spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Norveç’ten Romanya’ya F-16 savaş uçağı satışı

Seçtiklerimiz

Norveç Hava Kuvvetleri’nin bu yıl emekli ettiği 32 adet F-16A/B savaş uçağı; Norveç ve Romanya’nın 385 milyon dolar değerinde bir anlaşma ile Romanya Hava Kuvvetleri’ne transfer edilecek.

Norveç’in uzun yıllar kullandığı ve bu yıl emekli ettiği F-16A/B savaş uçakları Romanya yolcusu.

Norveç Savunma Materyalleri Ajansı (NDMA) ile Romanya Savunma Bakanlığı arasında aylarca süren müzakerelerin ardından 4 Kasım tarihinde 385 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Norveç’in bu yıl emekli ettiği 32 adet F-16A/B savaş uçağı Romanya’ya gönderilecek.

42 yıldır Norveç Hava Kuvvetleri’nde kullanılan F-16A/B savaş uçakları, bu yılın başında emekli edildi. Emekliye ayrılan F-16A/B savaş uçakları, anlaşma kapsamında M6.5.2 standardına modifiye edildikten sonra Romanya Hava Kuvvetleri’ne transfer edilecek.

2023’ün sonlarında başlayacak olan teslimatın, 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.385 milyon dolar değerindeki anlaşma; yedek motorların teslimatını, personel eğitimlerini, bakım ve lojistik desteğini de kapsıyor. Uçakların teknik personel desteği, bakımı ve eğitimi Kongsberg tarafından yürütülecek.

Mevcutta 17 adet F-16A/B savaş uçağına sahip olan Romanya Hava Kuvvetleri, son alımla birlikte 2 adet F-16 filosuna sahip olacak. Yeni alınan uçakların en az 10 yıl boyunca hizmet vereceği düşünülüyor. Romanya Hava Kuvvetleri’ndeki MiG-21 uçaklarının yerine geçecek olan F-16’ların, ileriki yıllarda 5. Nesil savaş uçaklarıyla değiştirilmesi planlanıyor.

NDMA Genel Müdürü Gro Jaere, bu anlaşmanın Norveç’in şimdiye kadar yaptığı en büyük askeri satış anlaşması olduğunu söyleyerek Norveç F-16’larının türleri arasında en iyilerinin olduğuna dikkat çekti.

Romanya Savunma Bakanlığı, Washington’un onay sürecinin yıl sonundan önce tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Norveç’ten alınan savaş uçağının Romanya’nın savunma kapasitesini artıracağı ve Kuzey Atlantik İttifakı içinde toplu savunmaya ulusal katkıyı sağlayacağı düşünülüyor.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika