spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Rus ve Türk pilotlar birlikte uçacak

Seçtiklerimiz

Rusya-NATO Konseyi işbirliği programlarından biri olan hava alanında işbirliği girişimi (Cooperative Airspace Initiative, CAI) kapsamında enformasyon alışveriş sistemini (Information Exchange System, IES) test etmek için ortak bilgisayar tatbikatı yapılacak. Rusya’nın Sesi’nden Stanislav Tarasov konuyla ilgili olarak şunu söyledi:

“Benzer tatbikatlar, Uyanık Gökyüzü-2012 (Vigilant Skies 2012) kod adıyla yapılmıştı. Moskova ve Varşova’daki koordine merkezleri tarafından yürütülmüştü. Ayrıca Kaliningrad, Rostov-na-Donu, Murmansk, Budö (Norveç) ve Ankara’daki bölgesel koordinasyon merkezleri de katılmıştı. Senaryoya göre Polonya, Rusya ve Türkiye savaş uçakları, bir yolcu uçağını ele geçiren teroristlere karşı bir operasyon gerçekleştirmişti.

Böylece NATO ve Rusya’nın ortak bilgi alışveriş sistemi test edilmişti. Tatbikat ise terörizme ortak mücadele yolunda ilk somut adım oldu. Böylece Rus askeri ve sivil uzmanları ve başta Türkiye olmak üzere NATO’lu meslektaşları arasında bağlantı standartları belirlendi.

Senaryolardan birine göre, İncirlik üssünden havalanıp Karadeniz üzerinde rotayı sapmış bir uçakla bağlantı kesilmişti. Türk ve Rus savaş uçakları, ihlalcinin yakalanması ve teslimi için koordineli bir operasyon gerçekleştirdi.

Hava sahasında yeni güvenlik sistemi, karşılıklı olarak mutabık kalınan prosedürler temelinde havada şüpheli etkinliğin erken uyarısını sağlıyor. Bir hava aracının şüphe uyandıran eylemlerde bulunması durumunda, hava trafiği koordinasyon sistemi ek bilgi ve tehdide hızlı ortak bir yanıt vermek için iletişim araçlarını sağlar.

Active Endeavour’a benzer tatbikatlar, BLACKSEAFOR kapsamında da yapılıyor. Bu tatbikatlara Rusya, Türkiye, Ukrayna, Gürcistan ve Bulgaristan’ın deniz kuvvetleri katlıyor. Rusya ve Türkiye’nin ortak tatbikatları kapsamında kaçak göçmenleri ve silah kaçakçılığını önleme eğitimi veriliyor.

Uzmanlara göre, Karadeniz’de güvenlik alanında koordinasyonuna yönelik tatbikatlar düzenli olarak yapılmalı. Çünkü katılımcısı ülkeler arasında gerek askeri gerekse politik güvenin artmasına hizmet ediyor.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika