spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Pegasus, Filoyu Genişletiyor: 52 Yeni Airbus A321neo Geliyor

Seçtiklerimiz

Pegasus Havayolları Filoya 52 Yeni Airbus Uçağı Ekliyor

Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk, Türkiye’nin önde gelen ekonomik havayolu şirketinin, önümüzdeki on yıl içinde büyümesini sürdürmek amacıyla yeni uçak siparişleri üzerinde çalışacağını açıkladı. Pandemi sonrası seyahatlerde hızlı bir toparlanma yaşayan Pegasus, Temmuz 2023’te 36 adet Airbus A321neo uçak siparişi vererek toplam sipariş sayısını 150’ye çıkardı. Bu siparişlerin 16’sı 2024 yılında, kalan 52’si ise 2029 yılı sonuna kadar filoya katılacak.

Airbus ve Boeing’in üretim slotlarının uzun yıllar dolu olması nedeniyle havayolları uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Öztürk, 2029’dan sonra yeni siparişlerle büyümeye devam etmek istediklerini belirtti ancak henüz belirli bir karar alınmadığını ekledi. Bu hafta Dubai’de düzenlenen IATA yıllık toplantısında, tedarik zinciri sorunları ve uçak teslimatlarındaki gecikmeler ana gündem maddeleriydi.

Pegasus’un şu anda 105 uçaklık filosu bulunuyor ve bu filo hem Boeing hem de Airbus uçaklarından oluşuyor. Öztürk, iki üreticiyle çalışmanın teslimat gecikmelerine karşı avantaj sağladığını belirtti. Ayrıca, Pegasus’un Airbus teslimatlarında önemli bir gecikme yaşamadığını vurguladı.

Öztürk, jeopolitik gerilimler ve savaşların yakıt fiyatlarını yükselttiği, enflasyonun arttığı bir dönemde maliyetleri yönetmenin zorluklarına değindi. Pegasus, 2024 yılında %28 ila %30 arasında bir işletme kâr marjı hedefliyor. 2023 yılında Amman, Varşova ve Birmingham gibi şehirlere 20 yeni uluslararası güzergâh ekleyen Pegasus, toplam uçuş sayısını 53 ülkede 138’e çıkardı. Talebi karşılamak için 15 yeni Airbus uçağı teslim aldı ve üç uçağı wet lease olarak kiraladı. Öztürk, mevcut filosunun uçabildiği altı saatlik menzil içinde hâlâ kullanılmayan büyük bir potansiyel olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika