spot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Mayıs 2024

İstanbul Havalimanı Dünyayı Büyüledi

Seçtiklerimiz

İstanbul Havalimanı’nın 29 Ekim’de görkemli bir törenle açılması dünya medyasında büyük yankı uyandırdı.
 BBC (İngiltere): A’dan Z’ye Türkiye’nin en büyük altyapı yatırımı. Dünyanın en yoğun havalimanı Atlanta’nın neredeyse iki katı.
 
‘MANHATTAN ADASI’NDAN BÜYÜK’ 


 İndependent (İngiltere): Uçakla hem New York’a hem de Şanghay’a 9 saat uzaklıktaki İstanbul havacılık merkezi olarak hizmet vermek için ideal bir konumda. Toplam alanı New York’un Manhattan adasından daha büyük. Bu büyüklük Türkiye’yi bir dünya gücü haline getirme sözü veren Erdoğan’ın hırsları kadar. El Cezire (Katar): Görkemli bir törenle açıldı. Yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek.

 

 Radio Télévision Belge Francophone (Belçika):

Erdoğan, Osmanlı’nın eski başkenti olan İstanbul’u bu projeyle, Avrupa, Asya ve Afrika arasında küresel bir kavşak haline getirmeyi istediği vurgulandı. İstanbul’u küresel bir kavşak haline getirmek istiyor.

 

 Rossiyskaya Gazeta (Rusya): Dünyanın en büyük havalimanı açıldı.

 

 Le Parisien (Fransa): İstanbul’un yeni havalimanı dünyanın en büyüğü olacak.

 

 Washington Post: Türkiye’nin lideri, İstanbul Havalimanı’nı küresel merkez olma amacıyla açtı.

 

 Frankfurter Allgemeine (Almanya): Erdoğan’ın prestij projesi Frankfurt Havalimanı’ndan 3 kat fazla yolcuya hizmet edecek.
 Deutsche Welle (Almanya): Yeni havaalanı Türkiye’nin küresel ekonomik gücünün bir sembolü" olarak görülüyor.

 

 Handelsblatt (Almanya): Yeni mega havalimanı, Türkiye’yi havacılık dünyasının merkezi yapacak.

ALMAN DEUTSCHE WELLE’DEN İSTANBUL GÖNDERMESİ: ‘BERLİN ANCAK RÜYASINDA GÖRÜR’

 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü açılış töreninde "Yılmadan usanmadan çalıştıkları için kendilerine teşekkür ediyorum" sözleriyle işaret ettiği İstanbul Havalimanı’nın inşasını 42 aylık rekor sürede bitiren 5’li konsorsiyum Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun çalışmaları Alman medyasında ön plana çıkarıldı.

‘AÇILIŞ TARİHİ BİLE YOK’


En çarpıcı değerlendirme ise Alman Deutsche Welle’den (DW) geldi. DW, Almanya’da Berlin Brandenburg Havalimanı’nın yapımının 12 yıldır bir türlü tamamlanamamasını eleştirerek "İstanbul’daki havalimanının temel atma töreni Mayıs 2015’te yapıldı.

 

4 yıldan az bir sürede bugünkü haline geldi. Berlin böyle bir şeyi ancak rüyasında görür. Almanya’nın başkentinde yeni havalimanı inşaatının başlamasından 12 yıl sonra itimat edilebilen bir açılış tarihi bile yok" denildi.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel 2017’deki Berlin seçimleri sürecinde çokça eleştirilen Berlin Havalimanı’nın bir türlü bitirilemeyen inşa çalışmaları için geçenlerde katıldığı bir toplantıda ilk kez sert bir şekilde tepkisini ortaya koymuş, firma yetkililerine "Dünyadaki dev projeler bitiriliyor. Yeter artık siz de tamamlayın artık şu inşaatı" diye çıkışmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika