deki kadınların pek çok demokratik hakka Avrupa’daki kadınlardan daha önce ulaştığını ifade etti. Kal, ekonominin daha ileri bir seviyeye gitmesi için kadın girişimcilerin de aktif olarak sahne alması gerektiğini ve kadınların kendi donanımlarına paralel olarak ülkemize katma değer sağlamakla görevli olduklarını belirtti. Mevlana Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver de etkinlikte, Konya bölgesiyle ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Konya’nın 2023 vizyonu ile ilgili kalkınma planında neler olduğunu ve Mevlana Kalkınma Ajansı’nın yatırımcılarla olan ilişkilerine değindi.
 
Etkinlik sırasında katılımcılara mini bir anket uygulandı. Ankette Konya’nın ekonomik kalkınma için en çok tarım ve turizm sektörleri üzerine yatırım yapılması gerektiği, Türkiye’nin “uçması” için “üretmeye” ihtiyacı olduğu ve kalifiye iş gücünün bulunmasının hala ciddi bir engel teşkil ettiği ortaya çıktı. Anket katılımcıları, 2023 Türkiye’sini dünya markaları yaratabilen, refah seviyesinin arttığı ve dünyada ses sahibi olarak tanımladı.
 
Türkiye Uçuyor Ödüllerini Bakan Yılmaz dağıttı

Etkinlik kapsamında düzenlenen ödül töreninde; Ulusal Ekonomiye Katkı Ödülü’nü Anadolu Birlik Holding Konya S?eker ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Bas?kanı Recep Konuk adına Konya Şeker Genel Müdürü Oruç Baba İnan, İhracata Katkı Ödülü’nü Aydınlar Yedek Parça Yönetim Kurulu Başkanı Harun Aydın adına Aydınlar Yedek Parça Genel Müdür Yardımcısı Halil Yavuz, Kurumsallaşma ve Markalaşma Özel Ödülü’nü Bürotime Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tosunoğlu ve Lojistik Özel Ödülü’nü Utaş Makine ABD Chicago Genel Müdür Mehmet Ali Güzeldere aldı.
 
Dört kategoride ödül sahibi olan iş adamları ödüllerini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın elinden aldı.. Anadolu’nun başarılı iş adamlarını sahnede tebrik eden Yılmaz, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda yaptıkları dev yatırımlardan dolayı iş adamlarına teşekkür ederek, ödüllerini verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika