spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İsviçreli pilotlara makinistlik yolu açılabilir

Seçtiklerimiz

Koronavirüs pandemisinde çoğunlukla uçuş yapamayan pilotların tren makinisti olarak yeniden eğitilmesi gündemde.

Fransız gazetesi Le Point, İsviçre’nin önde gelen havayolu Swiss ve alt kuruluşu Edelweiss’ın bir yeniden eğitim programı fizibilitesi üzerinde çalıştığını bildirdi.

Seyahat kısıtlamaları nedeniyle dünya çapında binlerce uçuş iptal olurken, İsviçre’deki demiryolu şirketleri bunun zıttı bir sorunla mücadele ediyor. Personel eksikliği nedeniyle birçok sefer iptal ediliyor.

Demiryolu şirketleri Chemins de fer fédéraux suisses (SBB/CFF) and Rhetische Bahn (RhB), günde 30 makinist açıkları olduğunu belirtti.

Yeniden eğitim programı iki taşımacılık sektörünün de yararına olabilir.

Makinist olmak için gereken eğitim yaklaşık 14 ila 16 ay sürüyor.

İsviçre’de yaklaşık bin 300 pilotu temsil eden sendika Aeropers de fikri destekliyor.

İsviçreli Le Nouvelliste gazetesine konuşan bir sözcü, “Bu şaşırtıcı gelebilir ama teknolojiye ilgi, insanları ve ürünleri A noktasından B noktasına taşıma, güvenlik veya sorumluluk duygusu gibi pek çok şey benzerlik taşıyor” dedi.

Bizim nazarımızda iki tarafın da kazandığı bir durum. İşverenlerimizi kalıpların dışında düşünmeye çağırıyoruz.

Proje, Birleşik Krallık’ın (BK) önde gelen pilot sendikasının, pilot olmayı planları yakın vadede eğitime başlama zahmetine girmemeleri konusunda uyarmasının ardından geldi.

Britanya Havayolu Pilotları Birliği (BALPA), öğrencilere eğitimlerini tamamladıktan sonra pilot olarak işe alınmayacaklarını bile bile 100 bin sterlini (yaklaşık 1 milyon TL) aşan eğitim ücreti ödemeye yönlendirmenin “sorumsuzca” olacağını belirtti.

BALPA’nın üyelik ve kariyer servisinin başındaki Wendy Pursey, an itibarıyla bin 600’ü BK’de olmak üzere Avrupa genelinde 10 bin işsiz ticari pilot bulunduğunu söyledi.

Pursey, easyJet’te işe başlamak üzere uçuş eğitimi okullarında bulunan yaklaşık 200 kişinin işe alınma ihtimallerinin belirsizleştiği, hatta bir kısmının lisanslarını almasının dahi mümkün olamayabileceği tahmininde bulundu.

Pursey, “Mevcut durum, bu mesleğe başlamayı arzulayan hiç kimse için olumlu bir tablo sunmuyor” dedi.

Bu pandemi bittiğinde iş imkanları azalırken, mevcut pozisyonlar için rekabet eden kişi sayısı artacak. Hal böyleyken pilot olmayı düşünenleri şu anda eğitimlerini ertelemeyi değerlendirmeleri konusunda uyarmak dışında bir şey yapmamız sorumsuzca olurdu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika