spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Malezya Hava Yolları Yönetici Direktör ve CEO'su Tengku Dato' Azmil Zahruddin bin Raja Abdul Aziz

Seçtiklerimiz

Malezya Hava Yolları Yönetici Direktör ve CEO’su Tengku Dato' Azmil Zahruddin bin Raja Abdul Aziz ile Röportaj

 

S: Son zamanlarda kapasite azaltışından bahsettiniz. Bunu nasıl yapıyorsunuz? Filolarınızın bazılarını yerde bekleterek veya daha küçük uçak kullanarak mı?

C: Hepsinin bir parça karışımı. Filomuzun % 30’ u kiralıktır. Bu da bize, kiralama bitince esneklik sağlamaktadır. Yenilemek zorunda değiliz. Bizim kapasite azaltma yollarımızdan bir tanesi de bunu kiralayanların sorunu haline getirmemizdir. Ayrıca diğer hava yollarına, kiraladığımız uçaklarımızı da kiralıyoruz.  Sahip olduğumuz uçakları kullanım oranımız ki ihtiyacımız olduğu üzere, hala oldukça yüksektir. Çünkü uçağı yerde bekletip hala kiralamaya devam ederseniz probleminiz çok daha sancılı olur. Kiralama sona erdiğinde bazılarını geri gönderiyoruz ve aynı zamanda sahip olduğumuz bazı ekstra kapasiteyi başka firmalara kiralamada da başarılıyız

S:Yeni uçak teslimleri 2010 yılının sonunda olacaktır.

C:        2010 yılı sonunda teslim edilecekler 737-800’dür. Biz 737’leri kullanıyoruz ve geçen yılsonunda 737-800 siparişi verdik. Böylece 2010 yılı sonunda yeni uçaklarımız alacağız.

 

S: A-380’ler ne olacak?

 

C:A-380 çok gecikti, ancak hala sipariş listelerinde.

 

S:Hedefiniz nedir? Değiştirme veya Büyüme mi?

 

C:Her ikisinden bir parça. Bizim modelimizin güzelliği uçağı kiraladığımızda gerçekten dışa dönük planlar yapmamızdır. 737-800 ve A-380’lerin teslim zamanında kiralama zamanımız sona ermektedir. Böylece 2010’da ekonomi kötü giderse, yeni uçakları alıp eskileri iade edeceğiz.  Eğer ekonomi iyiye giderse eski uçakları muhafaza edip yeni uçakları alarak büyüyeceğiz.   Kapasitemizi sabit tutarak kendimize maksimum esneklik sağlıyoruz.

 

S:Büyüme ile birlikte yeni rotalara sahip olmayı planlıyor musunuz?

 

C:Düşünüyoruz, her zaman söylediğimiz gibi, söz konusu yeni rotalar olunca, potansiyel olarak yeni rotalara sahip olmayı ümit ediyoruz. Asya Pasifik, Hindistan ve Orta Doğu’yu kilit mevkiiler olarak görüyoruz. Büyümenin, muhtemelen diğer bazı alanlardan daha sağlıklı olduğu bu gibi kilit mevkiler azdır. Buralar bizim büyümeyi düşündüğümüz için araştırma anketleri yaptığımız yerlerdir. Fakat tekrar ediyorum, kimsenin gerçekten emin olmadığı pazar komisyonları tarafından yönlendirilmeliyiz. Bu sebeple ilan etmek çok zor ancak biz planlarımızı büyüme zamanı geldiğinde ve gelecek de, o avantajı yakalamak için iyi bir durumda olabilmek amacıyla planlarımızı uygulamaya koyuyoruz.

 

S:2008 yılı karlılık dönüşünden sonra Malezya Misafirperverliği için yeni plan nedir? Çünkü o tarihten itibaren her şey değişti.

 

C:Neyse ki, bir havayolu seviyesinde birlikte hareket etmek zorundayız, çünkü son kez biz zor zaman geçirirken sanayi iyi vakit geçiriyordu. Şimdi bütün sanayi zor bir zaman geçiriyor, fakat bizim temizlenmiş sahne sıkıntımız var, çünkü yapabileceğimizden çok daha fazlası var ve daha fazlasını yapmak zorundayız. Göreceli olarak söylemek gerekirse, biz bazı havayollarından daha iyi bir durumdayız.

 

S:Singapur ve Tayland gibi bazı güçlü rakipleriniz olduğu gerçeği gelecek planlarınız nasıl etkiler?

 

C:Biz her zaman, Singapur havayolları, Tayland, vesaire ile yarış içindeyiz ve Middle East Carriers, Emirates, Etihad, Air Asia gibi yeni gelen rakiplerimiz var. Bu da hayatın bir parçasıdır. Bunun için herkese masraflarımızı kısmamız gerektiğini söylemeye devam ediyoruz.

 

S:Borçların birleştirilmesinden(konsolidasyon) bahsettiniz, bu sizin gelecek planlarınızın bir parçası mı?

 

C:Biz birleştirmenin gerekli olduğunu söyledik, fakat ne zaman gerçekleşeceğini henüz bilmiyoruz. Ancak sanayi olarak bu gerçekleşecek, hiçbir şansımız yok.

 

S:İttifaklar konusunda da tartışmalar var. Gelecek adımlarınızda herhangi bir güncelleme var mı?

 

C:Hala düşünüyoruz. Genel olarak, insanlar kendi dertleri ile oldukça meşguller.

 

S:Burada üslenen güçlü bir düşük maliyetli taşıyıcının varlığı sizi nasıl etkiler?

 

C:Uzun taşıma mesafesi oldukça yeni ama buralarda klasik düşük maliyetli operasyonlar bir süreden beri var. Bu, bizim muhtemelen diğer hava yollarının yaptığından daha fazlasını yapmamız demektir. Ancak, bu da bizim onlarla nasıl rekabet edeceğimizi de geliştirir. Bu, kanımca hayatın bir parçasıdır. Bu bir hava yolu olarak kendimizi adapte etmemiz gereken bir şey ve kendimizi bu ortama adapte etmek için de çok işler yaptık ve hala da rekabet etmek için yapmaya devam ediyoruz.

 

S:CO2 emisyonunu azaltmak için çevre konusunda ne gibi inisiyatifler almayı planlıyorsunuz?

 

C:Birçok şey yaptık. Bizim “Üçlü Kural” dediğimiz-Azalt-Tekrar Kullan- Geri Dönüşümünü Sağla– bir dâhili eğitim programımız var. Bunu şirket geneline yaygınlaştırdık. Biz, yolcuların biletlerini satın alırken gönüllü oldukları karbon dengeleme programına sahip Asya’daki birkaç hava yolu arasındayız. Karbon salınımının miktarını ölçüyoruz.  Onların ne kadar katkıda bulunduğunu ve hükümet ile UNDP (BM Kalkınma Programı) ve diğer örgütlerle birlikte onaylanan karbon azaltma programına giden fonları hesaplıyoruz.  Çok yüksek maliyetli gerçekten emisyon azaltan yeniden kısa süreli program yapıyoruz. Böylece gelecekte bunu oldukça önemli olacak bir program olarak düşünüyoruz.

 

S:Dengeleme ile ilgili olarak söylediğinize ilişkin, bu amaçla alınan biletlerin yüzdesi nedir?

 

C:Gerçek rakamları bilmiyorum ancak oldukça yüksek seviyede olduğunu da düşünmüyorum. Asya’ da hala nispeten düşüktür.  Sanırım Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında, çevre ile ilgili daha az tartışmalar vardır. Fakat bir yerden başlamalısınız ve başlamadan önce beklemek istemediğimizden, kamuya ilan ederek başladık. Biz, her şeyin orada olduğuna halkı bilinçlendirdik ve zaman içerisinde bunu geliştireceğimizi düşünüyorum. ATN

  

Air News Times / Göksel YAMAN

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika