spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Nijerya’da Eski Havacılık Bakanı ve Kardeşine Yolsuzluk Soruşturması

Nijerya'nın Ekonomik ve Finansal Suçlar Komisyonu (EFCC), eski Havacılık ve Uzay Geliştirme Bakanı Hadi Sirika'nın Nigeria Air'in kurulması ve lansmanı ile ilgili işlemleri araştırıyor

Seçtiklerimiz

Nijerya’da eski Havacılık Bakanı Hadi Sirika ve kardeşi Abubakar Ahmad Sirika’nın, Nigeria Air projesi ile bağlantılı yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olduğu haberi, ülkede ve havacılık camiasında şok etkisi yarattı. Ekonomik ve Finansal Suçlar Komisyonu (EFCC) tarafından yürütülen soruşturma, Sirika kardeşlerin kamu fonlarını zimmete geçirdikleri, sözleşmeleri şişirdikleri ve kara para akladıkları gibi bir dizi suçlamayla karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Havaalanlarında Dumanlar Tütmeye Başladı

Soruşturmanın odağında, Nigeria Air’in kurulması ve lansmanı ile ilgili işlemler yer alıyor. Projenin başlangıcından beri şeffaflık eksikliği ve usulsüzlük iddiaları havada uçuşuyordu. EFCC’nin soruşturması, bu iddiaları doğrular nitelikte. Abubakar Sirika’ya ait bir hesabın dondurulması ve Engirios Nigeria Limited’e yapılan ödemelerin sorgulanması, skandalın boyutunu gözler önüne seriyor.

Yerel haberlere göre, eski bakanın kardeşi Abubakar Ahmad Sirika, soruşturmanın başlamasından bir hafta sonra tutuklandı.

Soruşturulan Konular:

  • Nigeria Air’in lansmanı ve kuruluşuyla ilgili tüm işlemler
  • Sözleşme şişirme
  • Görev kötüye kullanımı
  • Kamu fonlarının zimmete geçirilmesi
  • Kara para aklama
  • Suç teşkil eden güven ihlali
  • Nijeryalıların Havacılık Rüyası Yere Çakıldı mı?

Abubakar Sirika’ya ait bir hesap, 6,44 milyon dolar (₦8,06 milyar) değerinde sözleşmelerle ilgili dolandırıcılık iddiaları üzerine donduruldu. Yaklaşık 2,3 milyon dolar (₦3,2 milyar) şirketi Engirios Nigeria Limited’e geri izlendi. Soruşturma, Engirios’un Hadi Sirika bakan iken çeşitli havacılık projelerinde dört büyük sözleşme aldığını ortaya koydu.

Nijeryalıların milli bir havayolu şirketine duyduğu özlem ve heyecan, bu skandalın gölgesinde gölgelendi. Air Peace gibi yerel bir havayolunun milli havayolu şirketi olarak ilan edilmesi talepleri, halkın tepkisini ve hayal kırıklığını yansıtıyor. Keyamo’nun “düzgün bir milli havayolu şirketi” kurma sözü ise bu hayalin yeniden canlanması için bir umut ışığı olabilir.

Soruşturma Sonuçları Bekleniyor

EFCC’nin soruşturması devam ederken, Sirika kardeşlerin akıbeti ve Nigeria Air projesinin geleceği merak konusu. Bu skandal, Nijerya’da ve dünya genelinde havacılık sektöründe yolsuzluğun ve şeffaflık eksikliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika