spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Gönüllerden Göklere Türk Hava Kuvvetleri

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin havacılık tarihi 1911 yılında “Tayyare Komisyonu” adı altında idari olarak başlamıştır. 1912 yılında envantere giren REP, Deperdussin, Bleriot ve Bristol tipi uçaklar Türk Havacılığı ile tanışmıştır.

Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa, 12 Mart 1912 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında “Askeri Havacılık” hakkındaki kanun teklifi kabul edilmişse de uçak satın almak için yeterince kaynak bulunamamıştır. Padişah Sultan Reşat bir Tayyare için bağışta bulunmuş, Mahmut Şevket Paşa 30 altın bağışlamış ve altı aylık maaşının dörtte birini de tayyare alımı işine tahsis etmiştir.

Başta Padişahın ve Harbiye Nazırının ilk bağışları halk arasında büyük bir sevinç yaratmış ve teşvik unsuru olmuştur. Tayyare alımı için başlatılan bağış kampanyasına Başkent İstanbul’dan ve diğer bölgelerden başta askerler olmak üzere sivil devlet memurları, esnaf, sanatkar ve vatandaşlar katılmışlardır.

Türk halkının ordusuna olan sevgisinin bir yansıması olarak Edremit çevresindeki halkın bağışları ile 1914 yılında bir Tayyare satın alınmıştır. 1914 yılında İstanbul-İskenderiye seferine üç adet uçağımız katılmıştır. “Ertuğrul” isimli Bleriot tipi uçağımız Kemal ve Salih beylerin pilotluğunda 6 Mart 1914 tarihinde Çanakkale’ye varmıştır.

Kısa bir sürede büyük bir hızla gelişme gösteren Türk Askeri Havacılığı, Birinci Dünya Savaşı’ndan nasibini almış ve işgalci düsman devletler tarafından uçaklarına el konulmuştur. Bütün olumsuzluklara rağmen İstanbul’dan kaçırılarak Konya’ya getirilen uçaklarla hava gücünün mevcudiyetinin korunması sağlanmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında bütün cephelerde başarılı hava harekatları icra edilmiştir. Türk Milletinin bu büyük varoluş mücadelesinde Türk Hava Kuvvetleri’nin güçlendirilmesi yönünde 4 uçaklık bağış yapan Erzurumlu Nafiz beyin katkıları çok büyük olmuştur. Kurtuluş savaşının başlamasının ardından Kuvay-ı Milliye’nin ihtiyacı olan İtalya’dan satın alınan Fiat tipi uçaklar büyük zorluklar ve kazalara rağmen Türk ordusuna kazandırılmıştır.

Sakarya Savaşı öncesi 1921 yılında Maliköy’e intikal eden uçakların uçabilir hale getirilmesi için gerekli gereç ve yedek parçanın bulunmamasına rağmen Konya’daki demirci imalathanelerinin manifaturacılarının da yardımları ile gövde ve kanatları kaput bezleri ile sarılmış, tutkal ve kundura çivileri ile tutturulmuştur. Bezlerin sert ve su geçirmezliği için Patates kabuğunun koyun bacakları ile kaynatılmasından elde edilen jelatin maddesi ile yumurta akı karışımından istifade edilmiştir.

Yıkılan Osmanlı İmparatorluğu’nun külleri üzerinde Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün liderliğinde kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti, her alanda olduğu gibi havacılık konusunda da çağdaşlarının seviyesini aşmayı hedeflemişti. Tüm kaynakları tükenmiş devletin, güçlü bir hava kuvveti oluşturması için gerekli girişimler başlatılmış ve özellikle havacılığı Türk ulusuna tanıt- mak ve sevdirmek maksadıyla 1925 yılında “Türk Tayyare Cemiyeti” TTC kurulmuştur. Kuruluşun ilk yıllarında, hava kuvvetlerine uçak temin edilerek daha güçlü olmasına katkıda bulunan TTC, 18 Ekim 1925 tarihindeki ilk kurultayının ardından bünye değişikliğine uğramış elindeki tüm uçak, hava aracı ve malzemeyi HvKK’na devretmiştir.

Kahraman olduğu kadar, son derece fedakar da olan yüce Türk Milleti, maddi olanaklarının nerdeyse tamamından yoksun olmasına rağmen “Ordu-Millet El-Ele” parolası ile Anadolu’nun her köşesinde havacılık meşalesini bir daha söndürülemeyecek şekilde tutuşturmuştur. Türk halkının 1925-1935 yılları arasındaki kampanya çerçevesinde satın aldığı uçaklara, bağışta bulunan şehir ve kasabaların isimlerinin verilmesi 29 Ekim Cumhuriyet ve 30 Ağustos Zafer Bayramı günlerinde gerçekleştirilmiştir.

Uçaklara isim verme törenleri, tamamen hakla iç içe ve adeta bayram havası icinde yaşanmıştır. Tören günlerinde satın alınan uçak önce toplanan kalabalığın üzerinde gösteri uçuşu yapmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Türk Ordusu’nu tarihte olduğu gibi tekrar güçlü kılabilmek icin, her vatandaş, gücü nispetinde maddi ve manevi desteğini esirgememiştir. Kampanya çercevesinde toplanan paralarla toplam 280 Adet uçak satın alınmış ve Türk Halkı’nın hediyesi olarak Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiştir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika