spot_img
spot_imgspot_img
9.6 C
İstanbul
Salı, 3 Aralık 2024

Pegasus, en büyük tokadı kurdan yedi

Seçtiklerimiz

Yolcularımız ucuza uçarak kazandı. Biz uçakta su satarak kazandık. Ancak 2011’de en büyük tokadı döviz kurundan yedik’ diye konuştu

Pegasus Hava Yollarına yeni katılan ve adını düzenlenen kampanya sonucu yolcu başvurularından seçilen Yağmur A. adlı yeni nesil Boeing 737-800’ün ilk tarifeli uçuşuna katılan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Genel Müdürü Sertaç Haybat ve Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk Adana’da bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Gazetecilere bir sunum yapan Sabancı, Pegasus’un Türkiye’nin ve aynı zamanda Avrupa’nın en hızlı büyüyen hava yolu şirketi olduğunu vurgulayarak, "Avrupa’dan sonra Ortadoğu, Balkanlar, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nde de büyüyoruz. Pegasus’un yurtdışı hatlardaki büyümesi Türkiye’nin doğusundaki, kuzeyindeki ve güneyindeki ülkelere doğru olacak" diye konuştu.

 
BİLET DIŞI SATIŞTAN 120 MİLYON TL
 
Sabancı ve Haybat sunumda şu noktaların altını çizdi:
 
"2011 yılının ilk 9 ayında 1,3 milyar TL ciro elde ettik. Yılın tamamında bu rakamın 1,7 milyar TL’ye çıkmasını bekliyoruz. İlk 9 ayda kar açıklamamıza rağmen kur farkından dolayı yılı tek haneli zararla kapatıyoruz. Ancak ilk 9 ay için EBT’de (vergi öncesi kar) yüzde 36’lık bir artış sağladık. 2010 yılını 31 milyon avro kar ile kapattık. 2011 yılı ilk dokuz ayında 18 milyon kar yapmamıza rağmen yılı zararla kapatıyoruz. En büyük tokadı kurdan yedik. Yakıt fiyatlarındaki artış ve kur nedeniyle beklentiler oluşmadı ancak biz zaten satılan biletlerden değil, hayata geçirdiğimiz ‘Low Cost’ modeli ile kazanıyoruz. Bu sayede hem yolcular ucuza uçabiliyor hem de biz yan gelir sağlıyoruz. Bilet dışı satış gelirimiz 2011 yılında 120 milyon TL olarak gerçekleşti."
 
PROFESYONEL STRATEJİ UYGULUYORUZ
 
Şirketin yeni ve güvenli uçakları, uygun fiyat politikası, geniş yurtiçi ve yurtdışı ağı ve zamanında kalkış performansının yanında uyguladığı katı prensipleri olduğunu belirten Sabancı, "Adeta yolcular bizimle uçmasın dediğimiz kurallar katı gözükse de altında para kazanmak kadar profesyonel bir havayolu şirketi olmamızı da sağlıyor. Katı iptal kuralı ve check-in kuralları yolcularımızın da bilinçli olmasını ve uçağın zamanında kalkmasını sağlıyoruz. Katı bagaj kuralımız ve uçakta suyu bile parayla satarak da para kazanıyoruz" dedi.
 
3 MİLYON KİLO EK YÜK GELİRİ
 
Sabancı, şöyle devam etti: "Yan gelirler toplam gelirler içindeki payı yüzde 30’u buldu. 2011 yılında 730 bin tercihli koltuk satıldı. Yolcularımız bunun için en fazla 20 TL fark ödedi. Yine bu yıl içinde yolcular 2.8 milyon kilo ek yük satın aldı. İşletme modelimizin temelini bu oluşturuyor. Pilotlarımız yakıt-tasarruf dengesini gözeterek, kabin memurlarımız ikram satarak, terminal görevlilerimiz ise yük konusunda taviz vermeyerek bize ek gelir, kendilerine ise prim kazandırıyor. Aslında geliri paylaşıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 72’si kardan prim aldı. Sistemin yolcular bakımından sağladığı avantajlara bakacak olursak, bir yolcumuz sadece uçtuğu mesafenin bedelini ödüyor. Kendisi içmediği halde bir başkasının içtiği suyun masrafına ortak olmuyor. Diğer yandan dilerse çok geniş bir ikram yelpazesinden yararlanabiliyor. İsterse önceden arayarak, beraberindeki yolcunun yaş gününü pasta sipariş ederek kutlayabiliyor veya çok seçenekli yemek menüsünden yararlanabiliyor."
 
İndirimli tarifeler kapış kapış
 
Pegasus Genel Müdürü Haybat, 2005-2011 yılları arasında 30 milyon yolcu taşıdıklarını belirterek, "23 milyon yolcu yani toplam yolcularımızın yüzde 77’si 100 TL’nin altında uçtu. 8.8 milyon yolcumuz yani yüzde 29 ise 50 TL’nin de altına uçtu. Bu konuda özellikle esnek tarihli yolcular indirimli biletlerden yararlandı. Zaman zaman düzenlediğimiz kampanyalara olağanüstü ilgi oluştu.
 
Akşam promosyonlu biletler sabaha bitmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
 
Yeni Boeinglere minik yolcuların ismi
 
Pegasus’u kurduktan 6 yıl sonra bu rakamlara ulaşacaklarını tahmin etmediklerini belirten Ali Sabancı, şu ifadeleri kullandı: "İlk yılımızda 5,39 yaş ortalaması olan 14 adet Boeing 737-800 filosuyla 6 destinasyona haftada 112 tarifeli gerçekleştirdik. Bugün ise filomuzun yaş otalaması 2,58’e inerken 40 uçağımızın 31’ini 737-800 oluşturuyor. 2007 yılında 3,2 milyar dolara 40 adet yeni nesil 737-800 siparişi verdik. 2011 yılı sonunda teslim alınan 2 Boeing’e 94 bin Pegasus misafirinin başvurusu arasından seçilen Sevde Nil Demir (6) ve Yağmur Aydın’ın (9) adları verildi."
 
En büyük hayalim New York’a uçmak
 
23 ülkede toplam 50 noktaya uçan Pegasus, başta Rusya ve Ortadoğu olmak üzere Türkiye’nin kuzey ve güneyine yayılmak istiyor. Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Pegasus’un ulaşım noktalarını artırmak için ciddi bir mücadele verdiklerini belirterek, ‘Rusya’ya birden fazla noktaya, Bakü, Bağdat ve Körfez ülkelerine uçmak istiyoruz. Ancak ülkeler arası ikili anlaşmalar nedeniyle hatların çoğuna ikinci bir havayolu şirketinin hat açılmasına izin verilmiyor. Her hat için tırnaklarımızla kazıyoruz’ dedi. Pegasus adına en büyük hayallerinin New York’a uçmak olduğunu belirten Haybat, şöyle devam etti: ‘Avrupa’da İspanya ve Portekiz’in dışında her yere uçuyoruz. Yakında Paris’e de uçuş başlatacağız. Ancak Moskova’ya şu an istesek de uçamıyoruz. Havacılık kuralları gereği ikinci bir havayolu şirketi için hat verilmiyor. Ancak bu konudaki temaslarımız sürüyor. Tel Aviv’e uçmak için 3 kez niyetlendik ama üçünde de krize takıldık. Bu hat ile ilgili beklentimiz de devam ediyor’ diye konuştu.
 
Bakıyev rüşvet isteyince Kırgızistan’a uçamadık
 
"Her hattı tırnaklarımızla kazıyarak alıyoruz" diyen Sabancı, Kazakistan’ın başkenti Almatı’ya ocak içinde başlayacak uçuşlar hakkında ise ilginç bir detayı gazetecilerle paylaştı: "Biz Kazakistan hattı için başvurduğumuzda Türkiye ile Kazakistan arasında bir anlaşma olduğunu öğrendik. Bir havayolu uçmak isterse bilet fiyatları için o hatta uçan diğer havayollarına ‘biz şu ücretten uçabilir miyiz’ diye sormak zorundayız." Sabancı’nın anlattığına göre, Kırgızistan’ın ülkeden kaçmak zorunda kalan devrik başkanı Kurmanbek Bakıyev’e rüşvet verdikleri iddiaları nedeniyle uçuşlar ertelenmiş. Yeni gelen başkanla tekrar görüşmelere başlandığı kaydedildi.
 
Yolcu sayısında 6 yılda 6 kat artış
 
2011 yılında toplam 23 ülkede 1544 uçuş gerçekleştiren Pegasus, kurulduğu 2005’den bugüne kadar yolcu sayısını 6 kat arttırarak 11.3 milyon yolcu taşıdı. Kuruluşun ilk yılında 1.9 milyon yolcuyu iç yatlarda uçuran Pegasus, 2011 yılında iç hatlar trafiğini yüzde 41 büyüttü. Haybat, yolcu sayısı trafiğinin bu süreçte yüzde 15 büyüdüğünü belirterek, ‘Pazar payımız 2011’de yüzde 23’e yükseldi. Ucuz yolcu taşıma modelinin yolcular tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Yurtdışı yolcu trafiğimizi de yüzde 26 artırdık. Buradaki Pazar payımız yüzde 8’e yükseldi’ diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika