spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İngiltere, Türkiye’nin uçak gemisi satın alma talebini reddetti

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl içinde İngiltere ile uçak gemisi almak için irtibata geçtiği, ancak Londra’nın bu teklifi geri çevirdiği iddia edildi. Türkiye’nin daha sonra yerli ve milli bir uçak gemisi yapma kararı aldığı belirtildi.

Middle East Eye’dan (MEE) Ragıp Soylu’nun haberine göre Türkiye; İngiltere’ye HMS Queen Elizabeth sınıfı yeni bir uçak gemisi veya ikinci el bir uçak gemisi almak için talepte bulundu.

ANKARA’NIN UÇAK GEMİSİ TEKLİFİNİ REDDETİLER

MEE’ye konuşan iki Türk kaynak, bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, ancak İngilizlerin bunun yerine, TCG Anadolu’da İspanyolların yaptığı gibi Türkiye’de üretilecek bir uçak gemisinin dizaynına ve yapım aşamasına destekte bulunmayı teklif etti:

“Uçak gemisini satmayı reddettiler ancak uçak gemisinin tasarımını satmayı teklif ettiler. Türkiye’de gerçekleşecek inşaat sırasında teknik destek sağlayacaklarına dair bir teklifte bulundular.

“TÜRKİYE YERLİ VE MİLLİ BİR UÇAK GEMİSİ YAPMAYA KARAR VERDİ

Türk yetkili, teklifin reddedilmesinin ardından Ankara’nın kendi uçak gemisini yapmaya karar verdiğini söyleyerek, “İngiliz hükümetiyle gerçekleşen görüşmelerin ardından Türkiye, başka bir ülkeden satın almak yerine kendi gemisini inşa etme kararı aldı” ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ SÖZCÜ GÖRÜŞMELERİ TEYİT ETTİ

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı ise, görüşmeleri yalanlamadı fakat görüşmelerin içeriği hakkında bilgi vermedi. Bakanlık Sözcüsü, “Yakın NATO müttefikleri olarak İngiltere ve Türkiye, uzun süredir devam eden işbirliği ve işbirliğine dayalı güçlü bir ikili savunma ilişkisine sahip.

İngiltere ve Türkiye, çeşitli savunma ve güvenlik konularında düzenli olarak görüşmeler yapıyor. Ancak bu tartışmaların detayları hakkında yorum yapmıyoruz” dedi.

“UÇAK GEMİSİ BİZİ BAŞKA BİR LİGE TAŞIYACAK”

Türkiye, çok amaçlı amfibi hücum gemisine dayanan hafif uçak gemisi TCG Anadolu’yu yerli ve milli imkanlarla inşa ediyor. TCG Anadolu’nun bu yıl F-35 gibi kısa iniş-kalkış ve dikey iniş-kalkış yapabilen uçakları kullanma kabiliyetine kavuşması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde TCG İstanbul (F-515) fırkateyninin suya indiriliş töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçak gemisi yapma kararlılığını bir kez daha ortaya koyarak, “Bu bizi başka bir lige taşıyacak” demişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika