spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kriz, uçak satışlarına darbe vurdu

Seçtiklerimiz

Dünyada hava taşımacılığının yüzde 8 oranında düşmesi, küresel kriz ve kredi pazarların daralması yüzünden, daha önceki yıllara oranla bu yıl daha az sipariş verildiği gözleniyor.

Uçak satın alımlarında genelde hep ilk sırada yer alan Körfez ülkelerinin de bu yıl, daha isteksiz davrandıkları görülen fuarda, ünlü Boeing firması, ilk günü hiç sipariş almadan geçirdi.

Fuarın dünkü açılış gününde, Air Bus, Katar Havayollarından, 24 adet ”A-320” modelinden sipariş aldı. Bu uçaklar için Air Bus’a 1,9 milyar avro ödenecek.

Bu arada Vietnam Havayolları 2 adet Air Bus’ın ”A350” modelinden, 16 adet ise ”A321” modelinden satın almak için ön anlaşma imzalamak için hazırlanıyor.

Rolls-Royce PLC firması ise Gulf Air Havayolu şirketinden, 20 adet ”A330” uçağının motorunun yenilenmesi için 1,5 milyar dolar tutarında anlaşma imzaladı.

Motorlar, 2012 yılına kadar Gulf Air’e teslim edilecek.

Bu arada, Rus uçak şirketi Sukhoi, ise 30 adet ”SuperJet 100” modelinden Macaristan’ın ulusal havayolu şirketi Malev’e satmak üzere sipariş aldı. Bu kontratın değerinin ise 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kanada’nın Bombardier şirketinin ise İspanya’nın ülke içinde faaliyet gösteren Air Nostrum şirketinden, 35 adet ”CRJ1000 NextGen” modeli uçak satmak için sipariş alacağı yine gelen haberler arasında. Bu satışın değerinin ise 1,75 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Fuar, 18 Haziran tarihine kadar sektör temsilcilerini, 19-22 Haziran tarihleri arasında ise dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayacak.

Bu yıl fuara Türkiye’nin aralarında bulunduğu 48 ülkeden 2 bine yakın firma katılıyor.

Bourget Havaalanı’nda 55 bin metre karelik alana kurulan fuarı, 400 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuar, daha önceki yıllarda olduğu gibi Boeing ve Air Bus arasındaki ezeli rekabete sahne olacak. Fuarda, 100’ü aşkın sivil ve askeri uçağın teşhir edilmesi bekleniyor.

Sivil ve askeri uçakların yanı sıra helikopterler, fuar sırasında sektör temsilcileri için özel gösteri uçuşları düzenleyecek.

Havacılık sektörü çalışanları, fuar sırasında verilecek siparişlerin, küresel mali krizin bitip bitmediği konusunda da bir göstergesi olacağı görüşünde.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika