İngiltere ortaklığında, ihracat kısıtlamasız ve maksimum yerli üretim ve teknoloji transferinin öngörüldüğü TFX savaş uçağı üretim projesinde uçak motorunun üretim ortaklığının netleştirilmesiyle birlikte çalışmalar yeni bir boyut kazanacak. Türkiye, TFX ile birlikte düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi kritik teknolojiler taşıyacak 5. nesil muharip uçağın üretimini başararak, bu alanda dünyada söz sahibi 5 ülkeden biri olacak. İlk uçuşunu 2023’te yapması hedeflenen TFX’in 2030 yılından itibaren Hava Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor.
BÜYÜK PROJELER SIRADA
‘Awacs’ olarak da bilinen HİK uçaklarının milli imkanlarla üretimi için kollar sıvandı. Savunma sanayiinin en önemli şirketlerinden TUSAŞ/TAI, havadan istihbarat yetenekleriyle donatılmış bir ANKA insansız hava aracını geçtiğimiz aylarda Milli İstihbarat Teşkilatı’na teslim etmişti. Şirket, silahlı keşif ve hafif muharebe uçağı HÜRKUŞ için de tam kapasite çalışıyor. Silahlı HÜRKUŞ’un haziran ayı içerisinde TSK’ya teslim edilmesi bekleniyor.
TAI ayrıca ATAK taarruz helikopterinin yeni versiyonu ATAK-2 üzerinde de çalışıyor. TAI’nin, ilk uçuşunu haziran ayında yapacaklarını açıkladığı T-625 genel maksat helikopteri de sonucu merakla beklenen projeler arasında bulunuyor.
Akıncı yolda
İnsansız jetin yarım ölçekli prototipinin 2020 yılında üretilmesi, tam ölçekli halinin ise 2025 yılında ilk uçuşu yapması hedefleniyor. İnsansız jet projesine dair en dikkat çeken savunma firması ise halen silahlı İHA sistemleriyle Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nın kahramanı olan Baykar. Şirket, Bayraktar İHA sistemleri sonrası yeni hedeflerinin büyük insansız uçaklar ve insansız jet üretimini olduğunu açıklamıştı. Baykar, TAI ortaklığıyla gerçekleştirilecek insansız jet ‘Akıncı’ projesi üzerinde çalışıyor.