spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cuma, 4 Ekim 2024

İşte Türkiye’nin Havacı vergi rekortmenleri

Seçtiklerimiz

1- HAMDİ AKIN: (TAV Havalimanları Holding’in de Yönetim Kurulu Başkanı)
 
KENDİ ADINA MENKUL SERMAYE İRADI FAALİYETLERİ 3.314.543,08 – ANKARA
 
Üniversite üçüncü sınıfta bir barakada; su, yakıt deposu ve kalorifer kazanı üreterek iş hayatına atıldı. Akın’ın ilk işi Ankara Emek Camii’nin kalorifer kazanı imalatı oldu. Sonrasında Ankara Rüzgarlı Sokak’ta inşaat malzemeleri ticareti üzerine bir mağaza açtı. 1976 yılında müteahhitliğe adım atarak kendi şirketi olan Akfen’i kurdu. 1980’li yıllarda genellikle altyapı olmak üzere, hastane ve okul işleri yaptı. 1986 yılında Kamu altyapı yatırımları alanında ilk işi ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle yapılan Antalya Havalimanı Terminal Binası oldu. Kayseri Erkilet Havalimanı, Çarşamba Havalimanı, Isparta Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Bursa Doğalgaz’ın müteahhitliğini yaptı.
 
1997 senesinde Tepe Grubu ile birlikte TAV’ı kurarak ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle yapılan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın ihalesini aldı. 1999 senesinde Akfen bünyesinde bulunan havalimanı, inşaat, liman yapım, yatırım ve işletmeciliği başta olmak üzere enerji ve diğer altyapı yatırımları ile gayrimenkul yatırım projelerinin geliştirilmesi ve yapımı, deniz taşımacılığı, su ve atık su imtiyazları yatırım ve işletmeciliği konularında faaliyet gösteren tüm şirketleri Holding çatısı altında topladı. Halen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra 2005’den bu yana TAV Havalimanları Holding’in de Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
 
2005 yılında dünyanın en büyük liman işletmecilerinden PSA ile eşit ortaklık kurdu ve Mersin Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkının özelleştirmesi ihalesini kazandı. Aynı yıl TUV Sud AG ve Doğuş Otomotiv ile birlikte Araç Muayene İstasyonları’nın işletme hakkını 20 yıllığına kazandı, 2009 yılında ise hisselerini Londra merkezli özel bir sermaye fonu olan Bridgepoint`e sattı.  2005 yılında ayrıca Kardan N.V. ortaklık yaparak Akfen Su A.Ş’yi kurdu. 2006 yılında Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’yi kurdu. Uluslararası otel zinciri işletmecilerinden biri olan Accor S.A. ile stratejik ortaklığı çerçevesinde Novotel ve İbis markaları altında üç ve dört yıldızlı şehir otelleri yapmak üzere anlaştı.  2007’de Akfen Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş’yi kurdu. 2011’de de, Tepe İnşaat, Souter Investments LLP ve Sera Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş. ortaklığı ile İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“IDO”)’nun özelleştirme ihalesini kazandı.
 
2- ALİ İSMAİL SABANCI: (Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı)
 
MENKUL KIYMETLER ARACILIK FAALİYETLERİ: 2.788.750,30 – İSTANBUL
 
1991 ile 1997 yıları arasında Morgan Stanley & Co. Incorporated şirketinde finansal analizci olarak 2 yıl çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde, aile şirketi olan Akbank’da Bahçekapı Şubesi’nde veznadar olarak çalıştı. 1997 ile 2001 yılları arasında Sabancı Holding Projelerinden Sorumlu Yönetici pozisyonunda sonra da 2001 ile 2004 yılları arasında ise Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu İcracı Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 10 Nisan 2004 tarihinde vefat eden Sakıp Sabancı’nın ölümünden önce Mart 2004 tarihinde aile şirketinden ayrıldı ve babası ve ablası ile beraber kurdukları Esas Holding’e geçti.
 
2004 yılı Mart ayından beri Esas Holding A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. TOBB bünyesinde Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İSO ve TAİK üyesidir. Galatasaray spor kulübü üyesidir.
2005 Ocak ayında Esas Holding tarafından satın alınan Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
 
Esas Holding’in ortak olduğu İzair ve Air Berlin’de Yönetim Kurulu Üyesi ve AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Sabancı, aynı zamanda TÜSİAD, TYD ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı olarak iş dünyasındaki faaliyetlerini sürdürüyor.

DİĞER VERGİ REKORTMENLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika