spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Suudi Arabistan’ın 2030 Projesi: Dünyanın En Büyük Havaalanına Hazırlanıyor

Seçtiklerimiz

Mace Group ve Foster + Partners İmzasıyla: Suudi Arabistan, 2030’da Devasa Havaalanına Hazırlanıyor

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük havaalanlarından birini inşa etmeye hazırlanıyor. Riyad’da yer alacak olan Kral Salman Uluslararası Havaalanı, altı dev paralel pistiyle dünya genelinde yolcu sayısı bakımından en büyük havaalanı olacak ve yılda 120 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havaalanına henüz belirlenmiş bir IATA kodu verilmese de, 2030 yılına kadar açılması planlanıyor.

Suudi Altyapı Fuarı’na göre, havaalanı, Suudi Arabistan’daki mevcut 29 milyon yolcu trafiğini 2030’da 120 milyon, 2050’de ise 185 milyon yolcuya çıkaracak ve havaalanı açıldığında krallıkta uçak trafiği 211,000’den 1 milyonun üzerine çıkacak. 57 kilometrelik proje için inşaat müteahhitlerini belirleme süreci Kasım 2023’te başladı. 29 Şubat 2024’te, Middle East Economic Digest (MEED) medya kuruluşu, İngiliz inşaat firması Mace Group’un Kral Salman Uluslararası Havaalanı’nın teslim partneri rolünü kazandığını bildirdi.

Mace, Londra-Heathrow Havaalanı’nı içeren 30 yıllık bir sözleşmeyi de kapsayan geniş bir havaalanı inşaatı ve bakım deneyimine sahiptir. Mace’in Suudi havaalanı için sunduğu hizmetler, proje yönetimi, tasarım yönetimi, maliyet danışmanlığı ve tedarik tavsiyelerini içerecek.

Bu arada Kral Salman Uluslararası Havaalanı’nın ana planını tasarlamak için yapılan teklif, İngiliz mimarlık firması Foster + Partners tarafından kazanıldı. Havaalanının binaları İngiliz firması tarafından tasarlanacak, altyapı içinse Amerika merkezli tasarım firması Jacobs sorumlu olacak. Havaalanının işletildiğinde 150,000 iş oluşturması bekleniyor.

Şu anda dünya genelinde en büyük havaalanı büyüklüğü bakımından Suudi Arabistan’a ait olan King Fahd Uluslararası Havaalanı (DMM) yılda yaklaşık 10 milyon yolcu işlemektedir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika