spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY’den ‘yorgun pilot’ açıklaması

Seçtiklerimiz

THY’den yapılan yazılı açıklamada personel sayısının artırıldığı ve kokpitte pilot açığı olmaması için yabancı pilot istihdamında bulunulduğu belirtildi. Açıklamaya göre 2003 yılında 640 civarında olan pilot sayısı, bugün 2 bine ulaştı. THY bünyesinde 168 yabancı pilot görev yapıyor.

       

THY Basın Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

       

“Son günlerde bazı yayın organlarında yeralan haberlerde geçen ‘Pilotların yorgun olduğuna’ ilişkin ifadeler üzerine bazı bilgileri kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyulmuştur.

       

Sivil havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmenin olumlu katkıları hepimizin yakından bildiği bir durumdur. Bu gelişim ve değişimlerle birlikte havacılık sektörünün en önemli vazgeçilmezi uçuş emniyetidir. Uçuş emniyetine ilişkin uzun yıllardır uygulanan uluslararası kurallar, hiçbir havayolu şirketinin taviz vermeyeceği gibi ilgili ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoritelerin denetimindedir.

       

Kokpit ve kabinden oluşan uçuş ekiplerinin çalışma saatlerine ilişkin düzenlemeler sivil havacılık otoriteleri tarafından yapılmaktadır. İlgili ekipler bu düzenlemeler çerçevesinde çalışmaktadır.

       

Uçucu ekip uçuş görev ve dinlenme süreleri uygulama esasları talimatının ikinci kısmında ’Süre sınırlamalarına’ ilişkin bölümünde, ‘Günlük uçuş görev süresi 14 saat, haftalık 56 saattir. Uçuş süresi aylık 110, üç aylık 300, yıllık 1000 saati geçemez’ ifadesi yer almaktadır. THY uçuş emniyetini en önemli vazgeçilmezi olarak görmektedir ve tüm uçuş operasyonlarını bu doğrultuda gerçekleştirmektedir. Talimatta günlük 5 iniş yapılmasına izin verilen kokpit ekiplerine günlük en fazla 4 iniş verilirken, günlük uçuş görev süresi 13 saat, aylık uçuş süresi ortalama 80 saat olarak planlanmaktadır.

       

THY’nın son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme doğrultusunda operasyonel birimlerde de personel artışı sağlanmıştır. Kokpitte pilot açığı olmaması için yabancı pilot istihdamı yapılmıştır. 2003 yılında 640 civarında olan pilot sayımız bugün 2 bine ulaşmıştır. Şu an filomuzda görev yapan 168 yabancı pilot bulunmaktadır. Kabin ekiplerimizin sayısı ise bin 700’den 5 bine çıkmıştır. Kabin ve kokpit ekiplerimizin artışı operasyon artışından fazla gerçekleşmiştir.

       

Ortaklığımız, kokpit ve kabin ekiplerinin uçuş sürelerini, sivil havacılık mevzuatının verdiği limitlerin altında tutmayı hedeflemektedir.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika