spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Havacılık güvenliği mercek altında

Seçtiklerimiz

Yemen’den gönderilen ve dünya çapında alarm verilmesine neden olan iki şüpheli paketten birisi Bonn-Köln havaalanından geçmişti. Uluslararası terörizmin yeni hedefi haline gelen hava taşımacılığının güvenliği de böylece gündemin ilk sıralarına yükseldi.

       

Uluslararası Hava Ulaşımı Derneği (IATA), hava ulaştırma pazarının güvenliğini sağlama sorumluluğunu hükümetlerin sağlaması gerektiğini vurguladı.

       

İngiliz pilotlar derneğine göre, hava kargo taşımacılığı, ulaşım güvenliğinin en zayıf noktası.İnsan ve teknolojik araçların, yolcuların kontrolüne yoğunlaştırılması, bu alanın boş bırakılmasına neden oluyor. Yolcuların tüm bagajlarının X ray cihazlarından geçmesine karşın, kargoların sadece küçük bir kısmı kontrol edilebiliyor.

       

Öte yandan, hava kargo taşımacılığı, küresel ekonomi için vazgeçilmez öneme sahip. İş hacmi 35.6 milyar euro civarında. Dünya taşımacılığının yüzde 35’ini oluşturuyor ve 2009 rakamlarına göre, 26 milyon ton mal taşınmasını sağlıyor.

       

Bu ulaşım yöntemini durdurmadan daha güvenli hale getirmek için kimileri dev tarama cihazları kullanılmasını öneriyorlar. Bu tür cihazlar son derece pahalı. Bir başka sorun da, yoğun radyasyon kullanımı. Sonuç olarak, uzmanlar bu tip tarama cihazlarının yolcular için kullanılan cihazlar kadar gelişmiş olmadığına da dikkat çekiyorlar.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika