spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Pazartesi, 29 Nisan 2024

NASA aşırı soğuklar konusunda uyardı

Seçtiklerimiz

NASA’dan bilim insanları, güneşin bir dip noktaya girmek üzere olduğunu, bunun neden olduğu aşırı soğukların ise görülmeye başladığını bildirdi.
 
NASA’dan bilim insanlarının açıklamalarına göre güneş, uzay çağı boyunca görülecek en derin dip noktaya girmek üzere. Solar minimum olarak adlandırılan dip nokta, güneş aktivitesinin en düşük olduğu düzeyi gösteriyor.Bu dönemlerde güneş lekeleri azalıyor, dünyamıza ulaşan enerjide ise düşüş görülüyor.

 

Atmosferimiz soğumaya başladı
 
Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, 2018’in büyük bölümünde güneşin aktiflik düzeyinin bir göstergesi olan güneş lekelerinin görülmediğini, ultraviyole ışınımda da keskin bir düşüş görüldüğünü ifade etti.

Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics dergisinde yayınlanan, Amerikan Uzay Dairesi NASA uzmanlarından Martin Mlynczak’ın yürüttüğü yeni bir araştırma atmosferimizin bu duruma tepki göstermeye başladığını gösteriyor.

 
NASA Langley Araştırma Merkezi’nde görevli olan Mlynczak bir “serinleme trendine” girdiğimizi söylüyor. Dünyamız, atmosfer ve uzay arasındaki sınırda sürekli olarak ısı enerjisi kaybetmekte. Güneş aktivitesinin düştüğü dönemlerde kaybedilen ısının yerine konulması zorlaşıyor. Mevcut eğilimin devam etmesi durumunda soğuklar açısından uzay çağı rekorunun kırılacağı belirtiliyor.
Son 7 döngünün en soğuğu
 
Bu sonucu ortaya koyan ölçümler NASA’nın TIMED uydusunca yapıldı. Termosfer adı verilen atmosfer katmanında ölçümler yapan uydu, bu katmanda belirgin bir soğumanın görüldüğünü bildirdi. Termosferin soğuması nedeniyle uzaya saldığı ısının normal zamanlara göre 10 kat azaldığı ifade edilen çalışmanın sonuçları, bu şekilde giderse aylar içerisinde içinde bulunduğumuz çağın en soğuk günlerini görebileceğimizi ortaya koydu.
 
Güneşin aktivitesi 11 yıllık periyotlarla dalgalanıyor. Solar döngü olarak adlandırılan bu dönem içerisinde güneş aktivitesi en düşükten (minimum) en yükseğe (maksimum) değişiyor. Solar minimum genellikle iklim değişimi ile ilişkilendirilmese de, son çalışmalar bölgesel hava olayları ile solar minimum arasında bağlantı olabileceğini gösteriyorUzay çağının en soğuk günleri gelebilir
 
Güneş döngüsünün en önemli göstergesi güneş üzerinde oluşan lekeler. Güneş aktivitesi yükseldikçe lekeler ve güneş patlamaları artıyor, milyarlarca ton gaz güneş yüzeyinden uzaya saçılıyor. Güneş aktivitesi dip yaptığında patlamalar çok azaldğı için bu dönemler uzay yolculukları açısından en güvenli zamanlar olarak görülüyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika