spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Türkiye’nin Zafer Anıtı 3.Havalimanı

Seçtiklerimiz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın adını resmen ‘İstanbul Havalimanı’ olarak duyurduğu havalimanı dünyanın dört bir yanından gelen liderlerin katılımıyla hizmete açıldı. Açılış töreninde yaptığı konuşmada “Bu büyük eserin adını paha biçilmez bir şehir olan İstanbul’dan aldığını vurgulayan Erdoğan  “İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır” dedi. 
 
İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILDI
 
Erdoğan şunları söyledi: “Geçenlerde bir TV kanalında kendini de çok beğenen birisi “Burası çöker” diyor. Yahu bu teknolojinin önünde yumuşak arazi mi kalır? Biz ileri teknolojiyi bunun için kullanıyoruz. Toplam 4 etaptan oluşan projenin yaptığımız ilk etabı bile yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir.”  
 
Başkan Erdoğan “İstanbul Havalimanı’nı sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız bir büyük hizmet olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu. 
 
‘Atatürk’ devam edecek
 
Başkan Erdoğan Atatürk Havalimanı’nın aynı isimle havalimanı vasfını koruyacağını açıkladı. Alanda havacılık fuarları gerçekleştirilecek.   
 
Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’nın tam kapasiteyle devreye girmesiyle ticari seferlere kapatılacağını belirten Başkan Erdoğan “Ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir” dedi.
 
MİLLET BAHÇESİ OLACAK
 
Erdoğan “Atatürk Havalimanının bu faaliyetler dışındaki alanları ise millet bahçesi olarak kullanımıa açılacaktır. Kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz” dedi.  

Büyük merak konusu olan havalimanının ismi giriş kapısının açılmasıyla ortaya çıktı.İstanbul Havalimanı’ndan ilk tarifeli sefer Türk Hava Yolları’nın Boeing 777 tipi uçağıyla yarın saat  11.10’da İstanbul’dan Ankara’ya gerçekleştirilecek.Havalimanının tavanına 571 adet hilal yerleştirildi. Böylece güneş ışığı içeriye Hz. Muhammed’in doğumunu sembolize eden ‘571 hilal’le yansıyacak.
 
Dünyaya örnek olacak proje
 
Başkan Erdoğan, şöyle konuştu: “Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin euro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin euro olmak üzere 32.4 milyar euro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4.5 milyarlık kısmını Ziraat, Halkbank ve Vakıf Bank ile sağlanmasını çok önemli görüyorum. Toplam bütçe içerisinde sembolik bir rakamı ifade eden projenin işletme süresinin 12 yılı, 342 milyon euro dış hat yolcu garanti edilmiştir.”Kıskanç Piri! 
 
İstanbul Havalimanı, AB Türkiye Raportörü Kati Piri’yi rahatsız etti. “3. Havalimanı çok yüksek bir bedel ödenerek açıldı” diyen Piri, 400 işçinin öldüğünü, ücretlerin verilmediğini iddia etti. Piri’ye tepki gecikmedi.
 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına katılmak üzere ‘CAN’ uçağıyla piste iniş yaptı.

HAYAL GERÇEĞE DÖNDÜ

 
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Bu eser medeniyetimizin gücünü gösteriyor, istikbalimizin güneşi oluyor” dedi. 
 
‘NASIL OLUR’ DİYORDUNUZ
 
Yıldırım, 3. havalimanını inşa edecekleri bu alanı havadan inceledikleri 2011’li yılları dün gibi hatırladığını anlatarak, şunları kaydetti: “Bana demiştiniz ki ‘Bu arazide havalimanı nasıl olur?’ Sayın Cumhurbaşkanım biz burada sadece havalimanı yapmayacağız aynı zamanda yıllarca örselenen bu araziyi de tedavi edip, İstanbul’un en güzel mekanına dönüştüreceğiz demiştim. Sağ olun kabul ettiniz ve bugün bu hayal gerçeğe döndü.”
 
Dünya liderleri akın etti 
 
Törene Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prof. Gjorge Ivanov ,Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katıldı.20 trilyon dolarlık ekonomiyi bağlıyor
 
Projenin dünyaya örnek olacağını belirten Erdoğan “Enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak faaliyet gösterecektir.

Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey, güney, doğu, batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor” diye konuştu. Gerekirse 200 milyona çıkacak 

 
Havalimanının ilk etabının yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli olduğunu belirten Erdoğan “Bu, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek, gerekirse 200 milyona çıkartılabilecektir.

Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacaktır” dedi.  

 
3 saatlik uçuşla 41 ülkeye
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da, şöyle konuştu: “Hedefimiz; birkaç yıl içinde en yoğun havalimanları sıralamasında ikincilik, tüm etaplar tamamlandığında da liderlik koltuğuna oturmak. İstanbul’dan 3 saatlik uçuşla 41 ülkeye, 5 saatlik uçuşla 66 ülkeye ulaşılabilmektedir. İşte bu sebeple havalimanımız, dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olacak.

200 BİN İŞÇİYLE 42 AYDA REKOR AÇILIŞ

 
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazının açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Yeni havalimanı sadece bölgenin değil, dünya havacılığının da merkezini İstanbul’a kaydıracak.
 
Tamamlandığında dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı 42 ay gibi rekor sürede tamamlanarak, dün Cumhuriyet’in 95’inci yıldönümünde Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir törenle hizmete açıldı. 
 
Pekin’in 3.5 katı büyüklükte
 
İlk fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor. Temelinin atıldığı günden bu yana toplamda yaklaşık 200 bin işçinin emek verdiği havalimanının, 2025’te de 225 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlaması öngörülüyor. İstanbul Yeni Havalimanı, havalimanı bölgesine ayrılan alan büyüklüğüyle de rakiplerinin hayli üzerinde yer alıyor.

Dünyanın en büyük havalimanı listesi zirvesinin eski sahibi olan 23 milyon metrekarelik Pekin Havalimanı’nın yaklaşık 3.5 katı büyüklüğünde olan İstanbul Yeni Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Günümüzde en çok yolcuya hizmet veren havalimanı sıfatını Atlanta Havalimanı yıllık 104 milyon yolcuyla elinde tutuyor.

 
80 EYFEL KULESİ’NE BEDEL
 
Havalimanının büyüklüğü rakamlarla kıyaslandığında ise ilginç bilgiler ortaya çıkıyor. 1.4 milyon metrekarelik terminal binası 8 adet Esenboğa Havalimanı’na tekabül ederken, kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. İnşaatta kullanılan betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor. 
 
Gayrettepe’den 25 dakika sürecek
 
Şu anda, Levent’ten D-20 Karayolu üzerinden 30 dakikada havalimanına ulaşmak mümkün. 30 Aralık’a kadar havalimanına kendi araçlarıyla gelecek yolcular için otopark ücretsiz olacak. 2020 itibarıyla Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İhsaniye ve İstanbul Yeni Havalimanı duraklarından oluşan metro hattıyla yolcular Gayrettepe’den havalimanına 25 dakikada ulaşacak.
 
Dakikalarca bagaj beklemeye son
 
Havalimanında bagaj bekleme süresi azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Erken gelen bagajların depolanması için EBS (Erken Bavul Sistemi) sistemi devrede olacak. 
 
Yeni üniformalar  görücüye çıktı 
 
THY’nin yeni üniformaları da, ilk kez sergilendi. Klasik Türk sanatlarındaki birçok desenden esinlenilerek ortaya çıkarılan, tasarımı modacı Ettore Bilotta’ya ait THY’nin yeni üniformaları görücüye çıktı. Şapka, eldiven, elbise, çanta ve çeşitli aksesuarlardan oluşan, renk olarak bayrak kırmızısı ve antrasit gri renkleri hakim yeni kabin üniformaları İstanbul Havalimanı’ndaki seferlerde kullanılacak. THY’nin 120 personeli yeni kıyafetlerle yeni havalimanının açılışında görev aldı. 



 

 



 

 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika