Amerika Birleşik Devletleri’nin Yemen’de düzenlediği insansız uçak saldırılarında ölen üç Amerikan vatandaşının yakınlarının suç duyurusu, saldırıların Amerika Birleşik Devletleri anayasasının ihlali olduğu savına dayanıyor.
Suç duyurusuna olan hava saldırısında, El Kaide’nin Yemen’deki yöneticilerinden biri olmakla suçlanan Enver el Evlaki ile 16 yaşındaki oğlu Abdurrahman ve Samir Han ölmüştü. Ölenlerin üçü de Amerikan vatandaşıydı. Radikal İslamcı bir imam olarak tanımlanan Evlaki New Mexico’da, oğlu Colorado’da doğmuştu. Samir Han ise sonradan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmuştu.
Ölenlerin yakınları, Savunma Bakanı Leon Panetta, CIA Başkanı David Petraeus ve özel operasyonlar komutanı Oramiral William McRaven ve Korgeneral Joseph Votel saldırıları yönetmek ve bunlara onay vermekle suçluyor.
Yapılan suç duyurusunda, operasyonun Amerikan vatandaşlarına "Bireyin hukuki süreçlerden yararlandırılmaksızın yaşam hakkından mahrum edilemeyeceği" güvencesi veren temel anayasal hakları ihlal ettiği vurgulanıyor.
Anayasal Haklar Merkezi ve Amerikan Yurttaş Hakları Birliği davacılara hukuki destek verdiklerini açıkladı. Anayasal Haklar Merkezi avukatları, yaptıkları açıklamada "16 yaşında Amerikalı bir genç kendi hükümetince hiç bir açıklama yapmaksızın öldürülebiliyorsa çok yanlış giden bir şeyler var demektir" dedi.
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Mart ayında, ‘yakın bir tehdit’ varsa ülke dışında yaşayan Amerikan vatandaşlarının öldürülmesinde yasal bir sorun bulunmadığını savunmuştu.




