Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, bugüne kadar yapılmamış yeni bir proje olarak hayata geçirdiği, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara havalanlarında gerekli kolaylıkların sağlanmasını içeren “Engelsiz” havaalanı kuruluşu projesinin sertifika takdim töreni, bu gün ISG havaalanı konferans solonunda gerçekleştirildi.
Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İSG CEO’su Gökhan Buğday, Heaş yetkilileri, havalimanı protokolü ve engelli derneklerinden temsilciler katıldı. Açılış konuşmalarından önce yeni uygulamayla engelli yolculara sağlanan kolaylıkları anlatan tanıtım filmi gösterildi.
Nihat Özdemir; “Engelsiz” Havaalanı sertifikasını alan ilk Havalimanı olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Limak Holding Yönetim kurulu Başkanı Nihat Özdemir törende yaptığı konuşmada , “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kuruluş tarihinin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen rekor oranda yolcu artışı sağlayarak 2010 yılı itibariyle 11.6 milyon yolcuya ulaşmış, yine bu kısa süre içerisinde içeride ve dışarıda sayısız ödüle layık görülmüştür. Ulaştırma bakanlığımıza bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müzün hayata geçirdiği “Engelsiz” Havaalanı projesinde bu sertifikayı almaya hak kazanan ilk Havaalanı kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Engelsiz Havaalanı’nın gerektirdiği kriterleri, İnşaat projesi aşamasından palanlayarak, çok kısa sürede nihayetlendirdiklerini belirten Özdemir , “Başta Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müzde projenin hayata geçmesi aşamasında emeği geçen bütün görevli arkadaşlarımıza şahsım ve ortaklığımız adına şükranlarımızı sunuyorum, "Engelsiz" Havaalanı projesinin Türk Sivil havacılığımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ; 2001 yılında atıl durumdaydı bir de şimdiki duruma bakın.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasında “Sabiha Gökçen Havalimanı 2001 yılında atıl durumdaydı. Krizin en yoğun olduğu dönemde Limak ile birlikte ortakları böyle bir yatırımın altına girdiler. Havalimanı, 2001 yılında 50 bin yolcuya hizmet verirken bizim desteklerimizle birlikte iki yıl sonra yolcu kapasitesini karşılamamaya başladı. Geldiğimiz noktada Sabiha Gökçen Havalimanına ikinci pist yapılması için çalışmalar başlatıldı.Yakın zamanda da Sabiha Gökçen Havalimanı Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin üzerine çıkacak ve Atatürk Havalimanı’nı geçecek” dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ; Proje bütün Havaalanlarına yayılacak
Bakan Yıldırım konuşmasının başında “Türkiye nüfusunun yaklaşık 8 buçuk milyonu engelli. Onun dışında kalan nüfus ise potansiyel engelli. Engelli vatandaşlarımız bizden ayrıcalık beklemiyor yalnızca, onların önündeki engelleri kaldırmamızı istiyorlar. Bu engellerin kaldırılmasından sonra yüzlerinde oluşan tebessümü görmek paha biçilemez”.dedi. Bakan Yıldırım, “Engelsiz” Havaalanı Projesinin öncelikli olarak Türkiye’deki bütün büyük havalimanlarına yayılacağının müjdesini verdi. Yıldırım “Engelsiz” Havaalanı projesinde emeği geçen bütün kurum ve çalışanlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından sertifika törenine geçildi. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir “Engelsiz” Havaalanı sertifikasını Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun elinden aldı. Törende, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir tarafından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’ya teşekkür plaketi takdim edildi.
“Engelsiz” Havalanı uygulamasında yolcuların faydalanacağı hizmetler ise şöyle;
– Otoparkta özel park alanları
– Özel terminal giriş noktaları
– Görme engelli yolcular için terminal dışında ve içinde özel yapılmış hissedilebilir yüzeyler
– Özel dizayn edilmiş terminal danışma-check-in noktaları
– Özel yönlendirme tabelaları
– Özel pasaport noktaları
– Özel tasarlanmış WC’lerı