Son 10 senede mühim bir büyüme performansı sergeliyen THY; bağlı kuruluşlarını da peşinde sürüklüyor. Türk Hava Yolları’nın tayyare bakımını yapan Turkish Technic, 2012’den bu yana 2 bin şahıs istihdam ederek kapasitesini 2 katına çıkarırken, ağresif büyüme politikasıyla dikkat çekiyor. Türk havacılığındaki nihai atılımları ve başarı hikayesinin detaylarını Turkish Technic Genel Müdürü Ahmet Karaman, Yeni Şafak’a değerlendirdi. Her sene 600 öğrenci alarak teknik personel anlamında altyapı oluşturacaklarına dikkat çeken Karaman, 3’üncü havalimanı ile beraber Turkish Technic’in 4 kat büyüyeceğini ifade etti.
2023’TE CİROMUZ DA KÂRIMIZ DA KATLANACAK
2023 yılında yüzde 100’ü tamamlanacak olan 3’üncü havalimanı için çok ağırbaşlı projeleri olduğunu söyleyen Genel Müdür Karaman, “Yılda vasat 800 uçağın bakımını yapıyoruz. Bugünkü kapasitenin 4 sert daha büyük bir hangarımız olacak. Bakımını yaptığımız tayyare kapasitesini büyütüyoruz. Kapasitemizle beraber 1 milyar dolar olan ciromuz da, karımız da 4 katına çıkacak” açıklamasında bulundu. Hali hazırda 2 bini yetiştirilen 5 binden fazla personelleri olduğunu söyleyen Karaman, “Her sene düzenli olarak 600 kişiyi ‘teknik personel’ alarak yetiştireceğiz” ifadesini kullandı.
YETİŞMİŞ TEKNİK ELEMANDA SORUN VAR
Türkiye’nin eskiden derdinin hangar olduğunu ve şu an bu problemi çözdüklerini vurgulayan Karaman, odaklandıkları konunun artık teknik eleman olduğunu söyledi. Yaşanan teknik eleman sıkıntısından ötürü hangarları yüzde 100 kapasiteli kullanamadıklarını vurgulaya Karaman sözlerine şöyle devam etti: “Elimizde yetişmiş işgücü az. Havacılıkta lisanslı işgücü problemi mevcut. Maalesef bu noktada Türkiye biraz gecikti. Her şeyi yaptık fakat lisanslandırma yetkilendirme işini yapamadık. İşgücü bir yere kadar mevcut. Yetiştirilmiş bir sürü insanımız mevcut. Fakat eski tabirle ehliyetli insan yok. Onu da bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Yurtdışından da gideremiyoruz bu problemi. Almanya’dan mühendis getirerek işinizi halledebilirsiniz. Fakat bu çok pahalıya geliyor.”