spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Temiz Semalarda Uçuş

Seçtiklerimiz

Yükselen yakıt fiyatları, doğayı koruma kanunlarının sertleştirilmesi uçak üretim endüstrisini yeni arayıslara, biyolojik yakıt, hybrid ve güneş enerjisi ile çalışan motor araştırma ve geliştirilmesine yöneltmiştir.

Ok gibi göğe yükselen uçak. 1.8 Mach hiz. Sadece 10 Saatlik uçuşla Avrupa kıtasından Avusturalya ya ulaşmak, Ses üstü uçuş denildiğinde ilk akla gelen Concorde un üstünden on yıl geçmiş, günümüzde uçak endüstrisinin bu hayalinin gerçekleşmesi için ikinci bir adım atılıyor.

Amerikan NASA öncülüğünde, Boeing, General Electric ve Nothrop Grumman firmalarınca yürütülen araştırma sonuçları, hava araçlarının sesten daha hızlı uçabilmesinin rüya olmaktan çıkabileceğini göstermektedir.

2000 yılında Paris te yaşanan dramatik bir kaza sonrası müzeye kaldırılan Concord sonrasında, ses üstü uçuşlarda daha az yakıt yakarak 300 ve üzeri sayıda yolcu taşınabileceği planlanmakta.

Geleceğin uçakları ile ses üstü uçuşlarda gürültü kirliliğini çok daha aza indirebilmek de mümkün olabilecek.

Uçak endüstrisinin eskisine nazaran çok daha hızlı bir tempoda, daha sessiz, optimal yakıt harcayarak ve doğayı daha iyi koruyacak gövde, kanat ve yeni aerodinamik tasarımlarına ve motor üretimlerine geçmesi zorunludur.

Yapılan araştırma ve gözlemler sadece Avrupa kıtası üzerindeki Kömür dioksit saliminin 1990 yılından günümüze kadar %87 oranında arttığını göstermiştir. Araştırma sonuçları doğanın sadece CO2 tehditi altına olmadığını da gözler önüne sermiştir. Gökte çıplak gözle izleyebildiğimiz eksoz gazlarının bilhassa Cirrus bulutlarında ve 8 000 ile 13 000 metrede atmosfer tabakasının hızla ısınmasını tetiklediği artik bilinen bir gerçektir.

Avrupa Birliği Ülkelerinde 2012 yılı başında yürürlüğe girecek olan CO2 sertifikasyon kanununa göre, uçak şirketleri Avrupa uçuşlarında sadece yakıt ücreti ödemekle kalmayacaklar aynı zamanda doğayı kirletme payı olarak 1 ton CO2 için takriben 15.- Euro ödeyeceklerdir. Bu durumda sadece Lufthansa 1 yılda 350 Milyon Euro daha fazla harcama yapmak durumunda kalacaktır. Şirketler bu fazla ödemeyi bilet fiyatlarına yansıtacaklar ve yolcu Avrupa içi uçuşlarda 3.- Euro ve deniz aşırı uçuşlarda 40.- Euro daha fazla ödeme yapacaktır.

Bütün bu çalışma ve araştırmalar uçuş trafiğinin sınırsız artamayacağını göstermiştir. Hedefte 2020 yılına kadar CO2 artışının durdurulması vardır.

Bir sonraki yazımızda alternatif yakıtlar ve motorlar üzerinde duracağız.

Hoş ve Sağlıcakla Kalın

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika