spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

İzmir’de uçak motoru fabrikası temeli atıldı

Seçtiklerimiz

Kale Gurubu ile ABD merkezli Pratt&Whitney tarafından Ege Serbest Bölgesi’nde yaptırılacak olan F-35 Uçak Motoru Fabrikasının temel atma töreninde Türkçe konuşan Ricciardone, ABD ile Türkiye ticaret ilişkilerinin ne kadar parlak olduğunun bu yatırımla ortaya çıktığını, ABD Başkanı Obama’nın ziyaret ettiği ilk ülkelerden birinin Türkiye, ilk liderlerden birinin de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğunu söyledi.

ABD’nin Türkiye’ye verdiği öneme dikkati çeken Ricciardone, şöyle konuştu:

”Başkan Obama’nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticaret ilişkilerimiz de dün geçtikçe artıyor. En kısa zamanda ticaret ilişkilerimizin siyasi ve askeri ortaklığımız seviyesine ve gücüne ulaşmasını bekliyorum. Her iki ülke de bunun için çok hevesli ve kararlı. Bu ortaklık ilişkilerimizin yalnızca siyasi ve askeri boyuttan çıkarak, ticarette de ne kadar ilerliyor olduğunun bir göstergesidir. Umarım Pratt&Whitney diğer ABD’li firmalara örnek olacaktır.”

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Akyay, grup olarak milli ve çok uluslu üretilen bazı ürünlerin değişmez oyuncusu olduklarını, Milli Piyade Tüfeği’nin tasarımını Makine Kimya Endüstrisi ile birlikte yaptıklarını, Boeing, Airbus gibi dünyanın ileri gelen havacılık sektörlerine birinci seviye kritik gövde ve kanat parçaları ürettiklerini anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmiş insansız hava araçlarını ürettiklerini dile getiren Akyay, dünyanın önde gelen şirketlerinden Pratt&Whitney’in kendilerini seçmesinin manidar olduğunu söyledi.

Savunma sanayisinde dışa bağımlılığın tarihin en alt seviyelerine indiğini dile getiren Okyay, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu konuda destek verenlere teşekkür etti.

Okyay, Kale Grubu’nun yüzde 51 ve dünya havacılık sektöründe motor sanayisi devi olan Pratt&Whitney’in yüzde 49 ortaklığıyla kurulacak tesisin 60 milyon dolara mal olacağını, 2012’nin ikinci çeyreğinde faaliyete geçeceğini ve 20 bin metrekare kapalı alanda 5 yıl içerisinde 700 kişiyi istihdam edeceğini belirtti.

Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska da F-35’in inanılmaz bir uçak olduğunu, bu uçağın üzerinde F-135 motorunun bulunduğunu, Türkiye gibi müttefiklerinin desteğini alamamaları halinde F-35’in bu noktaya gelemeyeceğini söyledi.

Galuska, ortak taarruz uçağı programının 8 ülkenin ortaklığıyla gerçekleştirildiğini, bu projenin uluslararası ortaklığın en önemli projelerinden biri olduğunu, Kale grubuyla yaptıkları işbirliğiyle bu ortaklığı pekiştirdiklerini dile getirdi.

Şirketlerinin merkezinin ABD olduğunu, 54 milyar dolar değerinde yüksek teknoloji şirketi olduklarını, dünya genelinde 180 ülkede faaliyet gösterdiklerini, toplam 208 bin kişi istihdam ettiklerini ifade eden Galuska, ”Bu yatırım Türkiye ile aramızdaki tarihi birlikteliği işaret ediyor” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise Türkiye’de yapılan bu yatırımların, uluslararası rekabetçiliğe katkı sağlayan yatırımlar olduğunu, fabrikaya ilk 5 yıl içerisinde 80 milyon dolarlık yatırım yapılacağını, takip eden yıllardaysa iki ortağın 300 milyon dolarlık üretim hedeflediğini söyledi.

Açılış töreni öncesi Şaman Dans Grubu, halk müziği ezgileri eşliğinde folklorik kreasyona sahip bir gösteri sundu.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika