spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Stratolaunch test uçuşlarına başlayacak

Seçtiklerimiz

Microsoft’un kurucularından Paul Allen, doğumuna yardım ettiği yazılım devinden ayrıldıktan sonra tüm ilgisini uzay ve havacılık teknolojilerine yöneltmişti. Stratolaunch Systems adlı yeni bir şirket kuran Allen, bu iş için Elon Musk ve Burt Rutan gibi efsane isimleri de yanına almayı başarmıştı.

Stratolaunch Systems, Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren özel havacılık ve uzay şirketlerinden biri olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor. Uzaya insan ve kargo göndermek için farklı bir yöntem geliştiren Stratolaunch Systems, bu iş için Guinness rekorlar kitabına girecek boyutlarda bir uçak inşa ediyor.

Stratolaunch adını taşıyan bu uçağın imalatı, Burt Rutan’ın Scaled Composites adlı şirketi tarafından yapılıyor. Amerika’nın California eyaletindeki Mojave üssünde inşa edilmekte olan Stratolaunch, önümüzdeki yıl test uçuşlarına başlayacak. Rutan bu uçağı üretebilmek için iki adet Boeing 747 yolcu uçağının gövde ve parçalarını kullanıyor.

Stratolaunch 117 metreden fazla kanat açıklığı ile bir futbol sahasına sığmayacak boyutta bir araç olacak. Çift gövdeli ve 6 motorlu bu uçak, yaklaşık 600 tonluk kalkış ağırlığına sahip olacak. İki gövde arasında taşıyacağı roketi atmosferin en üst katmanlarına kadar çıkaracak olan uçak, roketi burada serbest bırakarak atmosfer dışına çıkmasına yardımcı olacak.

Bu büyüklükte bir uçağın 4 kilometreden daha uzun bir piste ihtiyaç duyacak olması, kullanabileceği havalimanlarının sayısını çok kısıtlıyor. Ancak bu yöntemle yörüngeye insan ve kargo göndermek, çok daha ucuz ve hızlı olacak. Roketlerin fırlatılmasında hava şartlarına bağlı kalınmayacağı gibi, daha az yakıta ihtiyaç duyulacak. Eğer Allen’in planları umulduğu gibi yürürse, Stratolaunch sadece rekorlar kitabına değil, dünya havacılık tarihine de girecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika