spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
İstanbul
Salı, 21 Mayıs 2024

NATO bu kez de ‘uçak’ kavgasında

Seçtiklerimiz

Bugün Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları zirvesinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, NATO’nun Libya lideri Muammer Kaddafi karşısında “kararlılığını ve birliğini” korumasının hayati önem taşıdığını söyledi ancak Washington’ın operasyonlara yeniden katılmayı değerlendirdiği yönünde bir işaret vermedi.
 
Öte yandan, Berlin’deki zirve devam ederken, Kaddafi karşıtı güçlerin çevrelediği Misrata şehrinden bir açıklama yapan isyancıların sözcüsü, NATO’nun daha kararlı bir müdahaleyi hayata geçirmemesi halinde hükümetin “kıyım”ının süreceği uyarısında bulundu.
 
İsyancılar, Kaddafi güçlerinin bugün Misrata’ya düzenlediği roket saldırısında 23 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.Adlarının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer ise gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, Fransa ve İngiltere’nin hava operasyonlarının hızıyla ilgili şikayetlerini bir kenara iterek, NATO komutanlarının daha fazla kaynak istemediğini belirtti.
 
Ancak bu açıklamalardan birkaç saat sonra NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Libya’daki kara hedeflerini vurmak için daha fazla yüksek isabetli saldırı uçağına ihtiyaç olduğunu söyledi.İspanya operasyonlarını sürdüren yedi NATO ülkesine katılmak gibi bir niyeti olmadığını açıklarken, İtalya katkı yapmak için daha ikna edici argümanlar duymak istediğini belirtti.
 
ABD’li bir yetkili, “NATO olarak, ihtiyaç duyduğumuz güçlere sahibiz. Eğer komutanlar daha fazla donanıma ihtiyaç duyduklarını düşünüyorlarsa bunu istemeleri lazım. Ama bunu yapmıyorlar, komutanlardan bu yönde bir talep gelmiyor” dedi.
 
Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet hafta başında yaptığı açıklamada Kaddafi’nin saldırılarının ABD’nin katılımı olmadan durdurulamayacağını söylemişti. Washington yönetimi operasyonun denetiminin 31 Mart’ta NATO’ya geçmesiyle ABD güçleri aktif operasyonlardan çekilmişti. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika