spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

NASA, ucuza kaçtı: Fırlatmada 2 uydusunu kaybetti!

Seçtiklerimiz

NASA, Astra Space tarafından gerçekleştirilen başarısız fırlatma sonucu 2 uydusunu kaybetti. Fakat işbirliği devam ediyor.

Astra Space isimli havacılık ve uzay şirketi, son yaptığı 7 fırlatmanın yalnızca 2’sinde başarılı oldu. Son olarak ise Pazar günü gerçekleşen başarısız fırlatma ile NASA tarafından tropik siklonları incelemek için tasarlanan TROPICS CubeSats isimli 6 uydu modelinden ilk 2’sini atmosferin dışına taşımayı planlıyordu. Fakat işler istendiği gibi gitmedi. Şu anda ise NASA’ya ait bu iki uydunun arama çalışmaları devam ediyor.

NASA, ucuza kaçarak fırlatma için yine de Astra ile devam edecek!

Başarısız fırlatma sırasında NASA uydularını taşıyan araç aslında akıllara gelen büyük uyduları değil, birer ayakkabı kutusu boyutundaki 6 mini uydudan 2’sini taşıyordu. Dolayısıyla başarısız olsa bile NASA’ya maliyeti büyük değil.

Zaten NASA’nın Astra Space ile en başından anlaşma sebebi de maliyetleri düşürebilmekti. Zira uzay ajansı tarafından yapılan açıklamalarda bu tip düşük ücretli uzay taşımacılığı işleri yapan şirketlerin desteklenmesi gerektiği söyleniyor. Fakat 7 fırlatmada yalnızca 2 başarılı sonucun biraz güven sarstığı belirtiliyor.

NASA’nın Bilim Bölümü Yönetici Yardımcısı Thomas Zurbuchen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Astra ile bugünkü etkinlik planlandığı gibi gitmese de görev, yeni bilim ve fırlatma yetenekleri için büyük bir fırsat sundu. Bunun gibi dünya girişimi misyonları, #NASAScience’ı uzaya göndermek için düşük maliyetli fırsatlar sunuyor. Ayrıca araştırmacıların uzaya erişmesi için daha fazla fırsat sağlıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika