spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THK’da 50 Şube Kapatma Operasyonu

Seçtiklerimiz

2008/14307 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Türk Hava Kurumu (THK) Tüzüğünün 1’nci maddesi; “Bu Tüzüğün amacı, havacılığı Türk Milletine benimsetmek ve sevdirmek üzere, ilmi, teknik, turistik ve sportif alanda faaliyet gösteren Türk Hava Kurumu’nun üyeleri, merkez ve şube organlarının görev ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını belirlemektir” şeklindedir.
 
Benzer şekilde THK’nun temel taşları olan şubeleri için ise genel olarak; “Genel Başkanlık ve Genel Yönetim Kurulunun plan, prensip ve direktifleri doğrultusunda, bölgesinde havacılık faaliyetleri düzenler ve Kurumu tanıtıcı, havacılığı özendirici ve şubenin üye sayısı ve gelirini artırıcı her türlü faaliyetleri yürütür” ifade kullanılmaktadır.
           
THK’nun 11 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen 44’üncü Olağanüstü Büyük Genel Kurulunda 27’nci Genel Başkan görevine seçilen Eski General Kürşat Atılgan, seçim günü yaptığı konuşmasındaki vaatlerinde, şube kapatmalarının son bulacağını ve hiçbir THK şubesinin artık kapatılmayacağını beyan etmişti. İlave olarak, hazırlattığı seçim beyannamesini tüm delegelere dağıtan Atılgan, yazılı olarak şubelerin kapatılmayacağını taahhüt ediyordu.

 
Ancak; her nedense 2017 yılı Eylül ayında yapılan THK Genel Yönetim Kurulu Toplantısında 50 şubenin daha kapatılma kararı alındı. Bir önceki toplantıda THK Ödemiş Şube Başkanı ve THK Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Celal Zeybekoğulları’nın görevinden istifa etmesinden sonra söz konusu bu toplantıda da THK Samsun Şube Başkanı Latif İşçimen’in Genel Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmesi gündeme damgasını vurdu.
 
THK Yönetimince şube kapatmalarına gerekçe olarak ise şubelerin zarar etmeleri gösterildi. Oysa THK’nın havacılık amacını tüm Türkiye’nin en ücra köşesine kadar taşıyan bu şubelerin kapatılması havacılık camiası ve kamuoyu nezdinde büyük tepkilere neden oldu. Zarar eden şubeler için yerel mülki amirliklerden yer tahsisi talep edilmesi ve yardım müracaatlerinde bulunulması çözümleriyle tasarruf yöntemlerine gidilmesi yerine hiçbir girişimde bulunulmayarak kapatılması THK tarihine maalesef  bir acizlik olarak geçti. 45. THK Genel Kuruluna 1 yıl kala başlatılan seçim çalışmalarını büyük bir şekilde etkileyecek olan şube kapatmaları THK Yönetimi için şimdiden tehlike sinyalleri vermeye başladı. Sırada daha bir çok şubenin kapatılacağı söylentileri dile getirilirken eski Genel Başkanlardan başta Mustafa San olmak üzere Eski General Kürşat Atılgan yönetimine tavır alan tüm şubelerin kapatılacağı iddialarına da yer veriliyor.
 
Bu konuda kapatılan şube başkanlarının ne gibi işlem yapacakları da gizemini koruyor. Gerçekleştirilen son Genel Kurulda alınan karara göre, şube açma ve kapatma yetkisine dayanarak işlem yapılmasının THK Tüzüğüne uyumsuzluk oluşturabileceği iddia ediliyor. Kapanan şubelerin görevlerinin yerine bu görevleri kimlerin yapacağı da diğer merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Oysa ellerinden seçme ve seçilme hakları alınacak olan THK Şube Başkanlarının; bağlı bulundukları Mülki İdare Amirlikleri ve Dernekler Masası nezdinde yasal girişimlerde bulunarak, şubelerinin kapatılmaması için hak arayışları yolunu tercih etmeleri, THK’nın kuruluş amaçlarına yarar sağlayacağı düşüncesi ağır basıyor.
 
THK Yönetiminde bulunan bazı Şube Başkanlarının Şubeleri zarar ediyor iken o şubelerin kapatılmaması son derece dikkat çekiyor. Öte yandan bu konunun kapanacak şubelere karşı THK Yönetiminin haksızlık ve adaletsiz bir tavrı olarak ortaya çıkıyor. İşin başında şubelerin kapatılmayacağı konusunda kesin söz veren THK Genel Başkanı Eski General Kürşat Atılgan’ın sözünde durmayarak başlattığı şube kapatma operasyonunun ardından THK’nu yok etmeye yönelik ne gibi girişimlerde bulunacağı ise merak ediliyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika