spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY pilotları Hava İş’e seslendi

Seçtiklerimiz

Yapılan açıklamada 10 maddelik bir talep sıralayan pilotlar, bu konuların THY ile yapılacak görüşmede mutlaka ifade edilmesi gerektiğibi vurguladı.
 
İşte o 10 madde:
 
Şimdi ciddi bir yazı kaleme alacağım ve burada katılımcılardan net destek almayı ümit ediyorum. 1500 pilotuz mevcut durumda buradan daha kalabalık bir yerde bir arada değiliz. Maaş bordroları hazırlanıyor ve biz çok çatlak ses çıkartıyoruz.
 
Bazı yerlerde 2018 rakamlarına bazı yerlerde yüzde 50 rakamına razı olduğunuz konuşuluyor. 2018 USD kuru 3.78 TL bugün ise 6.85 TL. TL bazında 2018 yılına dönmek Temmuz zammı sonrasında yüzde 60 gelir kaybı demek, bu kabul edilebilir mi! Elbette hayır. Kaynak olarak da burası gösteriliyor. Bunlar doğru değil. Bir çok FO ve kaptan arkadaşım borcunu 3 ay öteledi sıfır TL ile 5000 TL aylık ücretler ile 3 ay geçirdi daha ötesi icra takibi olacak, düşenler bile var. Uçuşlar eski seviyelerine gelene kadar kabul edilebilir maksimum kesintili rakamlarımızı açık açık yazacağım. Affınıza sığınarak en az 300 kaptan ve FO ile konuştuktan sonra bu satırları yazıyorum, elimi taşın altına koyuyorum, lütfen siz de koyun, sessiz kalmayın. Desteğiniz ve tek bir teklif olduğu vurgusu önemli. Part time vs sonraki işler… önce basit ve net bir mesaj verelim, amasız karmaşık olmayan tek bir teklif. Bu satırları sendika temsilcilerine hitaben yazıyorum:
 
1. Şirket uçucu maaşlarında yaptığı orantısız kesintiler yerine diğer masraf kalemlerinde de ciddi tasarruf planlamalıdır.
 
2. Pilotlar şirketin içinde olduğu sıkıntıların farkındadır ve 3 aydır çok cüzi maaşlarla fedakarca görev yapıyorlar. Biz üzerimize düşen fedakarlığı fazlaca yaptık.
 
3. Bir çok pilot borçlarını 3 ay öteledi ve Ağustos ayında borçlarını kaldığı yerden ödemek zorunda. Bu nedenle fedakarlığın bir üst noktası vardır.
 
4. TİS ile kazanılmış tüm haklar saklı kalmak üzere (pazar mesaisi, yıllık 4 ikramiye, aylık boş gün haklarımız, yakıt paraları, ücretli yıllık izin, ER boşları vs vs ve burada yazılmayan diğerleri) Temmuz ayında yapılacak artışı takiben operasyon normal seyrine dönene kadar, geçici olmak ve her 3 ayda bir yeniden değerlendirilmek kaydı ile maaşlarınızda bir miktar indirim yapılmasına razıyız. Ancak maaşlarda azaltma yapıldıktan sonra ON/OFF gün veya kısmi çalışma adında ikinci bir kesinti yapılması ya da pilotlara aylık uçuş planlamayarak uçuş tazminatı ödenmemesi gibi hakkaniyetsiz uygulamalar kabul edilmemelidir.
 
5. Temmuz zamları yapıldıktan sonra kaptan maaşlarında yüzde 30 ve FO maaşlarında yüzde 20 lik bir indirimi kabul edebiliriz. Bıçağın kemiğe dayandığı rakamlar bunlar olur bunun ötesi geçim sıkıntısı ve borçların idare edilememesi olur. Mevcut maaşımızdan yüzde 30 indirim yapıp dolara çevirdiğimizde 2018 Ocak ayındaki maaşlarımıza göre yaklaşık yüzde 25 lik bir azalma söz konusu oluyor. Bu pilotlar tarafından kabul edilmiş büyük bir fedakarlıktır.
 
6. Şirketin vereceği teklifin TC kimlik numarası yazılarak internet ortamında değil manuel sandıklarla oylanmasını talep ediyoruz. Kapılar ardında bir anlaşma olması halinde kapınızın önüne gelir bunu protesto ederiz. Böyle bir şeyi aklınızdan dahi geçirmeyin, size güvenmek istiyoruz.
 
7. Pilotların yaptığı fedakarlığın yeterince takdir edilmediğini, bizimle iletişim kurma gereği dahi duyulmadığını görüyor ve üzülüyoruz, görüşmelerde bu hususun dikkate sunulmasını istiyoruz.
 
8. Yeni dönemde ne TİS’ e ne de FTL’ ye uymayan uçuş ve boş gün uygulamalarına son verilmesini talep ediyoruz. Bir yandan bitip bitip yeniden başlayan karantina süreçleri bir yandan 30 saatlere uzayan mesai saatleri bizi yemiş ve tüketmiş durumda. Bu fiziksel ve ruh halimizin şirkete iletilmesini istiyoruz.
 
9. Gevşetilen sağlık kısıtları kapsamında virüsün kokpit personeli arasında çaprazlama yayılmasını engellemek adına aylık programların aynı kokpit personeli ile çıkartılmasını talep ediyoruz.
 
10. Ekonomik tasarruf yapmak adına eski sağlık raporları üzerinden ya da diğer sebeplerle uçuşların durdurulmasının aidiyet duygularında tamiri zor hasarlar yarattığının vurgulanmasını istiyoruz.
 
Sonuç olarak siz Hava-İş sendikası temsilcilerinin yukarıdaki 10 maddeden taviz vermeden görüşmeleri yürütmenizi, bizden bir onay almadan tadil protokolünü imzalamamanızı talep ediyoruz.
 
Saygılarımla.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika