Bu rahatlıkla tüm enerjimizi gelecek büyüme hedeflerimize odaklandırmış durumdayız. 2015 ile birlikte başlayacak yeni uçak siparişlerimiz 2021 ilk çeyreğine kadar tamamlanmış olacak.Şu anda 251 uçakla filomuz çok önemli bir rakama ulaştı. THY bugün 105 ülkeye uçuyor. En fazla ülkeye uçan ve en fazla noktaya uluslararası uçuş gerçekleştiren havayolu şirketiyiz" dedi.
THY’nin de üyesi bulunduğu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın Katar’ın başkenti Doha’da yapılan toplantısında ANKA’nın sorularını yanıtlayan THY Genel Müdürü Temel Kotil, "Uluslararası havacılık dünyasında THY’nin imajı nasıl" sorusuna "THY imajının en üst noktalarında.
Son olarak da IATA’nın stratejik planlama komitesine seçildik.Bu da geleceğin stratejik kararlarının oluşmasına daha fazla katkı yapacağız anlamına geliyor. THY çok iyi bir yere geldi. Arz edilen koltuk kilometre kriteriyle dünya havacılığının yüzde 2’sine ulaştık.Türkiye ekonomisinin büyüklüğü dünya GSYH’sinin yüzde 1’i düzeyinde. Ekonomik büyümenin iki katı daha üzerinde büyüyoruz.Şimdi herkes 3. havaalanını soruyor. Bu kadar büyük projenin geleceğini merak ediyor"şeklinde yanıt verdi.
-"THY ORGANİK OLARAK ZATEN BÜYÜYOR, YENİ BİR HAVAYOLU SATINALMASINA İHTİYACI YOK"-
Havacılıkta en güncel konulardan birinin büyük havayolu şirketlerinin konsolidasyon girişimleri olduğu yönündeki bir soruya Kotil, "Bizim konsolidasyona, başka havayolları ile birleşmeye veya satın almaya ihtiyacımız yok. 60 milyon yolcu taşıyoruz, 2023’ta 120 milyona ulaşacağız.Gündemimizde de yok böyle konular.
Ne kadar enerjimiz, vaktimiz varsa tüm fikirsel gücümüzü büyümeye kullanmalıyız. Başka havayollarının buna ihtiyacı var. Duran hava yollarının ilerlemek için tek çareleri birleşmekten geçiyor. Her yıl yolcu sayımıza 12 milyon yeni yolcu ekliyoruz. Her sene bir havayolu kadar büyüyoruz" şeklinde yanıt verdi.
-"GELECEK 20 YILDA AVRUPA VE ASYA BİRLİKTE YÜZDE 56 PAZAR PAYINA ULAŞACAK"-
Sivil havacılığın gelecek vizyonu konusunda da görüşlerini ifade eden Temel Kotil, Avrupa’nın uluslararası yolcu trafiğinde hala çok büyük bir güç olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu "Havacılıkta artık Avrupa yerine daha geniş bir nüfusu temsil eden Pan Avrupa deyimi tercih edliliyor.
Türkiye ve Ukrayna dahil Pan Avrupa 500 milyonluk nüfusuyla çok büyük bir blok oluşturuyor.Rekabet ülkeler bazında değil, bölgeler bazında oluyor. Avrupa’da yolcu sayısı 2031’de 2 milyarın üzerine çıkacak. Asya-Pasifik ise 1.5 milyara çıkıyor. Ortadoğu 500 milyona çıkıyor.
Kanada ve ABD’nin oluşturduğu Kuzey Amerika bölgesi ise 500 milyonun altında kalıyor. Bu çok önemli. Uluslararası trafikte en çok yolcu artışı Avrupa’da olacak. En azı Kuzey Amerika’da. Amerika giderek izole oluyor. Hem ekonomide hem de uluslar arası uçuş trafiğinde. Ancak bir önemli nokta daha varki Avrupa büyüyor ama 2031 yılında Uzakdoğu tüm bölgeleri geçiyor.Afrika da bugünkü Avrupa’nın yarısına çıkıyor. Kuzey Amerika’nın pazar payı yüzde 38’den yüzde 18’e düşüyor. Ortadoğu ise yüzde 12’lik oranla çok canlı ve aktif bir yere geliyor. Avrupa yüzde 26’dan yüzde 22’ye düşüyor.Asya-Pasifik ise 25’den yüzde 34’e yükseliyor."
-"ASYA-PASİFİK VE AVRUPA TEK BÜYÜK EKONOMİK BLOK OLACAK, TÜRKİYE DE KÖPRÜ"-
2030’lara kadar Asya-Pasifik ile Avrupa’nın en büyük ekonomik blok hale geleceğini savunan Temel Kotil "Burada Asya ve Avrupa ekonomik anlamda da birleşiyor. Her ikisinin pazar payı yüzde 56’ya ulaşıyor. Bu rakam canlılığı,seyahati ve birleşmeyi gösteriyor. Büyük bir blok oluşuyor.
Bir anlamda dünya ticaretinin de yüzde 56’sı denebilir.Bu sadece benim tezim değil, havacılık camiasında üst düzey toplantılarımızda paylaşılan bir görüş. Bu arada İran da problemlerini çözüyor. Pakistan-Hindistan arasındaki sorunlar da çözümleniyor. Fiziksel birleşme ile burada köprü Türkiye olacak. Önemimiz katlanıyor. Rusya-Kırım-Ukrayna krizinin ardından Türkiye artık karada ve havacılıkta ve de demiryolunda tek çare olacak ekonomik anlamda Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlamada"dedi.
-"THY’NİN BÜYÜME DAMARINI DA BU OLUŞTURUYOR"-
Önümüzdeki 20-30 yılda Avrupa ile Asya’nın çok sıkı bir şekilde bir araya geleceğine dikkat çeken Kotil "THY’nin büyüme damarını da aslında bu oluşturuyor. Yeni havaalanını herkes soruyor.Asıl rekabet artık havayollarında değil havaalanları arasında olacak. Atatürk Havalimanı’nın (AHL) bu yıl 55 milyon yolcuya gidiyor.
Hub havaalanları en büyük güç olacak. Büyük resme bakarak ve THY’nin bir dünya oyuncusu olma hedefine göre strajemizi yapmak durumundayız. Şu anda yüzde 50-50 düzeyinde iç ve dış uçan yolcu oranımız. Türkiye’nin coğrafi konumu bizi dünyaya açılmayı teşvik ediyor.Bazı hatlarda 65-70’e çıkıyor yabancı yolcu oranı. Ortalama her yıl yüzde 20 büyüyoruz.
Toplam yurtdışı uçuş noktamız Varna ile birlikte 212’ye ulaştı. Uluslararası uçuşlarda en fazla biz uçuyoruz. Marka değeri,kalite, biletlerin ucuzluğu, coğrafi avantajımız ve Asya Avrupa gibi iki bloku birleştiriyor olmamız bu süreçte belirleyici oluyor. Transit yolcu sayısı bu kadar yüksek olmasa bu kadar çok noktaya uçamayız. Sadece Türk yolcu ile uçmaya kalksanız uçağın yarısını bile dolduramayız.Ayrıca bu transit yolcuları dağıtacak büyük bir networkünüz yoksa da bunu yapamazsınız. Uçağın geliri de yarı yarıya düşer" dedi.
-"AVRUPA’DA ÇOK GÜÇLÜ UÇUŞ AĞIMIZ VAR"-
Avrupa’da THY’nin çok güçlü bir uçuş networkü olduğunu hatırlatan Temel Kotil"Hikaye burda başlıyor. Avrupa’nın nerdeyse 100 noktasına uçuyoruz. Afrika ve Ortadoğu ağımız da çok güçlü.Yeni havaalanı ile THY’nin dağıtma yeteneği biraraya geldiğinde resim çok değişecek ve İstanbul Avrasya’nın en önemli havaalanı olacak.
Asya’daki havayolları İstanbul’a sefer koymak istiyor.Ancak AHL’nin kapasitesi yetmediği için uçuş veremiyoruz. 3.Havaalanı ile ülkemize ve şehre büyük bir canlılık gelecek. Asya’dan uçan bu yolcuların yarısı belki çeyreği İstanbul’a gelecek, belki yarısından çoğu,iki üç katı yolcu Avrupa’ya ve yakın coğrafyalara dağılacak. İstanbul’un kendi ekonomik gücünün çok üzerinde bir yolcu buradan geçecek.Bu havaalanı sayesinde dünyanın her yerinden İstanbul’a ulaşım çok kolay olacak"dedi.
-"ULUSLARARASI YOLCUNUN YÜZDE 8’İ İSTANBUL’DAN GEÇECEK"-
Bugüne kadar THY’nin yüzde 70 pazar payı ile yabancı yolcuyu İstanbul’a getirdiğini belirten Kotil"Yani İstanbul’u dünyaya şimdiye kadar biz bağladık. Bu iyi bir şey değil. Yüzde 30’lara düşmemiz lazım. Tabi biz düşmeyeceğiz de yabancı havayollarının uçuşları artacağı için bu oran onların lehine değişecek. 2023’e kadar yolcu sayımızı ikiye katlayacağız. Şu anda yolcu kilometre pazar payında yüzde 2’siyiz, yüzde 4’üne geleceğiz.Dünya seyahatinin yüzde 4’ü İstanbul üzerinden dönecek.Diğer havayolları ile bu rakam da iki katına çıkacak. Yollar İstanbul’dan geçecek. Şehir 2023 yılında 30 milyon turist alacak. Roma’yı geçeceğiz, Paris ve Londra’yı da zorlayacağız"diye konuştu.
-"3.HAVAALANI DÜNYANIN AKIŞINI DEĞİŞTİRECEK, DÜNYA TARİHİNİ ETKİLEYECEK"-
Temeli dün atılan İstanbul’un 3.Havaalanı konusunda da değerlendirmeler yapan THY Genel Müdürü Kotil bu konuda şunları söyledi: "Bu havaalanı dünyanın akışını değiştirecek. Dünya tarihini etkileyecek. Büyük bir ifade kulanıyorum. Avrupa zengin bir ekonomi. Coğrafi olarak küçük olsa da. Asya ise üreten ekonomilerden oluşuyor. Dünyanın üretim makinası Asya, tüketim makinası da Avrupa. Normalde şöyle oluyor.Asya’dan batıya doğru gelen yolcular Avrupa’daki güçlü merkezler üzerinden dünyaya dağılıyorlar. Paris,Frankfurt,Viyana,Londra;Roma gibi merkezlerden.
Bu uçuşlar tabiki bu üslerde son bulmuyor ve Avrupa’nın içlerine yeni uçuşlar oluyor.Yeni havaalanı ile Asyalı havayolu şirketleri İstanbul’u merkez hub yapacaklar Avrupa’ya uçuşlarında. Yolcuyu getirip tekrar kendi üslerine dönecekler. İstanbul Avrupa merkezlerine göre hem yol hem de süre olarak çok ideal yerde duruyor. Bu bilet fiyatlarını çok değiştirmese de karlılıklar artacak. Daha az yakıt tüketileceği için çevresel etkiler de azalacak.Çünkü İstanbul’a gelen bir uçak Asya’nın en iç noktalarına bile 24 saatten daha az zamanda geri dönecek.Biz şu anda 24 saatte NewYork’a ve Boston’a gdip dönüyoruz. Yani uçaklarımızı 24 saatte 20 saat kullanabiliyoruz ki, fiyat, mailyet düşüyor.sigorta değeri düşüyor. "
-"3. HAVAALANINI BİZ YAPMASAK MUTLAKA BAŞKA BİR ÜLKE GELİR YAPARDI"-
Havacılıkta asıl gücün uçak sayısı ya da sefer sayısı değil, bağlantı sayısı olduğuna dikkat çeken Temel Kotil şu değerlendirmeyi yaptı: "OND yani anlamlı olarak birbirine bağlandığın şehirler kriterine göre İstanbul ile Ortadoğu 7 bin 446 şehir çifti oluşuruyoruz. Burada en güçlü biziz.Ortadoğulu taşıyıcılar bile bizden daha güçlü bağlayamıyorlar şehirlerini. Afrika’da da bizden daha iyi bağlantı veren havayolu yok. Çarpan oluşturarak, 3 bin 648 değişik bilet satıyoruz.Uzakdoğu’da da United hariç en güçlü biziz. Bu da bizim sürekli büyümemizi sağlıyor.Şirketi bu büyütüyor.
Yeni havalanı ile bu fırsatlar daha da artacak. Uzakdoğudan büyük havayolu şirketleri İstanbul’a uçacaklar. Matematik bunu öngörüyor.Hiçbir havayolu şirketi yeni İstanbul havaalanını görmezden gelemez. Zaten Türkler bu havaalanını yapmasa Asyalılar gelip yapacaktı.Çünkü bu kapasitede bir havaalanına çok ihtiyaçları var. Yollar çok kısalacak.Yakıt tüketimi de azalacak. Türkiye’nin havaalanı ama burası artık dünyanın havaalanı olacak. İstanbul zaten coğrafi konmuyla doğal bir hub zaten. Çin’in dört büyük havayolu da, Japonya ve Güney Kore’nin havayolları da İstanbul’a gelecekler. Gelecek planı yaparken, tüm havayollarının Asya-Avrupa ekonomik birleşmesini dikkate almaları gerekiyor."