spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY’nin 9 aylık karı 826 milyon TL

Seçtiklerimiz

THY’nin, 2013 yılı üçüncü çeyrek konsolide mali tabloları Borsa İstanbul’a gönderildi. Buna göre yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıla göre şirketin yüzde 28 yükselen gelirleri, dokuz aylık toplamda yüzde 26 artarak 13,9 milyar liraya ulaştı. Üçüncü çeyrekte 864 milyon TL olarak gerçekleşen esas faaliyet kârı, dokuz aylık toplamda yüzde 12 artarak 1 milyar 303 milyon TL oldu. Üçüncü çeyrekte 705 milyon TL olarak gerçekleşen dönem net kârı, dokuz aylık toplamda yüzde 6 düşüşle 826 milyon TL olarak gerçekleşti.

Trafik sonuçlarına bakıldığında yılın dokuz aylık döneminde 36,2 milyon yolcu taşıyan şirket, yolcu sayısında yüzde 24, arz edilen koltuk kilometrede yüzde 21, ücretli yolcu kilometrede yüzde 24 artış sağladı. Şirketin yolcu doluluk oranı 1,8 puanlık artışla yüzde 79,8’e yükseldi. Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu unvanına sahip THY’nin, 2013’te açılan 16 yeni dış hat ve 6 yeni iç hat ile uçulan dış hat nokta sayısı 197’ye, uçulan toplam nokta sayısı 239’a, uçulan ülke sayısı 104’e ulaştı. 6,6’lık filo yaşı ile Avrupa’nın en genç filolarından birine sahip şirketin uçak sayısı; 182’si dar gövde, 40’ı geniş gövde ve 9’u kargo olmak üzere 231’e yükseldi.

İşlettiği havalimanlarında ocak-eylül döneminde 64 milyon yolcuya hizmet sunan TAV Havalimanları Holding (TAV), 114 milyon Euro net kâr elde etti. Şirketin dokuz aylık konsolide cirosu 920 milyon Euro olarak gerçekleşti. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener, dokuz aylık verilerin operasyonel ve finansal anlamda 2013’ün son derece başarılı geçeceğini gösterdiğini söyledi.

Aynı dönemde yolcu sayısının yüzde 19 artış gösterdiğine dikkat çeken Şener, bu oranın yüzde 14’ünün geçen yılki havalimanı portföyünden, yüzde 5’inin de işletmeye başladıkları Medine Havalimanı’nın 6 aylık katkısından kaynaklandığını ifade etti. Gelirlerinin de yüzde 13 büyüyerek 920 milyon Euro’ya ulaştığını belirten Şener, “Nakit olmayan ve döviz kurundaki oynaklığa bağlı oluşan ertelenmiş vergi ve yabancı para çevrim farkı giderlerinin yarattığı baskıya rağmen net kârımızı yüzde 9 artırarak 114 milyon Euro’ya çıkardık.” dedi.

Sani Şener, Medine Havalimanı’ndaki azınlık paylarını içermeyen 184 milyon Euro’luk yatırıma rağmen serbest nakit akışının yüzde 18 artış göstererek 225 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndaki yatırımlarının da planladıklarından daha hızlı ilerlediğine dikkat çeken Şener, iç hat yolcularına yeni terminalde hizmet vermek için gün saydıklarını bildirdi. 13 yıldan bu yanan işletmesini üstlendikleri İstanbul Atatürk Havalimanı’nı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türk Hava Yolları (THY) ile dünyanın en önemli havalimanlarından biri haline getirmekten büyük gurur duyduklarını dile getiren Şener, "Alanının en iyileri arasında bulunan havalimanlarımız sayesinde büyük bir entelektüel sermaye biriktirdik. Bu sermayeden önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak genişleme fırsatlarında çok faydalanacağız." diye konuştu.

Türkiye’nin lider havalimanı işletmecisi konumundaki TAV Havalimanları, yurtiçi ve yurtdışında 12 havalimanında faaliyet gösteriyor. Şirket 2012’de iştirakleriyle yaklaşık 575 bin uçak seferine ve yaklaşık 72 milyon yolcuya hizmet verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika