spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Qatar Airways Group CEO’su: Akbar Al-Baker

Seçtiklerimiz

Havayolları asla hareketsiz kalamaz. Qatar Airways, ağını genişletmeye, kargo işini geliştirmeye ve ödüllü merkezde daha fazla verimlilik göstermeye devam ediyor. Grup CEO’su Ekselansları Akbar Al-Baker’ın açıkladığı gibi, akıllı düzenleme, bu faaliyetin yarattığı ekonomik faydaların artmasına yardımcı olacaktır.

Önceki yıllarda yaptığınız gibi büyümeye devam edebilir misiniz?

Qatar Airways, 2019’da büyümeye devam edecek. Hem ürün hem de hizmete yönelik yenilikçi yaklaşımımız, müşteri sadakatimizi artırıyor ve bu da hızlı büyümemizi destekliyor. Geçen yıl büyümemiz, bu ülkeler tarafından uluslararası hava sahasında dayatılan yasadışı abluka nedeniyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’daki destinasyonların kaybından etkilenmiştir. Ablukadan bu yana bu rotaları yeni rotalarla değiştirmeyi başardık ve küresel ağımızdaki genişleme planlarını hızlandırdık. Yolcu ve kargo ağımızı genişletmenin yanı sıra ortak iş anlaşmaları ve daha fazla stratejik yatırımlara odaklanmaya devam ediyoruz.

2018 için genişleme planımız agresif; İngiltere’de zaten Londra Gatwick ve Cardiff’i başlattık; Türkiye’de Bodrum, Antalya ve Hatay; Yunanistan’da Mikonos ve Selanik; ve İspanya’daki Malaga. Lizbon, Portekiz gibi yeni destinasyonlar da başlatmayı planlıyoruz; Tallinn, Estonya; Valletta, Malta; Cebu ve Davao, Filipinler; Langkawi, Malezya; ve Da Nang, Vietnam.

Kargo, gelirinizde önemli bir bileşen oldu ve kargo süreçlerini iyileştirmek için neler yapılabilir?

Qatar Airways Cargo, dünyanın en büyük ikinci uluslararası yük gemisi navlun kilometresinde ölçüldüğü gibi, doğal olarak da gelirimizin önemli bir bileşenidir. Kargo filomuz, Boeing 747-8 Freighter dahil olmak üzere 23 widebody kargo uçağından oluşmaktadır.

Ayırt edici ürün portföyümüz, sıcaklığa duyarlı farmasötik ve bozulabilir kargoların taşınması, canlı hayvanların nakliyesinin yanı sıra zaman açısından önemli gönderiler için verimlilik ve uygunluk sunan QR Pharma, QR Fresh, QR Live ve QR Express’i içermektedir.

Tüm kargo teslimatlarının verimli ve sorunsuz bir şekilde işlenmesini sağlamak için Doha merkezimizde kargo operasyonlarımıza önemli yatırımlar yaptık. Özel tesisler ve iyi eğitimli personel, çok çeşitli ürün kategorileri üzerinde uzman kullanımı sağlar. İleriye baktığımızda, ikinci bir kargo terminalinin eklenmesiyle, geçen yıl kullanılan 1.8 milyon tondan, 4,4 milyon tona ulaşarak, havalimanında kargo kapasitesini artıracağız. Ayrıca dünyanın en iyi e-kargo çözümlerini sunacağız.

Özel sektör, doğru çerçevenin uygulamaya konulması şartıyla, hava taşımacılığı altyapısına uzmanlık ve maliyet verimliliğinin getirilmesinde anlamlı bir rol oynayabilir.

Yeni havalimanı, hem yolcu hem de kargo pazarlarındaki başarınız için ne kadar önemli?

Hamad Uluslararası Havalimanı (HIA), Qatar Airways uçuş deneyiminin, gökyüzündeki yolculardan aldığı aynı hizmet seviyesi, konfor ve misafirperverlik ile tamamlanmasını sağlar.

Havalimanı, 2016/2017 yıllarında yolcu trafiği ve uçak hareketleri için yeni bir rekor kırdı, 38.2 milyon yolcu ve 250.419 iniş ve kalkış yaptı. Havalimanı ayrıca toplam 1,8 milyon ton kargo taşıdı.

HIA, çeşitli kategorilerde birçok ödül kazandı ve Skytrax tarafından Ocak 2017’de ‘5 Yıldızlı Havalimanı’ olarak sertifikalandırıldı. Qatar Airways’in ağı, HIA uçuşlarımızı verimli ve rahat bir şekilde birleştirebildiğinden çalışıyor. Bu bağlamda, HIA, Qatar Airways için her yıl 38 milyon Qatar Airways yolcuya hizmet veren güçlü ve eşsiz bir rekabet avantajı sağlamaya devam ediyor. HIA operasyonel olarak verimli (% 88,4 zamanında kalkışları ve küresel bağlantıları 60 dakikadan daha kısa sürede destekleyebilen en iyi havaalanları) arasında. Havalimanının üçüncü faz geliştirme planı devam ediyor ve bu da havalimanına önemli bir kapasite katacak ve Katar Havayolları’nın yukarı doğru büyüme yörüngesine devam etmesine izin verecek. Tamamlandığında, 3. aşama kapasitemizi yılda 50 milyon yolcuya kadar artıracaktır.

İttifaklar hala modern endüstride değer mi?

Qatar Airways, 150’den fazla bölgede 1000’den fazla havalimanına hizmet veren ve dünya çapında 14.000 günlük kalkışa sahip olan dünyadaki ittifakın bir parçası. 3.500 uçağın birleşik filosuna yılda 550 milyon yolcu taşıyor ve yıllık cirosu 130 milyar dolardan fazla üretiyor.

Geniş ağımız, oneworld ittifak üyeliğimiz ve havayolu ortaklarımızla olan kod paylaşımı anlaşmalarımız aracılığıyla 350’den fazla destinasyon tarafından daha da genişletildi.

Uluslararası Havayolları Grubu (IAG) yan kuruluşu British Airways ile 2016-2017 yılları arasında Londra Heathrow-Doha güzergahında gelir paylaşımı ile ortak bir iş anlaşması yaptığımızı duyurduk. Ortak çalışma, ticari faaliyetlerimizi karşılıklı müşterilerimiz için koordine etmemizi sağlarken, iki şirketimizi bir araya getirerek, yalnızca ikili ilişkilerimizi değil, aynı zamanda dünyadaki ittifakı da güçlendirdik.

Qatar Airways, diğer oneworld ortaklarıyla yeni kod paylaşımı ortaklıkları başlattı.

Gerçekler ve rakamlar, oneworld’ün havayolu şirketlerine ve müşterilere getirdiği değere değiniyor.

İleriye baktığımızda, parçalanmış bir endüstriyi görmeye devam edeceğimizi mi yoksa mülkiyet kurallarının gevşemeye ve konsolidasyonun sınır ötesi mi gerçekleşeceğini düşünüyor musunuz?

Sektördeki ve turizm, alternatif ya da tamamlayıcı ulaşım biçimleri gibi ilgili endüstrilerle parçalanmanın üstesinden gelmeliyiz.

Uyumlaştırmayı, küresel standartların benimsenmesini, akıllı düzenlemeyi ve havayolları için maksimum operasyonel esnekliği savunmalıyız.

Konsolidasyonun, endüstrinin genel iyileşmesine katkıda bulunmasının, havayolu şirketlerinin maliyet sinerjileri ve şebeke verimliliği oluşturmasına izin vermesi inkar edilemez. Son yıllarda uluslararası piyasalara hizmet veren havayolu şirketleri arasında ortak girişim ve ortaklık ve ortaklıklarının ortaya çıkmasına tanık olduk. Havayollarının ağları ve rotaları yolcuların seyahat ihtiyaçları ile daha uyumlu hale geldikçe, bu eğilim tüketiciler için iyi olmuştur.

Ancak, bu ticari düzenlemeler hâlâ yasal denetime tabi tutulmakta ve hükümetler, kısa vadeli siyasi düşüncelere dayanarak her an desteklerini geri çekmeye karar verebilirler. Hükümetleri havacılığın faydalarını anlama ve adil ve şeffaf düzenlemeler oluşturma konusunda nasıl sağlayabiliriz? Sektörümüz, küresel ekonomide önemli bir rol oynamaktadır. Dünya çapında, havacılık küresel GSYİH’da yaklaşık 63 milyon iş ve 2.7 trilyon dolar desteklemektedir. Ayrıca, liberal havacılık politikalarını uygulayan ülkelerin ve bölgelerin ekonomik ve sosyal olarak yararlandığını kanıtlamak için yeterli tarihi kanıt bulunmaktadır.

Sektördeki parçalanmanın üstesinden gelmemiz gerekiyor. Uyumlaştırmayı, küresel standartların benimsenmesini, akıllı düzenlemeyi ve havayolları için maksimum operasyonel esnekliği savunmalıyız.

Bir sektör olarak rolümüz, akıllı düzenlemenin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak için hükümetlerle ve bölgesel organlarla çalışmaya devam etmektir. Hükümetleri, endüstrinin ekonomik potansiyeline zarar vermeyen düzenleyici yaklaşımları benimsemeye teşvik etmeliyiz. IATA, havacılığın insanları ve işletmeleri birbirine bağlarken oynadığı önemli rolü vurgulayarak çeşitli bölgelerdeki havacılık değerini destekliyor.

Havayolu endüstrisine en yıkıcı olacak yeni teknolojiler nelerdir?

Tüm endüstriler gibi, havacılık da bilgi teknolojisindeki hızlı gelişmelerin yol açtığı aksaklıklara karşı bağışık değildir. Bu ilerlemeler hem zorluklar hem de fırsatlar yaratmıştır.

Elde kullanılan teknoloji ve sosyal medya erişimindeki ilerlemeler, aracılara ve aracılara dağıtım sistemleri aracılığıyla geleneksel modelin aksine yolculara doğrudan daha fazla havayolu satılmasına neden olmuştur. Bu, havayolları için maliyetlerde bir azalmaya yol açmış, aynı zamanda yeni havacılık dışı perakendecilere, zincirin sadece bir parçası olan havayolları ile uçtan uca seyahatleri toplama ve satma fırsatları yaratmıştır. Bu, havayolu şirketleri e-perakende pazarında yeni oyuncularla çalışmayı öğrendikçe kendi zorluklarını yaratıyor.

Büyük verileri ve tahminleri yönetmek için yapay zeka alanındaki ilerlemeler, gelecekte havayolları için gelir yönetimi sistemlerini optimize etmek için fırsatlar sunacaktır. Hava taşıtı açısından yakıt verimliliğindeki ilerlemeler, eski taşıyıcıların yerleşik pazar konumlarına meydan okuyan düşük maliyetli taşıyıcılar biçiminde yeni rekabeti getirmiştir. Diğer yandan, ikincil havalimanları doğrudan ya da doğru büyüklükteki uçaklara sahip göbeklerle bağlanabildikleri için daha cazip hale gelmiştir.

IATA Başkanı olarak, insan ticaretiyle uğraşırken havayolu şirketlerine yardım etme planlarınız neler?

İnsan Ticareti (TIP) olarak adlandırılan, dünyanın en hızlı büyüyen ve ikinci büyük suç endüstrisidir. Her türlü taşımacılıkta olduğu gibi, havacılık bilmeden TIP’yi kolaylaştırmak için yanlış yönlendirilebilir.

Bu suçun faillerini tespit etmek, soruşturmak ve kovuşturmak için son derece sorumluluk, hükümet ve icra kurumları ile ilgilidir. Bununla birlikte, havacılık endüstrisi, hava yolculuğu sırasında insan ticaretine maruz kalabilecek kişileri belirleyerek ve bunu ilgili makamlara bildirerek yetkililere istihbarat sağlamada önemli bir rol oynayabilir.

IATA 74 AGM, TIP’yi kınayan ve insan ticareti ile mücadele girişimleriyle ilgili bir dizi eylemde bulunan bir kararı oybirliğiyle onayladı. Başkan olarak, üyelerimizle bu kararı oybirliğiyle desteklemekten gurur duyuyorum; birçok üye TIP’i tanımlamak ve raporlamak için programların uygulanmasında son derece ilerlemiştir. İnsan tacirleri açıkça görülebilmektedir ve sadece değer zincirinin tüm bölümlerinin, özellikle havalimanı işletmecileri, yer hizmetleri acenteleri ve diğer hava taşımacılığı sistemi paydaşlarının tam işbirliği ile durdurulabilmektedir.


  • Altı kıtada 150  artı destinasyon  Katar tarafından sunulmaktadır.
  • 220  Katar filosundaki uçak  sayısı 
  • Qatar Airways , Ekim 2013’te Oneworld ittifakının 12. tam üyesi  oldu
  • Havayolu kargo bölümü – Qatar Airways Cargo – 60 artı destinasyon  , özel bir kargo filosu ile hizmet veriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika