spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

TAV’a sağlanan imtiyaz bedava mı verildi?

Seçtiklerimiz

Yenişafak Gazetesi’nin sürmanşetten duyurduğu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a atfen ‘TAV Bakanı’ şeklindeki haberimiz üzerine Ulaştırma Bakanlığı, TAV ve İDO’dan gelen açıklamalar hem itiraf niteliği taşırken hem de kendi içerisinde düştükleri çelişkileri ortaya koydu. Gazetemizin haberine, tüm gün bekleyerek ancak gece yarısı cevap verebilen Ulaştırma Bakanlığı’nın 6 maddeyle geçiştirmeye çalıştığı açıklamada, bakanlığın ‘kimseye süper imtiyaz tanımadığı, eşitlikçi hareket ettiği, kriterleri bulunduğu, İDO’dan sorumlu olmadıkları’ iddia edildi.
 
ADRESE TESLİM İMTİYAZ
 
Ancak açıklamanın içeriğine bakıldığında, Ulaştırma Bakanlığı’nın kombine taşımacılığı geliştirme adına aldığı tedbirlerin, havalimanı, karayolu taşımacılığı ve İDO aracılığıyla denizyolu taşımacılığı hizmeti veren Tepe ve Akfen gruplarının şirketi TAV’a süper imtiyaz getirdiği de kabul edilmiş oldu. Bu üç hizmeti birlikte veren TAV dışında bir şirket olmadığı göz önüne alındığında, Ulaştırma Bakanlığı’nın kombine taşımacılığı geliştirme tedbirinin, "adrese teslim bir süper imtiyaz" olduğu da gözler önüne seriliyor. Ancak Ulaştarma Bakanlığı’nın, açıklamasında, "bu imtiyazı ihaleyle mi, yoksa bedava mı verdiği" sorusuna cevap vermemesi de dikkatlerden kaçmadı.
 
GENELGEYE KARŞI DAVA YAĞDI
 
TAV’a geniş imtiyazlar tanıyan, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nun 20.09.2011 tarihli ve 2011KUGM-15/Yolcu sayılı hukuk ve mevzuata aykırı genelgesine karşı dava yağdı. Bu genelgeden zarara uğrayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok özel kuruluş da dava açtılar.
 
İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
 
Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bugün bir gazetede sürmanşetten yer alan ve Bakanlığımızca bir taşımacı firmaya süper imtiyaz tanındığını iddia eden haberle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
 
1- Bakanlığımız 2006 tarihinden itibaren kombine taşımacılığı geliştirecek tedbirler almaktadır.
 
2- Bu bağlamda havayolu+karayolu, demiryolu+karayolu, denizyolu+karayolu kombine taşımacılığı alanlarında düzenlemeler yapılmıştır.
 
3- Söz konusu düzenlemeler yurt genelinde geçerli olan düzenlemelerdir.
 
4- Düzenlemeler; genellik, eşitlik, yeterlik kriterleri çerçevesinde yapılmıştır. Kamu ve ya özel herhangi bir kurumun/şirketin tanımlanması, ayrıcalıklı tutulması söz konusu değildir.
 
5- Kombine taşımacılık belgesi/yetkisi olan firmaların birbirleri ile anlaşarak birlikte taşıma yapmalarının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
 
6- İDO özelleştirmesini Bakanlığımız yapmamıştır. Gerek özelleştirme gerekse özelleştirme sonrası izleyen süreçte Bakanlığımızın anılan şirkete imtiyaz sağlayacak bir uygulaması söz konusu değildir."
 
TAV’IN İDO’YLA BAĞI YOKMUŞ
 
TAV’ın açıklamasında, İDO’da TAV’ın herhangi bir bağı bulunmadığı iddia edilirken, yine kendi açıklamaları ile kendilerini yalanlamış oldular. TAV’ın açıklamasında yer alan "İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO), Tepe İnşaat Sanayi A.Ş.,(%30) Akfen Holding A.Ş,(%30) Souter Investments LLP(%30) ve Sera Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.(%10) ile birlikte iştirak sahibi olduğu TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri A.Ş. (TASS) tarafından devralınmıştır. TAV Havalimanları Holding’in bu ortaklık yapısı içerisinde herhangi bir payı bulunmamakta" şeklindeki ifadede, TAV’ın, TASS şirketinin içerisinde yer alan Tepe inşaat ve Akfen Holding’e bağlı bir şirket olduğu gizlenmeye çalışıldı.
 
TAV-BAKANLIK ELELE
 
Öte yandan TAV’dan haberimiz üzerine yapılan açıklama da haberimizde yer alan bilgileri doğrular nitelikte. TAV’ın açıklamasında, ""TAV’ın İDO’su" şeklinde yazılan ifadeler gerçeği hiçbir şekilde yansıtmayıp, TAV Havalimanları Holding A.Ş.’in TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri A.Ş.’de herhangi bir ortaklığı bulunmamaktadır" denildi. Açıklamada yeralan "TAV Havalimanları Holding, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Gazipaşa Havaalanı’nın işletmesini Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı DHMİ ile Kamu Özel sektör işbirliği çerçevesinde götürmektedir" cümlesi ise Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hareket edildiğini ortaya koydu.
 
AYRICALIĞIN BELGESi
 
Yine TAV’ın açıklamasında "HAVAŞ, yapmakta olduğu tüm hizmetler için kanunlar çerçevesinde Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) ve DHMİ (Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü) ve KUGM (Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü) tarafından yetkilendirilmiştir" denilerek, aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olan şehiriçi taşımacılık alanında, Ulaştırma Bakanlığı ayrıcalığıyla çalıştıklarını da kendileri belgelemiş oldu. 

( Yeni Şafak )

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika