spot_img
spot_imgspot_img
26.5 C
İstanbul
Cuma, 13 Eylül 2024

THY ‘Transmar’ ile kurtulabilir!

Seçtiklerimiz

Oto-ray ve yüzer viyadükten oluşan proje, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları arasındaki bagaj transferini 15 dakikaya indirmeyi hedefliyor.

Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Yüksek Mimar Mühendis ve Şehir Planlamacısı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, kentteki hava ve kara trafiğinin çözümü için çok dikkat çekici bir projeyi kamu oyu ile paylaştı. Alp “Son yıllarda yükselişine gururla şahit olduğumuz Türk Hava Yolları Avrupa gecikme ve iptallerde birinci sırayı alarak bizleri hayal kırıklığına uğrattı. THY nin başarısını gölgeleyen bu durumun nedeni Atatürk Hava Limanı’nın yoğun uçuş trafiği altında havlu atmasıydı. Çözüm Silivri bölgesinde üçüncü havalimanının gerçekleşmesi olarak öngörülüyor. Ancak Silivri Istanbul’a 80 km uzaklıkta. Burada büyük bir havalimanı yapılsa dahi Atatürk Havailmanı’nın önemi artarak devam edecek. THY’yi rahatlatacak girişim ise Sabiha Gökçen Havalimanı ile AHL arasına denizden bir ekspres transfer bağlantısı inşa edilmesi” dedi.

HEM ÇEVRESİ HEM SÜRATLİ

Bu amaca hizmet edecek Pendik Yeşilköy Oto-Ray Yüzer Viadük TRANSMAR ’ı 13 yıldır geliştirdiğine dikkat çeken Alp, “Projenin hedefi Istanbul’un çevresel ve transit trafiğini kent dışına taşımak, kent içi ulaşıma destek veren çevre dostu bir sürat geçişi olmak ve ilaveten mevcut iki havalimanımız AHL ile SGHL arası yolcu ve bagaj transferini 15 dakikaya indirmektir. TRANSMAR’ı 1999 yılında İstanbul Başkan adayı iken açıklamıştım. O tarihten bu yana bana ilaveten Türk ve yabancı uzmanlar Proje üzerinde çalıştı. ITU Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesinde Prof. Dr. Yücel Odabaşı yönetimindeki bilim heyeti TRANSMAR’ ın mühendisliğini hazırladı, ön tetkik ve hesaplarını yaptı, simülasyon modelini inşa etti, deney havuzunda test etti, raporlarını yazdı ve teknik vize verdi. Proje uluslararası bilim platformundan da onay aldı, literatüre girdi, ulusal ve yabancı basında çok defa yer aldı, kongrelerde dünya bilim çevrelerine sunuldu. Önümüzdeki Haziran ayında İtalya’da gerçekleşecek olan Le Vie Dei Mercanti Uluslararası Forumu’nda takdim edilecek” diye konuştu.

BAGAJ TRANSFERİ 15 DAKİKA

Alp, “50 km si denizde olmak üzere toplam 80 kilometrelik TRANSMAR projesinin İstanbul’un iki havalimanı arasında yolcu ve bagaj transferini 15 dakikaya indiren Raylı Mekik’i taşıyor. Bu kurşun tren saatte yaklaşık 300 km hıza ulaşabiliyor ve çevreyi kirletmeyen manyetik motorlarla hareket ediyor. Böylece kapasite üstü zorlanan Atatürk Havalimanı’ndaki bir grup uçuşun Sabiha Gökçen’e verilerek  trafiğin rahatlatılması ve gecikme ve iptallerin bertaraf edilmesi sağlanıyor. İki havalimanı arasında transfer yapan yolcu bagajlarını hiç görmüyor, bagajlar otomatik olarak geçiş yapıyor” şeklinde konuştu.

PROJE BEDELİ 4 MİLYAR DOLAR

TRANSMAR Avrupa Yakasında Olimpiyat Köy’den başlıyor, TEM le buluşuyor, yapılaşmış bölgeyi tünelle geçiyor, Marmaray Metrosu ile bağlanıyor, AHL nın altından geçerek denize çıkıyor. Derinlik artınca yüzer ayaklar üzerinde 25 m yüksekten gidiyor.

Boğaz açığında 65 m ye yükseliyor. Burada 1 er km lik 2 açıklıklı büyük köprüyü taşıyan 3 sabit ayak var. Kınalı Ada’nın arkasında karaya basıyor ve burada servis ve kurtarma istasyonları yer alıyor. Tekrar 25 metre yüksekten yüzer viyadük olarak giderek Kartal-Pendik arası karaya giriyor, Marmaray ile tekrar kesişiyor, yapılaşmış bölgenin altından tünelle geçerek Sabiha Gökçen Havalimanı’na varıyor, buradan TEM ile tekrar buluşarak Formula-1 alanına kadar uzanıyor. Yüzer viyaadük üzerinden günde yaklaşık 150 bin araç İstanbul’u ‘bypass’ ediyor. TRANSMAR da gidiş 3, geliş 3 toplam 6 yol şeridi olacak, araçlar 100 km/h hızla seyredebilecek. Proje 2 yılda bitiyor ve yaklaşık 4 milyar US Dolar’a mal oluyor, 15 yılda kendini ödüyor. Benzer projelerde geri dönüş 30-40 yıl olarak hesaplanıyor.

TRANSMAR’IN AVANTAJLARI

Transit ağır vasıta geçişi ve çevresel trafiği Kent dışına alıyor,

Kent içi ulaşıma destek, raylı sistemle entegre oluyor.

Imar rantına imkan vermiyor, arsa spekülasyonunu tetiklemiyor,

Çarpık yapılaşma ve gecekonduya meydan vermiyor,

Su havzalarını tehdit etmiyor, yeşile ormana zarar vermiyor,

Boğaziçi’nin tarihi ve doğal dokusuna dokunmuyor,

Kamulaştırmaya, yıkıma neden olmuyor, maliyet azalıyor.

Temelleri olmadığı için hızlı yapılabiliyor, depremden etkilenmiyor,

Olimpiyatları alırsak Olimpiyat Köyü ulaşımını rahatlatıyor.

Sualtı yaşamına doping yapıyor.

DÜNYADA ÇOK YAYGIN

TRANSMAR’ın benzeri projeler dünyada çok yaygın olarak yer alıyor.

ABD Norfolk ta 37 km lik Chesapeake, Danimarka-Isveç arası 17 km lık Oresund, S.

Arabistan-Bahreyn arası 25 km lik King Fahd Causeway, Kanada’yı Prince Edward

adasına bağlayan 13 km lik Confederation Bridge, Tokyo Körfezi’nde 17 km lık

Aqualine, Lizbon da 17 km lik Vasco De Gama, Malezya da 14 km lik Penang, Rio de

Janeiro da 14 km lik Silva, Çin de 33 km lik Donghai, 36 km lik Hangzhou, 42 km lik

Jiaozhou ile proje aşamasında olan Danimarka ile Almanya’yı bağlayacak  20 km lik

Fehrman, 40 km lik Katar-Bahrain ve 50 km lik Hong Kong -Macau önemli su geçişlerinden bazıları.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika