spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Sesten hızlı hedef uçak “Şimşek”

Seçtiklerimiz

TUSAŞ, yerli imkanlarla geliştirdiği savunma sanayii ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Sesten hızlı uçan hedef uçak Şimşek, kamikaze özelliği ile belirlenen hedefleri de vurabiliyor.

Hem F-16 gibi uçup düşman radarlarını karıştırıyor, hem de hedefine kamikaze dalışı yapabiliyor. Yerli imkanlarla üretilen insansız hava aracı Şimşek, hava savunma sistemlerinin testlerinde de kullanılabiliyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ürettiği uçak, helikopter, İHA ve birçok kritik elektronik sisteme bir yenisini daha ekledi.

Hedef uçak olarak geliştirilen Şimşek, ses üstü hızlara ulaşabilmesinin yanı sıra birçok görevi başarıyla yerine getirebilmesini sağlayacak kabiliyetler de kazandı.

Görevler arasında elektronik taarruz, savaş uçağı taklidi ile hava savunma sistemini şaşırtma ve dost hava savunma sistemini test etme var.

Ses üstü hıza çıkabilen Şimşek İHA, 1 saat havada kalabiliyor. Menzili ise 70 kilometreden fazla. Sahip olduğu görev bilgisayarı sayesinde kalkış ve iniş de dahil olmak üzere tüm görevini otonom yapabiliyor. Paraşütle inişini gerçekleştiren İHA’nın hedefini kamikaze dalışı ile imha yeteneği de var.

-1 SAAT HAVADA KALABİLİYOR

-MENZİLİ 70 KİLOMETREDEN FAZLA

-PARAŞÜTLE İNEBİLİYOR

-BÜTÜN GÖREVİ OTONOM YAPABİLİYOR

-KAMİKAZE ÖZELLİĞE SAHİP

-200 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

Hürriyet’e konuşan TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, “Şimşek radarlara kendisini F-16, F-14, C-130 gibi tanıtıyor. Radarda 2’den fazla uçak gibi görünebiliyor” dedi.

Şimşek bu özellikleri sayesinde gerçek uçaklarla beraber uçtuğunda sahte hedef olarak, görevin başarıyla tamamlanmasına yardımcı oluyor. Şimşek yerli imkanlarla geliştirilen hava savunma sistemleri ile S-400’lerin testleri için de kullanılabiliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika