spot_img
spot_imgspot_img
24.6 C
İstanbul
Cuma, 20 Eylül 2024

Hedef haftada 30 sefer

Seçtiklerimiz

CORENDON HAVAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ YILDIRAY KARAER, GAZİPAŞA HAVALİMANI HEDEFLERİNİ ANLATTI

Karaer, “Antalya’ya gelen 11 milyon turistin 1,5–2 milyonunu Alanya alıyor, Alanya büyük bir pazar” dedi

CORENDON Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer Gazipaşa Havalimanı’nın Boeing 737-800 tipi uçaklara açılmasının ardından verdiği röportajda Alanya bölgesindeki otelcilere mesaj gönderdi. Karaer "Gazipaşa açıldı, mesafeler kısaldı diye Alanya’daki otellerin fiyatları artırma yoluna girmemesi gerekiyor. Aksi takdirde gelen Avrupalı turist sayısı düşer" dedi. İşte Karaer’in değerlendirmeleri:

– Gazipaşa Havalimanı’nın Corendon Havayolları ve bölge turizmi açısından nasıl bir önemi var?

Gazipaşa Havalimanı konusu, buraya uçulabilmesi anlamında iki yıldır bizim takibimizde olan bir konuydu. Bizim Gazipaşa’yı yakından takip etmemizin nedeni turizmci kimliğimiz. Biz on beş yıldır Alanya’ya Hollanda ve Belçika’dan turist getiriyoruz. Alanya her iki ülkede de önemli bir destinasyon. Bizim en büyük problemimiz Antalya’dan Alanya’nın en uzak noktasına 160 kilometre yol gelinmesi. Bu yolu da otellere uğraya uğraya geliyoruz. Yolcu iki buçuk saat süren transfer konusundan son derece rahatsızdı. Bu bizim için de ekstra maliyet oluyordu. Gazipaşa Havalimanı gibi bir imkandan tabii ki faydalanmak istiyoruz. Antalya’ya gelen 11 milyon turistin 1,5–2 milyonunu Alanya alıyor. Alanya ciddi bir turizm bölgesi.

Bizim amacımız yolcuyu daha az rahatsız etmek. Transfer süresini kısa tutmak. Antalya’da açılan son turizm bölgesi olan Kundu, havalimanına en yakın bölge, Belek de havalimanına çok yakın. Bu bölgeler diğer turizm bölgelerine göre çok hızlı geliştiler. Yatırımlar çok yoğun bir şekilde yapıldı ve kaliteli tesisler oluşturuldu. Transfer süresi kısa olunca ürünün değeri de artıyor. Ürünün değeri arttığı için otelci ürününü daha yüksek fiyattan satıp para kazanabiliyor. Para kazandığı için de daha büyük yatırımlar yapabiliyorlar.

Bu anlayıştan yola çıkarak Alanya Gazipaşa Havalimanı’nın bir an önce açılmasında biz de bir rol oynamak istedik. Bir sürü çalışmanın sonucunda bu uçuşlar gerçekleşti. Buraya inen uçaklarla beraber Alanya hem Antalya’dan hem de Gazipaşa’dan turist almaya devam edecek. Belki 2 milyon olan turist kapasitesini 2012’de 2,5 milyona çıkaracak. Önümüzdeki beş yıllık dönemde bu sayı çok ciddi seviyelere ulaşacaktır diye düşünüyorum.

– 2012 yılındaki broşürlerinizde Gazipaşa’ya haftada iki kez uçacağınız belirtiliyor. 2013 yılında sefer sayısını daha da artırmayı düşünüyor musunuz?

 

İmkanlar elverirse 2013’te bizim hedefimiz Gazipaşa’ya bir uçağımızı ‘base’ etmek. Haftanın yedi günü ikişer sefer yaparak Gazipaşa’dan Avrupa’nın her noktasına uçmayı hedefliyoruz. Buranın teknik şartlarının önümüzdeki yıllarda ne kadar değişeceği ile ilgili olarak haftada otuz sefere kadar çıkabiliriz. Böylece burayı daha güçlü bir hale getirmek istiyoruz.

– Gazipaşa Havalimanı’nın Boeing 737-800 tipi uçaklara açılmasının ardından tur operatörü kimliğinizle bölgedeki otelcilerden beklentileriniz var mı?

 

Alanya Türkiye turizminde transfer mesafesi ve gelişen diğer bölgelerden dolayı en geç açılan ve en erken kapanan bölgelerimizden biri. Mayıs ayında açılıyor eylül sonunda kapanıyor.

Ondan sonra da uzun bir sessizliğe bürünüyor. Sadece Alanya’daki otelcilerden değil de tüm Türkiye’deki turizmcilerden tur operatörlerinin, Türkiye’yi pazarlayan organizasyonların beklentisi hiçbir zaman değişmemelidir. Kesinlikle rehavete girilmemelidir. Her şey ne kadar güzel olursa olsun. Hiçbir zaman şımarıklık moduna girilmemesi ve maliyetlerin artırılmaması gerekmekte. Biz her zaman ekonomik fiyatlarla tatil imkanını Türkiye olarak sunmak zorundayız.

Türkiye, tabi ki çok cazip bir turizm ülkesi. Türkiye’nin turiste sunduğu çok şey var. Doğası, havası, insanı, misafirperverliği, tesisleriyle çok şey var. Avrupa’da bizim yıllarca en büyük sıkıntımız Türkiye’de yaşanan olaylardı. Terör, patlama, ekonomik kriz, deprem, karikatür krizleri, kuş gribi gibi şeylerle uğraştık. 20 yıl boyunca her yıl Türkiye turizmi bir şekilde bir şeylerden etkilendi. 2011 yılında da Arap Baharı yüzünden oraya gidemeyen turist Türkiye’ye yönlendi ve ülkemizin turist kapasitesi gittikçe arttı.

Bizim tur operatörü olarak en büyük sıkıntımız artan taleple beraber fiyatların artırılması. Burada tek taraflı bir kazancın oluşması mümkün değil. Herkesin kazanması lazım. Tur operatörünün de, otelcilerin de, bölgenin de kazanması lazım. Tur operatörlerinin hem riskleri çok yüksek hem de kar marjları çok dar. Bir de otel fiyatları artınca bu makas daha da çok açılıyor. Bizim en temel dileğimiz bölgenin, otellerin rehavete kapılmaması. Şartlar ne kadar iyi olursa olsun fiyatlarla çok fazla oynayıp tüketicinin dengesini bozmamalı.

Fiyatların az da olsa yükselişiyle bu durum etkileniyor. Tüketicinin sonsuz kredisi yok. Sonunda tüketicinin de yapacağı tek bir tatili var. Uygun fiyatlı olarak bunu Türkiye’de buluyorsa Türkiye’de yapıyor. Eğer bunu Bulgaristan’da buluyorsa orada yapıyor. Avrupalı turist için yıllardır mücadele ediyoruz. Türkiye’nin güzelliklerini tanıtıyoruz. Bugün çok ciddi seviyelere ulaştık. İleriki dönemlerde hedefler gene büyük. Bunlara ulaşabilmek için misafiri küstürmemek lazım. Sonucunda herkesin bütçesi var ve Avrupa’nın da yaşamakta olduğu kriz ortada.

– Avrupa’daki krizin etkilerini hesaba kattığınızda Hollanda ve Belçika pazarları için 2012 yılı öngörüleriniz nelerdir?

Hollanda ekonomik olarak çok güçlü bir ülke. Yunanistan’ın, İspanya’nın, İtalya’nın, Almanya’nın krizlerden etkilenmesi, konunun sürekli konuşulması Hollanda’da da bir tedirginlik yarattı. Biz 2012’de 2011’e göre bir düşüş beklemiyoruz. Ancak bir artış da beklemiyoruz.

Örneğin Bizim operasyon yaptığımız Belçika’nın nüfusu 7,5 milyon. 7,5 milyonluk bir ülkeden veya 15 milyonluk Hollanda’dan tatil yapacak insan sayısı bellidir. Bunu daha fazla artırmanız pek mümkün değil. Bedavaya da verseniz artıramazsınız. Şu ana kadar uygulanan uygun fiyatlarla 15 milyonluk Hollanda’nın seyahat eden sayısı 2,5 milyon. Yaz ve kış sezonu boyunca. Belki de 1 milyon kişi iki kez tatile çıkıyordur.

Bunu bilmiyoruz. Bu 2,5 milyon insanı bizim 5 milyona çıkarma şansımız yok. Bu, o ülkenin kendi dengeleriyle ilgili bir şey. Bizim bu gerçeği değiştirmemiz mümkün değil. Demek ki bu pazarlarda bir doygunluk var. Türkiye’ye turist gönderen ülkeler arasında sürekli büyüyen Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve benzer ülkeler var. Bunların dışında Avrupa ülkelerinin eti budu belli.

Bizim bu noktadaki gayretimiz, beklentimiz şu: ‘Gazipaşa açıldı, mesafeler kısaldı, Alanya’daki otellerin havaalanına çok yakınız’ diye fiyatları artırma yoluna girmemeleri. Avrupa’da seyahat eden insan sayısı değişmeyecektir. Ancak Türkiye’ye gelen pay azalacaktır. Bizim amacımız Türkiye’yi fiyatıyla ve kalitesiyle tercih edilebilir seviyede tutabilmektir. Bütün turizmcilerin bunu çok iyi anlamaları lazım.

– 2012 yılında Corendon kaç yolcu taşımayı hedefliyor?

2012’deki hedefimiz 620 bin yolcu taşımak. Bunun 420 binini Türkiye’ye 200 binini ise Hollanda ve Belçika’dan Yunanistan, Bulgaristan, İspanya, Portekiz, Tunus ve Mısır gibi operasyon yaptığımız diğer ülkelere taşıyacağız.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika